FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 18/05/2021

Ημερομηνία: 18-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τζαβαρακατρανέμια

Με τον πιο ηχηρό τρόπο εκφράστηκε η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του Κώστα Τζαβάρα προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ζητήματα που αφορούν την Ηλεία, ιδιαίτερα το Πάτρα-Πύργος και τα πανεπιστημιακά τμήματα. Ο Ηλείος βουλευτής της ΝΔ προέβη σε απανωτές παρεμβάσεις –κοινοβουλευτικές και μη- ζητώντας απαντήσεις που ποτέ δεν έλαβε. Κι αν για την Πατρών-Πύργου υπάρχει ένα διακηρυγμένο χρονοδιάγραμμα και απλά περιμένουμε τη γραφειοκρατική ολοκλήρωση, για τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη δεν υπάρχει τίποτα που να περιμένουμε. Σεβόμενος τον κόσμο που τον ψήφισε, ο Κώστας Τζαβάρας δεν κατέφυγε στον λαϊκισμό της παραίτησης, αλλά προανήγγειλε την αποχώρησή του από την πολιτική, αν δεν αλλάξει κάτι, διότι δεν γίνεται κάποιος να ξαναζητήσει την ψήφο των πολιτών αν δεν έχει επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματά του. Η βόμβα που έριξε, πάντως, ταρακούνησε την κοινοβουλευτική ομάδα και την κυβέρνηση, αυξάνοντας την πίεση για επανεξέταση αποφάσεων. Μην εκπλαγείτε αν δείτε να αλλάζουν τα δεδομένα μετά από αυτήν την ενέργεια, η οποία ήταν ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα παρεμβάσεων που θα επακολουθήσουν.

Εργασιακό

Στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Διονύσης Καλαματιανός, τονίζοντας ότι γυρίζει τις εργασιακές σχέσεις στον 19ο αιώνα, τότε που οι εργαζόμενοι εργάζονταν ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινους όρους εργασίας. Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι με τις νέες διατάξεις «νομιμοποιείται και γίνεται κανόνας η εργασιακή ζούγκλα για την καταστρατήγηση του 8ωρου, τις απλήρωτες και φτηνές υπερωρίες, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, την Κυριακάτικη εργασία, τη μείωση των αποδοχών» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτραπεί αυτή η υποβάθμιση.

Εγρήγορση

Σε διαρκή εγρήγορση είναι ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Βασ. Σολδάτος, καθώς η φετινή αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει με πολλά συμβάντα. Το καλό είναι ότι προσελήφθησαν και ενσωματώθηκαν οι εποχικοί, ενώ αύριο αναμένεται να ανοίξουν τα εποχικά κλιμάκια στη Δίβρη και την Ανδρίτσαινα. Τα εναέρια μέσα (δύο PZL, δύο Canadair, ένα ελικόπτερο Έρικσον) αναμένονται στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στο τέλος του μήνα.

Αιχμές

Αιχμές για την αντίληψη που επικρατεί στο πατρινό «λόμπι» άφησε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν σταματάνε όλα στην Πάτρα. Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το πώς προσεγγίζουν το θέμα του ακαδημαϊκού χάρτη –όλα στην Πάτρα- για το χλιαρό ενδιαφέρον τους σχετικά με την Πατρών-Πύργου, αλλά και για την εμμονή με το… υποθαλάσσιο τρένο που έχει εγκλωβίσει την Ηλεία σε αβεβαιότητα σχετικά με τον σιδηρόδρομο. «Για όλα υπάρχει ένα όριο… αυτή τη φορά στην Ηλεία θα αντιδράσουμε όλοι δυναμικά», σχολίασε.

Όλα «καλά»

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Πύργου Χρήστος Χριστόπουλος, επέλεξε να δώσει απαντήσεις για όσα του καταλογίζουν οι γιατροί του Πύργου και της Αχαΐας, αναφορικά με το πρόβλημα λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής, σε ένα μέσο ενημέρωσης της Πάτρας. Για να τη διαβάσουν ποιοι, θα αναρωτηθεί εύλογα ένας Ηλείος – που είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Προφανώς, όμως, αυτό δεν φαίνεται πως έχει σημασία για τον κ. Διοικητή. Σημασία έχει να πει ότι τον πολεμούν επειδή επέλεξε να σπάσει αυγά. Και οι Παθολόγοι παραιτήθηκαν γιατί έπειτα από 15 χρόνια προσφοράς τους στο Νοσοκομείο Πύργου, αποφάσισαν να φύγουν για να βελτιώσουν τη θέση τους και πως γενικότερα είχαν «μήνη» εναντίον των διοικήσεων, αφού και τον προηγούμενο διοικητή είχαν μηνύσει… Όσο για τους υπόλοιπους γιατρούς που τον κατηγορούν ότι τους ανάγκασε σε αποχώρηση, αυτοί θα έφευγαν αφού η σύμβασή τους έληξε, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αν η κατάσταση στο νοσοκομείο ήταν καλύτερη, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μόνιμη θέση. Κάτι δε μας λέει καλά ο κ. Διοικητής. Το σίγουρο είναι πως αν δεχόταν να μιλήσει στους Ηλείους δημοσιογράφους, σίγουρα η συνέντευξη θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την αγιογραφία που διαβάσαμε…

Ειδική μνεία

Την αποχώρηση του Τζαβάρα επικαλέστηκε ο Κατρίνης για να δείξει στον Καραμανλή ότι η Ηλεία «βράζει» λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων στα μεγάλα ζητήματα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Ηλείου βουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την Πατρών-Πύργου. Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Ξυστρή, μήπως και αντιληφθούν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξουν ρότα. Φυσικά, ο υπουργός Υποδομών έκανε ότι δεν άκουσε τις δηλώσεις του Τζαβάρα και απέφυγε να το σχολιάσει.

Τo σκίτσο είναι του Δημήτρη Κορδαλή

Πρωινές Αιχμές

*Η βασική ανησυχία στην κυβέρνηση είναι τι θα κάνει από δω και πέρα ο Τζαβάρας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Π.χ. στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια θα υπερψηφίσει ή μήπως οι απόψεις του είναι κοντά σε αυτές της Μαριέτας Γιαννάκου;

*Από ό,τι έμαθα, πάντως, θορυβήθηκαν αρκετοί υπουργοί γιατί υποψιάζονται ότι θα τους πάρει η «μπάλα» το προσεχές χρονικό διάστημα με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του έμπειρου Ηλείου βουλευτή.

*«Σπαταλά προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο για την Πατρών-Πύργου ο πρωθυπουργός», είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής. Δεν ήξερα ότι είναι σπατάλη να ασχολείσαι με περιφερεικά –αλλά εθνικής σημασίας- οδικά έργα. Ο Κατρίνης απόρησε αλλά δεν το σχολίασε από ευγένεια.

*Ανακοίνωση για το λουκέτο στα ΑΕΙ της Ηλείας εξέδωσε η ΝΕ Ηλείας του ΚΙΝΑΛ. Ας ελπίσουμε ότι θα πυκνώσει τις δημόσιες παρεμβάσεις, διότι μέχρι τώρα η γενικότερη παρουσία είναι υποτονική.

*Φιλικό σχόλιο για τον Διονύση Μπέλτσο, τον οποίο η στήλη εκτιμά: έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του για να θυμηθούμε ότι έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Πύργου;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος