FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 17/03/2021

Ημερομηνία: 17-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τη Δευτέρα η «ταφόπλακα»

Σε πέντε ημέρες αναμένεται να μπει η «ταφόπλακα» στην Ηλεία από το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα στις 4μ.μ. έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη λήψη της σχετικής απόφασης. Και για να μην έχετε απορίες για το τι θα γίνει, δεν έχει αλλάξει κάτι. Όλα είναι προκαθορισμένα και προαποφασισμένα: Η Μουσειολογία καταργείται και ενσωματώνεται στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και η γραμματεία του θα εξυπηρετεί πλέον τους σπουδαστές. Για τη Γεωπονία Αμαλιάδας θα εγκριθεί η μεταφορά της «απέκει», Μεσολόγγι ή Αγρίνιο, αφού χθες η πρόεδρος του τμήματος, κ. Λιόπα-Τσακαλίδη δήλωσε–κατά την τηλεδιάσκεψη- ότι η Συνέλευση των καθηγητών υπερψήφισε την πρόταση της Επιτροπής και η ίδια εξουσιοδοτήθηκε να τη μεταφέρει στη Σύγκλητο. Η Αχαΐα παραμένει ισχυρή, η Αιτωλοακαρνανία αποκτά ισχυρή γεωπονική σχολή και η Ηλεία κοιτάει με τα κιάλια. Και εις ανώτερα…

Προσεκτικός

Ο Κώστας Γαβρόγλου ήταν χθες πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του, μιλώντας στους δημοσιογράφους της Ηλείας. «Πελέκησε» την κυβέρνηση για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων, δεσμευόμενος για την κατάργηση του σχετικού νόμου όταν ξαναγίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας, τα περισσότερα… σκάγια κατευθύνθηκαν στον Μπούρα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας δεν χαρίστηκε στον πρύτανη του Παν/μίου Πατρών, καταλογίζοντάς του ότι ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει τον… λαγό του υπουργείου Παιδείας και ότι είναι ο μόνος πρύτανης πανελλαδικά που ασχολείται με τόσο θέρμη με τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το δουλεύει

Λύσεις για την ανάπτυξη της νότιας Ηλείας μελετά ο Ανδρ. Νικολακόπουλος, για αυτό εδώ και καιρό είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον γγ του υπουργείου Περ/λοντος, Ευθ. Μπακογιάννη. Δεν ξέρω αν το άρθρο 218 του νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων τελικά θα ξεπεράσει τους νομικούς σκοπέλους, ωστόσο ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ επιδιώκει να βρει νόμιμες λύσεις μακριά από λεκτικά «πυροτεχνήματα» περί κατάργησης Προεδρικών Διαταγμάτων.

Επιβεβαίωσε

Ο Γεωργιόπουλος είδε από νωρίς πού πάει η ιστορία με πανεπιστήμια και στράφηκε εξαρχής στην αξιοποίηση της νομοθεσίας περί ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών. Χθες ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας αποκάλυψε ότι διεκδικεί ένα τέτοιο τμήμα, λέγοντας μάλιστα ότι έχει ελάχιστη εμπιστοσύνη στο Παν/μιο Πατρών και προτιμά να συζητά με το Παν/μιο Πελ/σου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε «ανοιχτή γραμμή» για τα ΑΕΙ

Σε συνεχή επικοινωνία με «ανοιχτή γραμμή» βρίσκονται αυτό το διάστημα οι Δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας, Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιάννης Λυμπέρης σχετικά με τις κινήσεις για την αποτροπή της απομάκρυνσης των Πανεπιστημιακών Σχολών από την Ηλεία.Συντονίζοντας τις ενέργειες και με τους άλλους αιρετούς, ο άμεσος στόχος που έχει τεθεί στην παρούσα φάση και μετά τις τελευταίες γνωστές δυσμενείς εξελίξεις, είναι να μην εξαιρεθούν για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο και να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό εισαγωγής στα ΑΕΙ, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας που οργανικά ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κι όταν επιτευχθεί αυτό – που προέχει και επείγει – θα διεκδικηθούν υπό άλλο πρίσμα και όποια άλλα σχετικά γύρω από το θέμα.

Καθαρισμοί

Με τέσσερα συνεργεία χθες η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Πύργου, συντονισμένα από τον Αντιδήμαρχο Μαρίνο Αχτύπη «οργώνουν» την πόλη και τα  χωριά του Δήμου, κάνοντας διάφορες εργασίες, απαραίτητες τώρα που έχει μπει η άνοιξη και θέριεψαν τα χορτάρια.  Συγκεκριμένα στον παλιό ΟΑΕΔ  και στην πλατεία των Ερργατικών Κατοικιών  έγιναν κουρέματα και καθαρισμός των πεζοδρόμιων, στην Πλατεία Κύπρου συντήρηση και κόψιμο χόρτων στους γύρω δρόμους. Στην οδό Σωκράτους και στο στρογγυλό κόμβο και επίσης στο  Βούναργο. Τα τρακτέρ του δήμου συνεχίζουν στο χωριό του Αϊ-Γιάννη.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι χθες στην τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ, αλλά ο Γεωργιόπουλος «έδειξε» τον Κατσιφάρα ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τη μη ένταξη της Σχολής ΤΕΦΑΑ στο Παν/μιο Πελοποννήσου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην περ/ρχηςΔυτ. Ελλάδας έθεσε βέτο το 2019 στον Γαβρόγλου.

*Για το ΤΕΦΑΑ, πάντως, καλό είναι να αλλάξουμε πλευρό, διότι σας πληροφορώ πως το Παν/μιοΠελ/σου απέρριψε το αίτημα του δήμου Σπάρτης για την ίδρυση τέτοιου τμήματος, οπότε σιγά μη δεχθεί να το κάνει για χατίρι δικό μας. Κοντολογίς, πώς να ιδρυθεί τμήμα που δεν το θέλει κανένα παν/μιακό ίδρυμα, αφού και το Παν/μιο Πατρών αδιαφορεί;

*Συνεχίστηκαν χθες, για δεύτερη συνεχόμενη εργάσιμη ημέρα τα rapidtest από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πλατεία Δικαστηρίων στο κέντρο του Πύργου. Θετικό το γεγονός ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τους πολίτες, αφού το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι και το πιο ισχυρό δυστυχώς.

*Προχθές συζητούσα με πνευμονολόγο γύρω στα 35-40 αν θα πήγαινε να εργαστεί σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο. Η απάντηση; «Ποιος να πάει να δουλέψει με τέτοιες συνθήκες εργασίας; Κάποια στιγμή πρέπει κάποιος πολιτικός να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με αυτό το ζήτημα, διότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι τόσο εύκολα». Περιττεύει περαιτέρω σχολιασμός.

*Σαφέστατη η πρόεδρος της Γεωπονίας, κ. Λιόπα-Τσακαλίδη: Θέλαμε Πάτρα εμείς, αλλά καλό είναι και το Μεσολόγγι. Πάντως Αμαλιάδα δε θέλει.

*Εκπρόσωπος του ΕΒΕ Ηλείας κλήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Γαβρόγλου;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος