FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 17/6/2020

Ημερομηνία: 17-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η αποκάλυψη και το ρίσκο

Μια αποκάλυψη έκανε στο τέλος της τριτολογίας του χθες ο Καραμανλής. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας έγινε τηλεδιάσκεψη με τη Βεστάγκερ για το Πάτρα-Πύργος και τον Ε-65, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός, και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο δρόμος θα γίνει. Χθες, πάντως, ο υπουργός Υποδομών ήταν φανερά βελτιωμένος επικοινωνιακά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Κάθε πολιτικός, όμως, κρίνεται εκ του αποτελέσματος, και στην προκειμένη περίπτωση ο Καραμανλής έχει πάρει πολύ μεγάλο ρίσκο. Αν τυχόν η Κομισιόν απορρίψει το πλάνο του, θα χρεωθεί ένα μεγάλο φιάσκο και θα αναγκαστεί να πάει σε δημόσιο έργο από την αρχή. Αν αποσπάσει την έγκριση και ξεμπλεξει με τον  ΒΟΑΚ και το Άκτιο-Αμβρακία, τότε τον βλέπω να πηγαίνει σε πιο… πρωτοκλασάτο υπουργείο και μελλοντικά να συγκρούεται εσωκομματικά με τον Μπακογιάννη για τη διαδοχή στη ΝΔ.

Διορθωτικές κινήσεις

Το… μαρτύρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι λίαν συντόμως θα κάνει κάποιου είδους ανασχηματισμό. Χθες ρωτήθηκε από δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στο ταξίδι στο Ισραήλ για το τι θα κάνει και τους απάντησε ότι αυτός τις αποφάσεις του τις παίρνει στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι. Κάποιοι επέμειναν στα σενάρια περί ανασχηματισμού, οπότε ο πρωθυπουργός δεν κρατήθηκε και τους είπε πως «χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις». Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν πειράζουμε τα βασικά υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Άμυνας και το Οικονομικών . Πριν από κάνα δυο εβδομάδες, τα δύο πρώτα «έπαιζαν» για αλλαγές με ονόματα όπως αυτά της Ντόρας και του Αβραμόπουλου, αλλά τώρα δεν είναι πολύ πιθανό. Αλλαγές θα έχουμε λογικά στο Εργασίας, στο Τουρισμού και κάποιες τροποποιήσεις στο Περιβάλλοντος και στο Ανάπτυξης, δηλαδή δεν κουνιούνται ο Άδωνις και ο Χατζηδάκης, αλλά θα τους περιορίσουμε λίγο τις αρμοδιότητες γιατί έχουμε και πασοκογενείς να βάλουμε μέσα. Σύντομα νεότερα…

Στον στόχο

Δύο εύστοχα και εύλογα ερωτήματα έθεσε ο Διονύσης Καλαματιανός στον Κ. Καραμανλή για τον δρόμο, «στριμώχνοντάς» τον με τον γνωστό ψύχραιμο αλλά καυστικό λόγο του. Αφενός τον ρώτησε τι άλλαξε και οι παραχωρησιούχοι θέλουν τώρα τον δρόμο που δεν ήθελαν το 2013 και τον άφησαν να απενταχθεί από την Ολυμπία Οδό και αφετέρου πώς γίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη θέλει τον τεμαχισμό του έργου και παράλληλα να εγκρίνει 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του. Στο τέλος της ομιλίας του, τα «τσούγκρισε» και με τον βουλευτή Στ. Σιμόπουλο, οποίος είπε ότι το 2014 δεν ήταν έτοιμες οι μελέτες για τη δημοπράτηση του έργου. Όταν του το υπενθύμισε ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανασκεύασε και είπε ότι το καλοκαίρι δεν ήταν έτοιμες, αλλά στο τέλος του έτους είχαν ολοκληρωθεί.

Για τα διόδια

Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα που έθεσε στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο Μιχάλης Κατρίνης στον Κ.Καραμανλή αφορούσε τα διόδια. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ρώτησε τον υπουργό Υποδομών το ύψος της τιμής, διότι μέχρι τώρα κάναμε υποθέσεις, και τι θα γίνει αν τυχόν τα έσοδα του παραχωρησιούχου από τα διόδια είναι μειωμένα. Θα επιδοτείται  η διέλευση όπως γίνεται στον «Μορέα» ή θα αναθεωρηθεί η σύμβαση και τα διόδια θα πάνε στα 11 ευρώ πήγαιν’έλα Πάτρα-Πύργος, με συνέπεια να πηγαίνουν όλοι από τους αγροτικούς δρόμους; Ο Καραμανλής πάντως είπε ότι τα διόδια θα είναι 8,6 ευρώ (4,3 επί 2), για τα οποία επισήμανε ότι «είναι πολύ λίγα για να σώζονται ανθρώπινες ζωές», αλλά περί επιδότησης δεν ανέφερε κάτι.

Καυστικός

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ν. Ταγαράς, υπέπεσε σε «φάουλ», καθώς επέτρεψε στον Κ.Καραμανλή να απαντήσει απευθείας στον Μ. Κατρίνη, προτού μιλήσουν και οι άλλοι βουλευτές, ενώ ο κανονισμός προβλέπει άλλα. Δεν έχασε την ευκαιρία ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, που ήταν επόμενος, και επέκρινε τον πρόεδρο της Επιτροπής, κάνοντας ένα χιουμοριστικό πολιτικό σχόλιο. «Εδώ πέρα καταλαβαίνουμε  ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολιτική επιλογή. Θέλει να ρυμουλκήσει το ΚΙΝΑΛ. Γι΄ αυτό ο κύριος Υπουργός απάντησε, για να πέσουν οι γέφυρες Νέας Δημοκρατίας -ΚΙΝΑΛ. Είναι κατανοητό, αλλά δεν μπορεί εδώ πέρα ως προεδρείο να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», σχολίασε! Το αρνητικό του Αχαιού βουλευτή είναι ότι επιμένει στη νότια χάραξη, κάτι που τινάζει το έργο στον αέρα.

Αναγκαία η στήριξη

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας, Χρ. Γαρύφαλλος, τονιζοντας ότι δεν αρκούν οι ευχαριστίες. Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι κατά την πανδημία επέδειξαν αίσθημα υπευθυνότητας και αυταπάρνησης, για αυτό και θα έπρεπε να λάβουν έκτακτη ενίσχυση και αυτοί, όμως το ΥΠΟΙΚ λέει ότι δεν έχει δημοσιονομικά περιθώρια. «Η Κυβέρνηση πέρα από τα “ευχαριστώ” θα πρέπει να αναγνωρίσει ουσιαστικά τη συμβολή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τιμά το προσωπικό των Δήμων και περισσότερο αυτό της καθαριότητας, που σε όλη την πρώτη φάση της πανδημίας ρισκάριζε καθημερινά την δική του ασφάλεια προκειμένου να “μείνουμε στο σπίτι ασφαλείς”. Ενώ η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, η Κυβέρνηση αποστρέφει το πρόσωπό της στους αόρατους καθημερινούς μαχητές της υγιεινής των πόλεων» υπογράμμισε.

Ο Πέτσας και τα… πέτσινα

Ίδρωνε και ξεΐδρωνε στη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Έδειχνε και δείχνει αγχωμένος. Νιώθει, βλέπετε, ο κλοιός να στενεύει γύρω του. Το μοίρασμα που έγινε με τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» έχει ανεβάσει πολύ κόσμο στα κάγκελα. Και αν μέσα στον κόσμο αυτόν βρίσκεται- όπως φημολογείται- η Ντόρα και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, τότε σκουραίνουν πολύ τα πράγματα. Δεν θα σας έμοιαζε κι εσάς περίεργο, να έπαιρνε το γυναικείο σάιτ γνωστού παρουσιαστή της τηλεόρασης 300.000 ευρώ; Σας μοιάζει λογικό; Ακόμα και αν αυτός ο παρουσιαστής δείχνει με χαρά τον κ. Πέτσα να τον κουρεύει η γυναίκα του

Επαναλειτουργεί σήμερα

Ξαναρχίζουν από σήμερα τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Κατάκολο – Πύργος –Ολυμπία (1380, 1381, 1382, 1383, 1384, 1385, 1386), όπως ανακοίνωσε χθες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι αμαξοστοιχίες της πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της. Πλέον θα υπάρχουν σημεία με αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι όλων των αμαξοστοιχιών, συνεχής εισροή φρέσκου αέρα σε όλες τις αμαξοστοιχίες, διαρκής αλλαγή φίλτρων αέρος σε όλες τις αμαξοστοιχίες και καθημερινή απολύμανση όλων των αμαξοστοιχιών. Άργησαν λίγο, αλλά επειδή η αντίδραση των αιρετών ήταν άμεση και δυναμική, κινητοποιήθηκαν και το τρένο ξαναμπαίνει στις ράγες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος