FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 16/12/2020

Ημερομηνία: 16-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Άρνηση και αντιπρόταση για e-συνεδριαση

Την άρνησή τους να συμμετέχουν ξανά σε «διά περιφοράς» συνεδρίαση εξέφρασαν με κοινή τους ανακοίνωση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Πύργου, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποστερεί το δικαίωμα διαλόγου, που είνα απαραίτητο στοιχείο για τη λήψη ορθών αποφάσεων προς το συμφέρον του Δήμου Πύργου. Όπως επισημαίνουν, ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων και των δημοτικών παρατάξεων δεν μπορεί να εξαντλείται σε ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη λήψη των αποφάσεων, πολύ περισσότερο όταν τα θέματα χρήζουν εκτενούς συζήτησης, και αντιπρότειναν τη λύση της τηλεδιάσκεψης για να γίνεται συζήτηση και παράθεση διαφορετικών απόψεων, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε γίνει στις 16 Απριλίου. «Είναι καθήκον όλων μας και κυρίως της δημοτικής αρχής να διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των συνεδριάσεων του ανώτερου οργάνου του Δήμου» αναφέρουν στην ανακοίνωση και προτείνουν την παρακολούθηση των συνεδριάσεων και από εκπροσώπους των ΜΜΕ. Παράλληλα, πρότειναν τη διεξαγωγή συνεδρίασης διά περιφοράς αποκλειστικά για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και τη μισθοδοσία σχολικών τροχονόμων, για λυθεί άμεσα το θέμα. Όσον αφορά τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των ελεύθερων επαγγελματιών του Δήμου, έκαναν λόγο για αντιφατική στάση του δήμου σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και τόνισαν ότι είναι επιβεβλημένη η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη για να αναλυθεί το ζήτημα. «Ενώ αρχικά είχατε εισηγηθεί τη μη μείωση των δημοτικών τελών και τελών κοινοχρήστων χώρων, εν τέλει συρθήκατε πίσω από την ομόφωνη θέση σύσσωμης της αντιπολίτευσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο Κ. Νικολούτσος, ο Στ. Καννής, ο Αντ. Καράμπελας, ο Χρ. Γιάνναρος και ο Χ. Μιχαλακόπουλος.

Πρωινές Αιχμές

*CSI γίναμε, λέγανε χθες οι διερχόμενοι πολίτες πέριξ των δικαστηρίων Πύργου! Υπερβολές, θα έλεγα, αλλά να θυμίσω αυτό που είχα γράψει προσφάτως: η διαφθορά φέρνει φθορά και δημιουργεί αυταπάτες ότι η προβολή σε «ασφαλές» περιβαλλόν σώζει την κατάσταση.

*Στην Αμαλιάδα, πάντως, παρά τις αντεγκλήσεις στα δημοτικά συμβούλια, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα δικαστήρια, αλλά αν οξυνθούν ξανά οι τόνοι, δεν το αποκλείω.

*Ξεκίνησαν και στην Εισαγγελία της Αμαλιάδας οι καταθέσεις προσώπων για τις ελλείψεις στο ΚΥ Γαστούνης, ύστερα από σχετική επιστολή που εστάλη προ ημερών. Οι γιατροί θέλουν να είναι καλυμμένοι πλήρως γιατί ήδη έχουν υπερβεί τα όρια της εξάντλησης.

*Συνετίστηκαν οι απείθαρχοι ιερείς, μετά και την προτροπή του Μητροπολίτη Ηλείας, κ. Γερμανού, και φορούν τη μάσκα τους.

*Ερώτηση για το ΕΚΑΒ της Ηλείας έκανε ο Βελόπουλος. Οργανώνεται ο Βλαγκούλης για να διεκδικήσει έδρα την επόμενη φορά.

Άμεση αντίδραση

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας  B. Γιαννόπουλος, στο αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, για τη διενέργεια rapid test για τους εργαζόμενους στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Τα τεστ θα γίνουν σήμερα στον χώρο των Δικαστηρίων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Τεστ θα γίνουν εκ νέου και στο Διοικητήριο του Πύργου για τους εργαζόμενους της Π.Ε Ηλείας.

Και τα Ιόνια

Στη μάχη για το Πάτρα-Πύργος έπρεπε να έχουμε ισχυρό σύμμαχο και τα νότια Ιόνια  (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη) όπως αναφέρει σε συνεργάτες του ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρ. Μαρίνος, επισημαίνοντας ότι έτσι θα ήταν πιο ισχυρό το μέτωπο διεκδίκησης. Ο κ.Μαρίνος τονίζει πως ο δρόμος είναι εξίσου σημαντικός για τον τουρισμό και γενικότερα για την επιχειρηματικότητα της Ζακύνθου, κάτι που θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο.

Δραστήριος

Ακόμα και με το lockdown, ο Γιώργος Σαϊτάς συνεχίζει αδιάκοπα την κομματική δουλειά. Ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας οργανώνει τηλεδιασκέψεις, συμμετέχει και ο ίδιος σε άλλες, ενώ επικοινωνεί τακτικά με το κόμμα για να έχει άμεση πληροφόρηση του σχεδιασμού. Οι εκλογές του 2019 άφησαν «προίκα» την πρωτιά στους δύο μεγάλους δήμους της Ηλείας, την οποία θέλει να διαφυλάξει και να διευρύνει.

Ναι μεν αλλά…

Το ότι ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ηλειακού ραδιοφώνου letrina fm για να μιλήσει για την Πατρών-Πύργου, είναι σαφώς θετικό και δείχνει διάθεση για ενημέρωση και πληροφόρηση των Ηλείων. Όμως από τις δηλώσεις του υπουργού δεν γίναμε σοφότεροι, διότι επανέλαβε όσα είχε πει την περασμένη εβδομάδα στον Κατρίνη στη Βουλή: για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2024, για τις επεμβάσεις οδικής ασφάλειας και για το ότι θα πρέπει να περιμένουμε έξι μήνες για την τελική απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, (DGCom) και συνολικά αλλα 4 χρόνια για όλο το έργο. Πολύ αισιόδοξα τα ακούω, ειδικά το χρονοδιάγραμμα μου φαίνεται πολύ φιλόοξο. Πάντως, αν δεν δω γραμμένο το «ΝΑΙ» της DG COM, θα διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Οπότε υπομονή.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Οι «30plus» του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Στον αέρα είναι εδώ και αρκετές ημέρες το blog στης ομάδας των «30plus» του ΣΥΡΙΖΑ της Ηλειας (https://ileia30plus.blogspot.com/). Στόχος της ομάδας είναι να συμμετέχουν όσοι δεν ανήκουν ηλικιακά στη νεολαία του κόμματος και θέλουν να συγκροτήσουν μια σελίδα όπου θα εκφράζουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, τόσο τα τοπικά όσο και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. «Δεν πρόκειται  για ανέμισμα σημαίας αλλά για μια ουσιαστική επιδίωξη δημιουργίας ενός διαδικτυακού τόπου,  μέσα στον οποίο  θα γονιμοποιούνται σκέψεις, θα βρίσκουν ανταπόκριση οι προτάσεις, θα κινούνται οι διαδικασίες και θα καλλιεργείται η αίσθηση της κοινής συλλογικής προσπάθειας. Στόχος μας η αλλαγή, μέσο μας η συμπόρευση και σύνθημά μας η συλλογικότητα, ως θεωρία και ως πράξη. Μέσα από  τις δημοσιεύσεις, τα σχόλια και τον διάλογο που θα τις πλαισιώνουν, αλλά  και μέσα από τις δράσεις  μας, που θα τις συμπληρώνουν, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προβληματισμών κι ένα δίκτυο δραστηριοτήτων» αναφέρουν μεταξύ άλλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος