FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 16/07/2021

Ημερομηνία: 16-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η χαμένη νέα γενιά της Ελλάδας

Χωρίς πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση το 25,9% των νέων στη χώρα μας, σύμφωνα με την Eurostat ● Είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. ● Μνεία των ερευνητών και στο έμφυλο χάσμα

Αυτό που πολλές φορές ορίζουμε ως «χαμένη γενιά» αναδεικνύει νέα έρευνα της Eurostat, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αποτυπώνοντας το άνισο βάρος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι με αριθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους νέους χωρίς πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση  για το 2020, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Ε.Ε. με ποσοστό 25,9%, πίσω μόνο από την Ιταλία (29,4%).

Συγκεκριμένα, μία στις τρεις νέες και ένας στους πέντε νέους ηλικίας 20-34 ετών παραμένουν αδρανείς ταυτόχρονα στην εκπαίδευση και στην εργασία. Οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος: το 21,2% των αντρών και το 30,8% των γυναικών σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες σήμερα δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται επαγγελματικά. Τα ελληνικά ποσοστά μοιάζουν να επιστρέφουν στην περίοδο της κρίσης έπειτα από μία μικρή κάμψη πριν από την πανδημία.

Ειδική μνεία στην έρευνα γίνεται επίσης στο έμφυλο χάσμα: σχεδόν σε όλες τις χώρες η πρόσβαση των γυναικών στην εργασία είναι χαμηλότερη από εκείνη των αντρών.

Οι δείκτες ευημερούν, οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν

Στο πολύωρο συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, ξετυλίχθηκε ένα πανόραμα του σημερινού επιχειρηματικού τοπίου και της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που η εικόνα που παρουσιάστηκε, θυμίζει πότε όαση και πότε έρημο, ανάλογα με την οπτική γωνία εκείνου που την περιγράφει.

Σύσσωμο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο, βουλευτές της αντιπολίτευσης, τραπεζικά στελέχη, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων, συμμετείχαν στο 8ο Στρατηγικό Συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2021».

Κριτική στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα άσκησαν  οι βουλευτές  Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ και Χρήστος Σπίρτζης από τον ΣΥΡΙΖΑ,  ενώ ειδυλιακή εικόνα παρουσίασε ο υπ. Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης.

Με το ΚΚΕ αύριο στου  Ξυστρή

Η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει αυτή την περίοδο θα πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση αύριο Σάββατο 17 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Πάρκο Ξυστρή στο Πύργο.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους-Καρδιά-Οργανωτής της εργατικής-λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό».

Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βουλευτή Αχαϊας του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

«Καλούμε όλους εκείνους με τους οποίους συναντηθήκαμε στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, εκείνους που τώρα έρχονται σε επαφή με το ΚΚΕ, να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση και να ακούσουν από το ίδιο το ΚΚΕ τι λέει το ΚΚΕ. Θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία Covid-19.

Στις 8:00 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση – σύσκεψη με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Αγροτικούς Συλλόγους και σταφιδοπαραγωγούς της περιοχής μας για το ζήτημα της σταφίδας».

Έμπλεξαν τις γραμμές τους

H δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ότι εργαζόμενοι που δεν θα εμβολιαστούν θα απολυθούν -την οποία στην συνέχεια ανασκεύασε- έφερε απανωτά εγκεφαλικά στο Μέγαρο Μαξίμου αφού αυτό ακριβώς ήθελαν να αποφύγουν. Την ταύτιση της απόφασης του υποχρεωτικού εμβολισμού με το ενδεχόμενο μιας απόλυσης.

Από την πρώτη κιόλας μέρα των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις συνέπειες που θα έχει για τους αρνητές αυτή η διαδικασία υπήρξαν πολλές φωνές που συνέδεαν την αναστολή εργασίας με μια ενδεχόμενη απόλυση.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει μεν να πιέσει τους ανεμβολίαστους να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο καθώς έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς της για το τείχος ανοσίας από την άλλη ωστόσο δεν θέλει να ταυτιστεί με την λογική των απολύσεων και των διωγμών.

Η δήλωση λοιπόν της Δόμνας Μιχαηλίδου ήρθε λοιπόν να επιβεβαιώσει αυτή την λογική σε μια στιγμή που οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μετρούν τις δημοσκοπικές απώλειες Πάντως με την τοποθέτησης της Δόμνας Μιχαηλίδου συντάχθηκε κατά κάποιο τρόπο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικόερωτημα…

Τα Φονικά και ο Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος

Την Κυριακή το πρωί στα Φονικά του δήμου Ωλένης,. θα πραγματοποιηθεί από το δήμο Πύργου, η ετήσια λιτή τελετή – προσκύνημα στον τόπο της θυσίας 23 πατριωτών από την περιοχή στις 14 Ιουλίου 1944 που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

Στο σημείο αυτό,  έχει στηθεί , με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωλένης, ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, σύμβολο του Αγώνα για την ΕΙΡΗΝΗ και την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Ίσως αυτό που δεν ξέραμε, είναι ότι το μνημείο των εκτελεσθέντων ήταν σχεδιασμένο από τον αείμνηστο Πυργιώτη αγωνιστή και εξαίρετο εικαστικό Μπάμπη Αλεξανδρόπουλο! Δική του και η εικόνα που χθες ανάρτησε στα social media η κόρη του Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου, καταθέτοντας τις δικές της μνήμες από τις μαζώξεις των αγωνιστών στον τόπο θυσίας…

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σκλίβα Πηνείας

Η Οργάνωση Μελών Ήλιδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια των επισκέψεων που έγιναν σε χωριά της άνω Πηνείας στο πλαίσιο των εξωστρεφών δράσεων του κόμματος,  διοργανώνει  το Σάββατο 17 Ιουλίου στην κοινότητα Σκλίβα πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Ο αγροτικός κόσμος σε απόγνωση» με κεντρικό ομιλητή το βουλευτή του κόμματος Διονύση Καλαματιανό.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης,  θα αναπτυχθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της Πηνείας  για τη γεωργία και την κτηνοτροφία  και  το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του αγροτικού  κόσμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος