FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 18/02/2021

Ημερομηνία: 18-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τελευταίο οχυρό

Τα κουκιά είναι μετρημένα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θέλει τμήματα στην Ηλεία και το αποτύπωσε με τον πιο επίσημο τρόπο στην καθ΄ύλην αρμόδια επιτροπή. Άλλωστε και ο πρύτανης δεν έχει εκφράσει ως τώρα άλλη άποψη. Το υπουργείο Παιδείας δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα περιφερειακά ΑΕΙ, κάτι που αποδεικνύουν τα… διόλου ευήκοα ώτα της Κεραμέως για στελέχωση της Μουσειολογίας, και μόλις  παραλάβει την εισήγηση θα την εφαρμόσει χωρίς πολλά πολλά. Τι μας απομένει; Η παρέμβαση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος συγκαλεί νέο περ/κό συμβούλιο για το θέμα και θέτει προ των ευθυνών του το ίδρυμα για την αλαζονεία που επιδεικνύει προς την Ηλεία. Δεν ήθελε με το καλό ο Μπούρας την πρώτη φορά, οπότε τώρα θα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας (άρα και πόρους από τον θεσμό της Περιφέρειας) ή Πανεπιστήμιο Πατρών, οπότε μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στον Πελετίδη για χρηματοδότηση ή έστω από την ΠΕ Αχαΐας, αλλά πολύ λιγότερα από τα 20 που είναι να πάρει τώρα.

Δυσαρέσκεια

Όταν αποφασίστηκε η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του ν. Γαβρόγλου, η τότε πρύτανης Βεν. Κυριαζοπούλου είχε συμφωνήσει για την ενίσχυση της Μουσειολογίας με εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα από τη δίκαιη διανομή των θέσεων, κάτι για το οποίο είχε ενημερωθεί και ο τότε βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπαλούρας. Προφανώς ο νόμος λέει ότι η κατανομή θέσεων γίνεται σε επίπεδο ιδρύματος, αλλά υπάρχουν και οι συμφωνίες κυρίων και υπάρχει κυρίως η μπέσα ότι δεν θα αδικήσουμε κάποιο τμήμα εις βάρος άλλου, οπότε είναι αναμενόμενη η δυσφορία του Μπαλαούρα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Αναγνώριση

Στο 11μελές Συντονιστικό της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Αμαλιάδας, Σωκράτης Σωτηρόπουλος. Οι σύντροφοί του αναγνώρισαν τη μαχητικότητά του και τη συνεπή του στάση στα εργασιακά προβλήματα των συναδέλφων του, που χειροτέρεψαν εν μέσω πανδημίας, και τον στήριξαν εμπρακτα.

Αιχμηρή

Μερίδιο ευθύνης και στην κοινωνία της Ηλείας αποδίδει η αντιπρόεδρος του ΕΚ Πύργου, Χρύσα Ζούπη, για τη διαφαινόμενη απομάκρυνση των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία. Όπως έγραψε σε ανάρτησή της «με ποιους να μείνουν ανοιχτά τα τμήματα; Με τους επαγγελματίες επιρρίπτοντες την ευθύνη σε ποιους; Στους χωρίς παιδεία θέλουμε παιδεία; Αφού θέλετε χειροκροτητές της κολακείας και όχι της ομόνοιας και του αγώνα».

Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικονομία

Διαδικτυακή εκδήλωση για την οικονομία συνδιοργανώνουν η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΔΣΟ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας και οι ΝΕ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτ/νίας του ΚΙΝΑΛ το προσεχές Σάββατο. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος θα μιλήσει για την επόμενη μέρα στην οικονομία και στις ελληνικές επιχειρήσεις», το μέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, Κων/νος Γάτσιος, ο οποίος θα μιλήσει για τη διεθνή οικονομία: Μεταξύ της Σκύλλας της πανδημίας και της Χάρυβδης του υπερχρέους» και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τις ανισότητες, την εργασία και τα δικαιώματα μετά την πανδημία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής ΖΟΟΜ.

Κέρδισε το κοινό

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπομπή ήταν η προχθεσινή συνέντευξη του διακεκριμένου Ηλείου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου στις «Βραδινές Αιχμές» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Φωτεινόπουλο. Η συζήτηση περιλάμβανε τα πάντα, από το νέο του βιβλίο μέχρι το διάστημα, τη σελήνη, την αστρονομία αλλά και τα… όσα επικαλείται η αστρολογία! Ο κ. Σιμόπουλο μοιράστηκε επίσης προσωπικές του στιγμές από τα χρόνια στις ΗΠΑ, καθώς και τις αγαπημένες του ταινίες, τα αγαπημένα του τραγούδια και βιβλία, αλλά και για το αν τελικά είναι… Ηλείος, Αχαιός, Μεσσήνιος ή Ηπειρώτης! Η εκπομπή συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον, καθώς δεκάδες πολίτες συνδέθηκαν διαδικτυακά και διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους και τα σχόλιά τους!

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

* Χθες έγινα 100 τεστ στη Ζαχάρω , εκ των οποίων τα 99 βγήκαν αρνητικά ενώ  ένα αξιολογείται από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Όλοι οι υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Ζαχάρως είναι αρνητικοί. Στο Γιαννιτσοχώρι από τα 56 τεστ βγήκαν δύο πολίτες  θετικοί οι οποίοι ήταν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος.

*Στο «τιμόνι» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας παρέμεινε για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα ο Παναγιώτης Μάνδαλος, εξέλιξη που ήταν και η πιθανότερη, όπως σας γράψαμε από προχθές.

*Από τη μέρα που ανέλαβε ο Μπούρας πρύτανης, το πλάνο του Παν/μίου Πατρών ήταν προαποφασισμένο. Όποιος δεν το έβλεπε, είχε αυταπάτες.

*Το ότι η Κεραμέως δεν έχει απαντήσει σε καμία ερώτηση ή αναφορά των βουλευτών για τη Μουσειολογία, επίσης δείχνει τις προθέσεις της.

*Έμαθα ότι ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγ. Συρίγος, έχει ήδη ενημερωθεί και ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τα δεδομένα, για αυτό έτρεξε να βγάλει το πόρισμα η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού, μπας και προκαταλάβει αποφάσεις. Πολύ αισιόδοξος δεν είμαι.

*Εκατοντάδες ευχές έλαβε για τα γενέθλιά του ο περ/κός σύμβουλος Κώστας Καρπέτας. Ξεχωρίζει φυσικά η ευχή του περ/ρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος