FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 17/4/2020

Ημερομηνία: 16-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τουριστικό μονοπώλιο

«Βιομηχανία» φωτογραφικών ΠΝΠ έχει ιδρύσει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα κάθε υπουργός να προωθεί εντέχνως και τις δικές του επιδιώξεις επικαλούμενος τον κορονοϊό. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, πέρασε μια ωραία ΠΝΠ, που προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους δαπάνης, σε εταιρεία του ΣΕΤΕ από το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και όλες τις περιφέρειες και τους δήμους. Αυτό σαν «ιδιωτικό μονοπὠλιο» μου ακούγεται. Για ποιο λόγο ένα συνδικαλιστικό όργανο όπως ο ΣΕΤΕ αποκτά προνομιακή θέση στον τουρισμό; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η διάταξη; Μήπως θέλουμε να πιέσουμε λιγάκι όσους δεν συμμετέχουν με την απειλή του αποκλεισμού χρηματοδότησης; Η απάντησή του ήταν πάνω κάτω ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια έκανε. Κυβερνητική αντιπολίτευση δηλαδή.

Η καβάτζα των 37 δις.€

Τελικώς «κύκλοι» του υπουργείου Οικονομικών άφησαν να διαρρεύσει ότι από το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντλήθηκαν οι πόροι για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη πανδημία του κορονοϊού. Τι άλλαξε ξαφνικά, αφού μέχρι προχθές ο αρμόδιος υπουργός υποστήριζε τα αντίθετα; Συγκεκριμένα: Στις 30/3  ο  Σταϊκούρας δήλωνε (ΣΚΑΪ) ότι «με τα μέτρα που έχουμε λάβει, θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε για περίπου 2 έως 3 μήνες, χωρίς ωστόσο να πειραχτεί το μαξιλάρι ασφαλείας». Μία μέρα μετά (Κόντρα) άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, αλλά μετά την πανδημία του κορονοϊού. Μόλις προχθές δήλωνε πάλι ότι «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το “μαξιλάρι” ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας».

Και ξαφνικά μια μέρα μετά, μαθαίνουμε ότι χρησιμοποιείται ήδη. Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

Α. Δεν ήθελε να το χρησιμοποιήσει, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει διαφορετικά.

Β. Ήξερε αλλά το έκρυβε.

Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι ένας συνδυασμός του Β και του Γ. Σίγουρα η ΝΔ ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για το μαξιλάρι. Πριν από τις εκλογές έλεγε ότι είμαστε σε 4ο μνημόνιο. Πώς να παραδεχθεί τώρα ότι υπάρχει καβάτζα 37 δις;

Αποκάλυψε τη διαδρομή

Πολύ χρήμα βλέπω ότι έπεσε από το Ταμείο Μολυβιάτη στη Μεσσηνία, ειδικά σε κάτι έργα του ενός εκατομμυρίου, όπως φαίνεται από τους πίνακες με τα έργα που αποκάλυψε ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνης. Μην παρεξηγηθώ, δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, απλώς επισημαίνω την ανισοκατανομή. Έχω την αίσθηση ότι το Ταμείο Μολυβιάτη εξελίσσεται σε πιθάρι της Πανδώρας, αφού όσο το ανοίγουμε και ψάχνουμε, τόσο περισσότερα δυσάρεστα μαθαίνουμε.

Μέτωπο για το τρένο

Αιτία πολέμου θεωρεί την απόφαση της κυβέρνησης να ματαιώσει την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης. Μετά την αποκάλυψη ότι ο ΟΣΕ έδωσε εντολή για την επίγεια διέλευση του τρένου, ο δήμαρχος Πατρέων αντέδρασε έντονα προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τα σχέδιά της.   «Καλούμε την κυβέρνηση να μην ανοίξει πόλεμο. Το έργο όπως το σχεδιάζουν δεν θα γίνει. Θα συναντήσουν τέτοια αντίσταση, που δεν μπορούν να τη φανταστούν», τόνισε και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Υποδομών δεν έκανε διάλογο με τους φορείς, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά ενήργησε μονομερώς.

Νοστράδαμος

Δεν έβαλε ο Πολ Τόμσεν από τα λάθη του κατά την προηγούμενη δεκαετία και συνεχίζει τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Η «ψυχή» του ΔΝΤ προέβλεψε βαθύτερη ύφεση στη χώρα επειδή εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού. Επ΄αυτού δεν θα διαφωνήσω. Ο δεύτερος λόγος είναι επειδή η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Δηλαδή του Τόμσεν αυτό του φταίει και μάλλον προτιμά μεγάλες πολυεθνικές με μισθωτούς των 400 ευρώ. Για ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που ήταν σταθερή θέση του ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια, ούτ κιχ.   Μάλλον προετοιμάζει το έδαφος για νέες «ένδοξες μέρες»..

Δικαιώθηκε

Η πορεία των εξελίξεων σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δικαίωσε απόλυτα τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, που είχε ζητήσει την αναβολή της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας μέχρι να κοπάσει η πανδημία. «Ο κίνδυνος να διεξαχθεί η Αφή με ελάχιστους θεατές, με περιορισμένη συμμετοχή επισήμων και αντιπροσωπιών χωρών και υπό διάχυτο φόβο και ανησυχία, θα έχει ως συνέπεια να πληγεί η σπουδαιότητα και η αίγλη του θεσμού»»  ανέφερε στην επιστολή του ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, ζητώντας από τη ΔΟΕ να διασφαλίσει την παγκόσμια ακτινοβολία του θεσμού. Τελικά λαμπαδηδρομία δεν έγινε, οι Αγώνες αναβλήθηκαν και μας έμεινε μια τελετή χωρίς κόσμο και με άδεια πόλη, που έφτανε στα  όρια της ύβρης προς τον ιερό τόπο. Αν τον είχαν ακούσει, τώρα θα σχεδιάζαμε μια λαμπρή τελετή για το 2021.

Δωρεά στη Δημόσια Υγεία

Την αισθητική της ΝΜ Αμαλιάδας αναβάθμισε ο ζωγράφος Κρίστο Χάσα, δωρίζοντας χθες δύο πίνακές του στην καινούρια πτέρυγα του Νοσοκομείου. Επικαλούμενος τη γνωστή ρήση του Κένεντι «μην κοιτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα αλλά τι κάνεις εσύ για την πατρίδα», ο Κρίστο Χάσα συναντήθηκε με το προσωπικό του νοσοκομείου και προσέφερε τα έργα του, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στον αγώνα κατά του κορονοϊού. «Την Αμαλιάδα τη θεωρώ πατρίδα μου ζώντας εδώ τα τελευταία 28 χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε ότι την ίδια συνεισφορά θα κάνει και στο νοσοκομείο του Γκραμς στην Αλβανία, ευχόμενος σε όλους καλό Πάσχα.

Μόνιμοι κάτοικοι!

Για Τρίτη  συνεχόμενη χρονιά επέλεξε τον οικισμό Μετόχι για να φτιάξει την φωλιά του ένα ζευγάρι λευκοπελαργών, ενώ η φωλιά λευκοπελαργών που πρωτοδημιουργήθηκε πέρυσι στην πόλη της Βάρδας έχει ήδη προσελκύσει ένα άλλο ζευγάρι φέτος από τα τέλη Μαρτίου. Οι απόπειρες φωλεοποίησης τους έχουν ήδη ξεκινήσει και το προσωπικό του  Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς παρακολουθεί με ενδιαφέρον εάν θα είναι επιτυχείς. Το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς είναι διεθνώς σημαντικό για την ορνιθοπανίδα. Αποτελεί το μεγαλύτερο υγροτοπικό σύμπλεγμα, καθώς και τον μοναδικό Υγρότοπο Ramsar, στην Πελοπόννησο, και είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τα διαχειμάζοντα και μεταναστευτικά είδη πτηνών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος