FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 17/06/2021

Ημερομηνία: 17-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ανοίγει η συζήτηση

Οι πρωτοβουλίες του Θανάση Κοτταρά, οι παρεμβάσεις του Βασίλη Γιαννόπουλου και η ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για τον σιδηρόδρομο στην Ηλεία, ύστερα από μια δεκαετία αδράνειας, η οποία εν μέρει δικαιολογείται από το ζήτημα της Πατρών-Πύργου αλλά και από τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας. Οι παλαιότερες γενιές έχουν κουλτούρα ταξιδιού με το βαγόνι, για τις νεότερες δεν είμαι τόσο σίγουρος. Ωστόσο, το τρένο είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της Ηλείας, ενώ είναι αναγκαίο να παρέχουμε στους πολίτες και ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, φιλικό στο περιβάλλον. Η Ηλεία το χρειάζεται το τρένο, αλλά όχι με όρους παρελθόντος, δηλαδή χαμηλών ταχυτήτων και μη ανταγωνιστικό.

Άνοιγμα

Διάβασα την ανακοίνωση του γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Φλεβοτόμου, και διαπίστωσα μερική αναθεώρηση του «Κλεισθένη» και διακριτικό άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά. Στην αρχή επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ότι μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση «μετά την μεταπολίτευση προώθηκαν  μόνο από δημοκρατικές  προοδευτικές δυνάμεις» (σ.σ. δηλαδή το ΠΑΣΟΚ) και στο τέλος σημειώνει ότι «τάσσεται υπέρ αναλογικών  εκλογικών συστημάτων που  και τη  γνήσια καταγραφή  της βούλησης  των δημοτών θα εξασφαλίζει  και την κυβερνισιμότητα  των ΟΤΑ θα κατοχυρώνει.Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά μοντέλα στην Ε.Ε. που θα μπορούσαμε να συμβουλευτούμε».

 «Θεσμική ακεραιότητα»

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε ο γραμματέας της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Ηλείας, Σάκης Γιατράς, τονίζοντας ότι  «ως Γραμματέας δεν συμμετείχα σε καμία συνάντηση, σε κανένα ξενοδοχείο και δεν έγινε καμία διαβούλευση εν κρυπτώ» και πρόσθεσε ότι «τα στελέχη του κ. Ανδρουλάκη με επισκέφθηκαν στο κατάστημά μου και εκεί είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ΚΙΝΑΛ έχει πρόεδρο, την κα Φώφη Γεννηματά, την οποία τιμούμε και στηρίζουμε απαρέγκλιτα. Όποιες άλλες συζητήσεις αφορούν την ηγεσία θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει και με τις διαδικασίες που ορίζονται από το καταστατικό του κόμματός μας». Η στήλη πάντως επισημαίνει ότι στα σχετικά σχόλια στο φύλλο της Δευτέρας δεν υπονοεί ότι ο κ. Γιατράς συμμετείχε σε οποιεσδήποτε εσωκομματικές διεργασίες. Άλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητη η θεσμική του –και όχι μόνο- εντιμότητα και ακεραιότητα.

Διαμαρτυρία και απεργία πείνας

Απεργία πείνας ξεκίνησε έξω από το δημαρχείο Ζαχάρως από χθες το πρωί η κα Γεωργία Τσιλιβίτα, μητέρα επαγγελματία από τη Ζαχάρω, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει καντίνα στην παραλία Γιαννιτσοχωρίου σε σημείο στο οποίο φέτος δε θα βγει προς δημοπρασία χώρος για ξαπλώστρες, όπως γινόταν άλλες χρονιές. Ο λόγος της μη δημοπρασίας, όπως ανέφερε στην Πρωινή ο δήμαρχος Κ. Αλεξανδρόπουλος, είναι οι περιορισμοί που επιβάλλει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό στις αποστάσεις, καθώς δεν επιτρέπει να βγουν σε δημοπρασία δύο θέσεις με απόσταση μικρότερη από 200μ. Απο την πλευρά του ο κ. Τσιλιβίτας επισημαίνει στην Πρωινή ότι για το συγκεκριμένο σημείο έχει βγει ΚΥΑ που προβλέπει 100μ. και θεωρεί ότι δεν υπάρχει κώλυμα σε σχέση με την έτερη θέση (Κορκολή) που θα βγει σε δημοπρασία, αφήνοντας αιχμές για άλλες επιδιώξεις πίσω από την απόφαση. Παράλληλα, τόνισε ότι έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο.

Εισαγγελικές αλλαγές

Ανακοινώθηκαν χθες οι αλλαγές και στους Εισαγγελείς. Στην Ηλεία τοποθετείται η νεοπροαχθείσα Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δήμητρα Καπελιαρή, αντικαθιστώντας την Εισαγγελέα Δέσποινα Σωτηρίου, η οποία μετατίθεται στο Αγρίνιο. Επίσης, στην Ηλεία τοποθετείται η Ευαγγελία Χατζηαγγελή, ερχόμενη από τη Σπάρτη, η οποία έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν στον Πύργο, ενώ αποχωρεί η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Αναστασία Νικολακοπούλου για την Πάτρα. Το θετικό είναι ότι η Εισαγγελία ενισχύεται με την πάρεδρο Ιωάννα Σκούφη. Ηλειακού ενδιαφέροντος είναι και η μετάθεση του Αντεισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Μεϊδάνη, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στον Πύργο, από την Πάτρα στην Αθήνα, και της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, Βασιλικής Δημοπούλου, κατοίκου Πύργου, από την Πάτρα στην Κυπαρισσία.

Πρωινές Αιχμές

*Τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, επισκέφθηκε χθες ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας. Αξίζει να σας αναφέρω ότι ο δήμαρχος τον υποδέχθηκε με θέρμη, διακόπτοντας προσωρινά σύσκεψη με στελέχη της παράταξής του.

*Η ερώτηση Καλαματιανού για το τρένο ήταν η πρώτη ενέργεια και ετοιμαζόταν εδώ αρκετές ημέρες. Σύντομα ακολουθεί νέα πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Δύο δεξαμενές νερού για να εξυπηρετούνται τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκολο θα προμηθευτεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου. Οι δεξαμενές θα τοποθετηθούν στο χώρο του Αντλιοστασίου και το συνολικό κόστος της δαπάνης φτάνει στα 2.400 ευρώ.

*Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, πρέπει να ταρακουνήθηκαν αρκετοί από την κάθοδο των Ανδρουλάκηδων, παρότι δεν έγιναν επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο, αφού αυτό θα γίνει με την παρουσία του Έλληνα ευρωβουλευτή στον νομό το προσεχές χρονικό διάστημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος