FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 19/6/2020

Ημερομηνία: 19-06-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ζωντανεύει το αεροδρόμιο Επιταλίου

Από την αχρηστία βγαίνει σταδιακά το αεροδρόμιο Επιταλίου, μετά την απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, να δημιουργήσει επιχειρησιακό κόμβο Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις ώστε να απογειώνονται από εκεί τα drones. Το σημείο είναι ιδανικό για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών και θα συμβάλει στη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε έκτακτο συμβάν. Καιρός να πάψει να είναι ερείπιο και να ξαναζωντανέψει. Από ό,τι ξέρω, και πριν από τον κορονοϊό είχαν γίνει επαφές για την αδειοδότησή του ώστε να αρχίσουν να προσγειώνονται κάποια στιγμή μικρά αεροσκάφη. Επαφές έχουν γίνει και με εξωτερικό, αλλά επειδή ακόμα είναι πρώιμο, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Το καλό είναι ότι… εγκαταλείπεται η εγκατάλειψη.

Δανείζονται αλλά δεν δανείζουν

Εξαιρετικά φθηνό χρήμα, μέσω δανείων, προσφέρει σε εκατοντάδες τράπεζες η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο έκτακτης στήριξης, με αφορμή την κρίση που δημιουργείται από την πανδημία του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ο δανεισμός έχει τριετή διάρκεια και αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις, ώστε να μην εξαντληθεί η ρευστότητά τους και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους. Όπως δήλωσε η ΕΚΤ, 742 τράπεζες στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ, μπορούν να επωφεληθούν από την παραπάνω προσφορά, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -1%, αρκεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνονται από την ΕΚΤ για να δανειστούν τα χρήματα: μια προσφορά που οι περισσότερες τράπεζες θα δυσκολευτούν να αρνηθούν Το θέμα είναι ότι οι τράπεζες δανείζονται κατά παρέκκλιση των κανόνων, διότι δεν είναι στα καλύτερά τους, αλλά για να δανείσουν, θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αιχμή για τις τράπεζες

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν χθες στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης, όταν αναφέρθηκε στις τράπεζες και τη συμβολή τους στην προσπάθεια ανάκαμψης. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι το τραπεζικό σύστημα στηρίχθηκε επαρκέστατα και αντί να βοηθήσει, αδιαφορεί. «Το τραπεζικό σύστημα απουσιάζει δυστυχώς από την εθνική προσπάθεια ανάταξης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Σκυλακάκη, ότι τα «πυροδάνεια» παραμένουν αρρύθμιστα.

Απάντησε

Στη ΝΟΔΕ Ηλείας απάντησε ο αναπλ. Δημάρχου Ήλιδας, Ανδρ. Παπαδάκος, σχετικά με την επίσκεψη Σκουρλέτη στο Μουσείο Μπελογιάννη. Όπως ανέφερε, αφενός τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο και αφετέρου ο δήμος δεν αρνείται σε κανέναν να επισκεφθεί το Μουσείο, ακόμα και σε μέρες που είναι κλειστό.  «Η Αμαλιάδα πάντοτε φημιζόταν για τη δημοκρατικότητά της και ουδέποτε έθεσε πολιτικά ή κομματικά κριτήρια σε επισκέψεις πολιτικών προσώπων. Αν ερχόταν ο αντίστοιχος θεσμικός παράγοντας της ΝΔ, θα μας κατηγορούσαν πάλι για παρατυπίες και διακρίσεις;», ανέφερε μεταξύ άλλων. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, δύσκολο το βλέπω να ήθελε κάποιος από τη ΝΔ να πάει στο Μουσείο Μπελογιάννη!

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τη φημολογούμενη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημα της Ανδρίτσαινας αποφάσισε ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο της πόλης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Θεόδωρος Τζίβας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αν τυχόν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, τονίζοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναστάτωση στον τόπο και πολλά προβλήματα στους κατοίκους της κοινότητας και των γύρω περιοχών.

Αυτή την Κυριακή βγαίνουμε έξω – Ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή

Δανείζομαι τον στίχο από το γνωστό τραγούδι για να δηλώσω πως από εδώ και πέρα, οτιδήποτε γίνεται και είναι συλλογικό, μας αξίζει. Μας αξίζει όχι με την έννοια που υπονοείται στις διαφημιστικές καμπάνιες των μεγάλων εταιρειών. Όχι ως υποψήφιους αγοραστές, ως καταναλωτές, ως υπνωτισμένα πλάσματα της οθόνης. Μας αξίζει με την έννοια της ανοιχτής συναναστροφής, της συντροφικής ζωής, της δημόσιας συνύπαρξης. Μετά απ’ αυτά που περάσαμε, με αυτά που βιώνουμε αλλά και με τον φόβο αυτών που ίσως έρθουν από Σεπτέμβρη, οφείλουμε να βρούμε το θάρρος να βγούμε έξω από το σπίτι. Να βγαίνουμε όσο πιο συχνά γίνεται και με κάθε αφορμή. Και αυτή την Κυριακή, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, η οποία θα εκδηλωθεί ευτυχώς ξανά και στα μέρη μας, έχουμε πράγματι ένα πολύ καλό λόγο να βγούμε από τα σπίτια μας, τα οποία δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι λειτούργησαν ως μικρές φυλακές κατά την περίοδο της έξαρσης του ιού. Έχει μεγάλη σημασία διότι σε αυτό το διάστημα, «εκπαιδευτήκαμε» με ταχύτατες διαδικασίες με σκοπό να μένουμε σπίτι, μία εκπαίδευση η οποία ίσως έχει αφήσει μακροχρόνιες παρενέργειες, κυρίως στον μεγαλύτερο ηλικιακά πληθυσμό. Το βλέπεις καθημερινά σε κάποιους ανθρώπους. Το διακρίνεις στον τρόπο με τον οποίο κινούνται, το διαβάζεις στα μάτια τους. Αυτούς πρώτα πρέπει να παρακινήσουμε. Να τους βγάλουμε από το σπίτι. Να ξυπνήσουμε κοινωνικά ένστικτα που υπάρχουν ούτως ή άλλως εν υπνώσει μέσα μας, καθότι μεσογειακά όντα. Παιδιά του ήλιου, του οίνου και της μουσικής. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μπορούμε όμως σίγουρα να βγούμε από το σπίτι. Να ξαναβρούμε ο ένας τον άλλον. Να αποκαταστήσουμε την ανεκτίμητη, εκ του σύνεγγυς, επαφή και επικοινωνία. Αρκετά με τις οθόνες και την αποστασιοποίηση. Η μόνη αποστασιοποίηση που χρειαζόμαστε αυτήν την ώρα είναι από την μετάδοση των τηλεοπτικώς μεταδιδόμενων ιών της απομόνωσης, της εσωστρέφειας και της κατάκλισης. Αυτήν την Κυριακή, βγαίνουμε έξω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ