FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 18/6/2020

Ημερομηνία: 17-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Συνάντηση για την Πολιτική Προστασία

Με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, συναντήθηκε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να συζητήσουν για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία και την αντιπυρική περίοδος. Η περιοχή μας είναι παραδοσιακά ευάλωτη σε συμβάντα πυρκαγιών, ενώ ήταν από τις πρώτες που δέχθηκαν το «χτύπημα» του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς θα επιτευχθεί ο μέγιστος εφικτός συντονισμός σε ανάλογες περιστάσεις μελλοντικά. «Η Δυτική Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενη. Μπαίνουμε με αισιοδοξία στην τόσο ιδιαίτερη φέτος θερινή περίοδο, παραμένοντας όμως σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα, τόσο έναντι της πανδημίας του #Covid19, όσο και έναντι της αντιπυρικής περιόδου. Για τα ζητήματα αυτά και για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σήμερα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Μοιραζόμαστε την κοινή αντίληψη πως η Πολιτική Προστασία δεν αποτελεί “υποχρέωση”, αλλά δικαίωμα της κοινωνίας στην ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Το σύστημα «ξαναμπούκωσε»

Το 2007 το παγκόσμιο χρέος ήταν 142 τρις δολάρια και 2,5 φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Το 2020 το παγκόσμιο χρέος κινείται στα 257 τρις δολάρια και είναι 3,2 φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Μεγαλύτερο δηλαδή απ’ όταν ξέσπασε η προ δεκαετίας κρίση.  Το 2008 υπολογιζόταν ότι η «φούσκα» των λεγόμενων «παραγώγων» ξεπερνούσε έως και 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. Σήμερα, επισήμως η «φούσκα» ανέρχεται στα 640 τρις (δηλαδή 800% πάνω από το παγκόσμιο ΑΕΠ). Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, ο πλανήτης θα πρέπει τα επόμενα 8-10 χρόνια ό,τι παράγει να το διαθέτει αποκλειστικά στην αποπληρωμή της “φούσκας”. Το σύστημα «μπούκωσε» ξανά, πριν ανακάμψει από τη δίνη της προηγούμενης κρίσης. Ήδη, δε, από τα μέσα Γενάρη το ΔΝΤ προέβλεπε νέα κρίση και τεράστια οικονομική καταστροφή, μεγαλύτερη της Μεγάλης Ύφεσης. Αλλά αμφιβάλλει και κανείς ότι αυτή η νέα  φρίκη θα αξιοποιηθεί κιόλας από τα βαμπίρ που διατείνονται ότι «οι κρίσεις είναι ευκαιρία» σαν πρόσχημα και «άλλοθι» για να εξαπολύσουν εκστρατεία επιβολής μέτρων, όπου τα νέα δήθεν «δίκαια βάρη», που θα διευρύνουν τις ανισότητες και τον εργασιακό μεσαίωνα, θα βαφτίζονται σαν «αναπόφευκτα», «αναγκαστικά» και «μοιραία»;

Ενοχλημένος

Ένοχλημένος είναι, από ό,τι μαθαίνω, ο πρόεδρος του ΔΙαβαθμιδικού Συνδέσμου, Νίκος Κοτσώνης, από το γεγονός ότι εδώ και τρεις-τέσσερις συνεδριάσεις δεν εμφανίζονται τα μέλη που εκπροσωπούν την περιφέρεια, πλην της Κουσκουρή. Χθες έγινε μία ακόμα συνεδρίαση χωρίς την παρουσία του, με συνέπεια  ο κ. Κοτσώνης, απορημένος, να αφήσει να εννοηθεί ότι μάλλον δεν συμφωνούν με τις κινήσεις που κάνε για να εξυγιάνει τον σύνδεσμο και να μειώσει το κόστος του νερύ.

Ζήτησε πρόνοια

Πρόνοια για ελεύθερους χώρους στις παραλίες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γκότσης, στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Όπως ανέφερε, υπερψηφίζει την πρόταση της πλειοψηφίας με την προϋπόθεση ότι πρέπει να διασφαλιστεί ελεύθερος χώρος στην παραλία με ευθύνη του δήμου ώστε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της παραλίας να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο σε απόσταση και όχι μακριά από το πάρκινγκ.

Στηρίζει την αποχή

Την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στη σημερινή αποχή-διαμαρτυρία των λογιστών εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Ελλάδας & Πελ/σου, Γιώργος Παππάς, ζητώντας την αναβάθμιση του επαγγέλματος και δίκαιους εργασιακούς όρους για όλους τους λογιστές. Ο κ. Παππάς τόνισε πως οι συνέπειες της εργασιακής εξουθένωσης των συναδέλφων είναι ορατές και οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στον καθημερινό τους βίο.

Ευχάριστα νέα

Με ικανοποίηση άκουσε τις εξαγγελίες του υφυπουργού Περ/λοντος, Δημ. Οικονόμου ο Ανδρέας Μαρίνος σχετικά με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Ο δήμαρχος Πηνειού  ανέφερε ότι «τα νέα είναι ευχάριστα, είναι η μεγάλη ευκαιρία για τα Τοπικά Διαμερίσματα», καθώς ανακοινώθηκε η άμεση εφαρμογή του Προγράμματος Εκπόνησης για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα. Η  υλοποίηση του προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 200 μελέτες, έως ότου καλυφθούν όλες οι δημοτικές ενότητες της χώρας. Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες της πρώτης φάσης αναμένεται να προκηρυχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα καλύπτουν περίπου το 18% της χώρας.

Συμφώνησαν για την επανεκκίνηση

Στη προ κορονοϊού εποχή επιθυμεί να επιστρέψει οργανωτικά η Κουμουνδούρου, όπως προκύπτει από τα όσα ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προχθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα να πιάσει το κόμμα το νήμα από εκεί που το άφησε πριν από την πανδημία με βασικό άξονα την πορεία προς το συνέδριο, αλλά και το νέο όνομα του κόμματος και η προσέλκυση νέων μελών. Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο Πρόεδρος να εισηγηθεί την επανεκκίνηση των διαδικασιών Ανασυγκρότησης στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο. Η αρχή θα γίνει με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Γαλάζια κριτική

Αιχμηρή ανακοίνωση για την επίσκεψη του Πάνου Σκουρλέτη στο Μουσείο Μπελογιάννη εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ηλείας, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνοδεία του, όσο και οι «πρόθυμοι παράγοντες του Δήμου Ήλιδας  και λοιποί»   αγνόησαν τους περιορισμούς και την προστασία από τον Covid-19, παραβιάζοντας «τους κανόνες που ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Επιπλέον, καταλόγισαν «υποκρισία και επιπολαιότητα» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «Άλλα να μας λένε και άλλα να κάνουν». Η επισήμανση δεν είναι λάθος, αλλά δεν συνιστά και καμιά τρομερή πολιτική κριτική, ειδικά όταν βλέπουμε κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ να κάνουν ακριβώς το ίδιο όπως π.χ. στη Σαντορίνη. Ή τα βλέπουμε και τα στηλιτεύουμε όλα ή καλύτερα να επικεντρωθούμε στην «καθαρή» πολιτική κριτική. Εκτός αν η ανακοίνωση στόχευε και στον δήμο, οπότε πάω πάσο…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος