FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 19/03/2020

Ημερομηνία: 19-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αποτέλεσμα εικόνας για σωτήρησ τσιόδρασ

Τα νέα κρούσματα

Ένα δυσάρεστο και ένα ευχάριστο νέο μας είπε χθες ο Τσιόδρας για τα κρούσματα κορονοϊού. Το δυσάρεστο είναι πως τα κρούσματα είναι 418 πανελλαδικά (+31), όμως με βάση τις μαθηματικές εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής, ενδέχεται να είναι 2.000 με 3.000 σε όλη τη χώρα, λόγω της διασποράς της νόσου από ασυμπτωματικούς ασθενείς, που είναι απλώς φορείς. Από τους 418, οι 79 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 13 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, 14 έχουν πάρει εξιτήριο και έχουν γίνει 6.000 έλεγχοι, ενώ 64 κρούσματα είναι «ορφανά». Το ευχάριστο είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ανακοινώθηκαν δύο επιτυχημένες θεραπείες για τον ιό σε Κίνα και Γαλλία, αφήνοντας περιθώρια ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον.

Περί ολυμπιακής αναβολής

Τι κι αν τo Euro 2020 αναβλήθηκε; Τι κι αν οι αθλητές διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να προπονηθούν λόγω του κορονοϊού; Η ΔΟΕ θεώρησε προχθές ότι προς ώρας δεν συντρέχει λόγος να αλλάξει κάτι σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και αποφάσισε ότι θα ξεκινήσουν κανονικά στις 24 Αυγούστου.  «Τέσσερις μήνες πριν από την έναρξή τους δεν υπάρχει η ανάγκη για δραστικά μέτρα. Η ΔΟΕ ενθαρρύνει όλους τους αθλητές να συνεχίζουν να προετοιμάζονται όσο καλύτερα μπορούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», είπε χαρακτηριστικά. Ωραία η ενθάρρυνση, αλλά άμα γίνουν αγώνες τελικά, οι επιδόσεις τους θα θυμίζουν σχολικό πρωτάθλημα.

Πάντως, χθες οι Times έγραψαν ότι κατά 90% η διοργάνωση θα αναβληθεί, επικαλούμενοι  πηγές αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και προπονητές των Εθνικών Ολυμπιακών Ομάδων της Αγγλίας. Το αγγλικό ΜΜΕ αναφέρει ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τη ΔΟΕ και πως η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην προετοιμασία των αθλητών, αλλά και στην πρόκρισή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής έχει κριθεί μόλις το 57% των Ολυμπιακών προκρίσεων και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το υπόλοιπο 43%. Να δείτε που του χρόνου θα την ξανανάψουμε τη Φλόγα.

Αποτέλεσμα εικόνας για γενικόσ γραμματέασ πολιτικήσ προστασίασ νίκοσ χαρδαλιάσ

«Χιλιάρικο» για πάνω από δέκα!

Με ένα αυστηρό μέτρο ξεκινά τη θητεία του ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς χθες ανακοίνωσε την απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 10 άτομα σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Όποιος το παραβεί, έχει πρόστιμο 1.000 ευρώ. Επιτρέπεται η συνάθροιση μόνο στις περιπτώσεις μετάβασης στην εργασία, στην τράπεζα, σε πρατήριο ή για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά  ή με δύο κρατώντας αναγκαία απόσταση και επίσκεψης σε γιατρό. Για να μην είμαστε εντελώς άδικοι, ακούγεται υπερβολικό αλλά μπορεί και να είναι αναγκαίο.

Αποτέλεσμα εικόνας για greece president prokopis pavlopoulos

Αναγνώριση στο… παρά πέντε

Θυμάστε που το 2018 το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας είχε ομόφωνα καταθέσει αίτημα να αναγνωριστούν ως «μαρτυρικά χωριά» το Γεράκι και η Κεραμιδιά, εξαιτίας των ναζιστικών θηριωδιών στην Κατοχή; Ύστερα από σχετική εισήγηση του ΥΠΕΣ, ο Προκόπης Παυλόπουλος την προτελευταία μέρα της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 11 Μαρτίου, υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναγνώρισης. Η απόφαση όμως, για λόγο που δεν τον γνωρίζω, αναγνωρίζει μόνο το Γεράκι ως μαρτυρικό χωριό και δεν περιλαμβάνει την Κεραμιδιά.

Έπιασαν τόπο

Απέδωσαν οι διαρκείς παρεμβάσεις του προέδρου της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστου Βαλιανάτου στον ΕΛΓΑ και στον Βορίδη πριν από έναν μήνα στον Πύργο, σχετικά με τις πληρωμές των στρεμματικών ενισχύσεων. Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η στρεμματική ενίσχυση της βιομηχανικής ντομάτας (68,30 ευρώ ανά στρέμμα), δίνοντάς τους μεγάλη ανάσα σε μια τέτοια εποχή. Παράλληλα, έγινε –εν μέρει- δεκτή από τον ΕΛΓΑ η πρότασή του για παράταση της πληρωμής των ασφαλίστρων του 2019, καθώς δόθηκε δίμηνη παράταση αντί 6μηνης που ζητούσε. Σε κάνα μήνα θα καταλάβει κι ο  ΕΛΓΑ ότι η δίμηνη είναι ανεπαρκής.

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμπιακοι αγωνεσ απονομη μεταλλιων

Οριακά προλαβαίνει!

Με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται παντού, το να πάει κάποιος στο Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μοιάζει με καλή απόφαση. Για την Κατερίνα Στεφανίδη, όπως δείχνουν οι δηλώσεις της στο Reuters, είναι μια απίστευτη απόφαση. «Δεν υπάρχει αναβολή, δεν υπάρχει ακύρωση. Η ΔΟΕ θέλει να συνεχίσουμε καθημερινά να ρισκάρουμε την υγεία μας, της οικογένειάς μας αλλά και την δημόσια υγεία. Μας θέτει σε άμεσο κίνδυνο και όχι σε τέσσερις μήνες. Είναι απίστευτο», είπε αρχικά η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης. Με τέτοιες δηλώσεις, δεν βλέπω να την ξαναβάζουν στη λαμπαδηδρομία. Οριακά την προλαβαίνει τη σημερινή στο Καλλιμάρμαρο!

Κολλημένοι στα 400 ευρώ

Χθες ο Σταϊκούρας, ο Βρούτσης και ο Γεωργιάδης μετέτρεψαν τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους, με το να τους δώσουν 800 ευρώ για ενάμιση μήνα (από 15/3 έως 30/4). Δηλαδή επί της ουσίας 400 ευρώ τον μήνα, αφού η πλειονότητα των επιχειρήσεων σιγά μην πλήρωσαν 15ήμερο προχθές. Με βάση το βασικό μισθό που ισχύει από το 2019, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 550 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1100 ευρώ, και να ισχύει αναδρομικά από τη μέρα που μπήκαν τα πρώτα λουκέτα λόγω κορονοϊού, δηλαδή από αρχές Μαρτίου. Βέβαια, ο Άδωνις μας είπε ότι εφόσον θα καθόμαστε σπίτι, δε θα χαλάμε λεφτά, οπότε να μην παραπονιόμαστε για τα 400 ευρώ. Αν χρειαστεί θα μοιραστούμε τη συνδρομή του Netflix.

Στοχευμένη απάντηση

Ο Χαρίτσης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα 800 ευρώ είναι προφανώς κάτω από το ύψος του κατώτατου μισθού και υπενθύμισε ότι δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν αλλά εξαιτίας του κορονοϊού υπολειτουργούν. Παράλληλα, ζήτησε επαρκή μέτρα για την απαγόρευση απολύσεων αλλά και για τη μεταβολή συμβάσεων με χειρότερους όρους, καθώς και έξτρα μέριμνα για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, αφού έχουν επιβαρυνθεί αρκετά και τώρα το ωράριό τους θα «ξεχειλώσει». Καλός ο Μεσσήνιος βουλευτής, αντικειμενικά έχει επικοινωνιακό «γκελ».

Ευσυνείδητοι

Πλήρως εξοπλισμένοι κυκλοφορούν πλέον οι περισσότεροι πολίτες στα σούπερ μάρκετ. Ο συμπολίτης μας, που βλέπετε στη σχετική φωτογραφία, έκανε τα ψώνια του, με μάσκα που μου θύμισε λίγο τις αντυασφυξιογόνες του στρατού, ενώ τόσο ο διπλανός του όσο και η ταμίας φορούσαν τα γάντια τους για να είναι καλυμμένοι και προστατευμένοι από τον ιό! Να που τελικά δεν είναι όλοι «χαλαροί» και αδιάφοροι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος