FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 16/03/2021

Ημερομηνία: 16-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Θέλουν παραμονή στην Αμαλιάδα

Όλη η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών έχει αφήσει στο περιθώριο τη φοιτητική κοινότητα. Όλοι έχουμε άποψη αλλά δεν έχουμε δώσει τη δυνατότητα και στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες να διατυπώσουν την άποψή τους, να μας πουν πού θέλουν να σπουδάζουν. Στο γκρουπ που έχουν δημιουργήσει στο facebook οι σπουδαστές εδώ και μερικές ημέρες, έχει αναρτηθεί μια διαδικτυακή δημοσκόπηση με το ερώτημα αν συμφωνούν με την παραμονή της σχολής στην Αμαλιάδα ή με τη μεταφορά της στο Μεσολόγγι. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω την αξιοπιστία της ούτε να τη θεωρήσω κατ΄ανάγκην αντιπροσωπευτική του συνόλου των φοιτητών, οφείλω όμως να παραθέσω το μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Οι 115 θέλουν να μείνουν στην Αμαλιάδα και μόλις 10 να πάνε στο Μεσολόγγι.

kalamatianos-dionusis

Περί ευθύνης

Τις δηλώσεις του Συρίγου για τη Γεωπονία σχολίασε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός, επισημαίνοντας ότι η έδρα του τμήματος είναι καθορισμένη στην Αμαλιάδα με νόμο, οπότε μόνο με νόμο μπορεί να την αλλάξει. «Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τον φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Ήδη με τον πρόσφατο νόμο Κεραμέως και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει τη λειτουργία των περιφερειακών πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και της Ηλείας. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξαφάνιση της Γεωπονίας και των άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας. Αυτά τα απλά για όσους προσπαθούν να θολώσουν τα νερά», έγραψε.

Αποδοκιμασία

Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να αποτυγχάνεις σε κάθε πόστο. Ο Χατζηδάκης έφυγε κακήν κακώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφήνοντας αρκετά άλυτα θέματα, και τώρα φτάσαμε να ζητά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας -όχι όποιος κι όποιος- την παραίτησή του, καταλογίζοντάς του εμπαιγμό προς το δικηγορικό Σώμα. Προβλέπω να παρεμβαίνει πάλι ο Γεραπετρίτης για να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά κάποια στιγμή να δει ο πρωθυπουργός τι γίνεται με τον Χατζηδάκη και όπου πάει, αποδοκιμάζεται.

Καθαρός

Καθαρός από κρούσματα κορονοϊού παραμένει εδώ και 15 ημέρες ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, παρά την έξαρση της πανδημίας και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και στην Ηλεία. Ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων δρομολόγησε συνεχή rapid test, ειδικά στα κεφαλοχώρια του δήμου, και ζήτησε από τους δημότες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του, με αποτέλεσμα μέσα σε τρεις εβδομάδας να έχει μόλις ένα επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα.

Είχε την τιμητική του

Μπορεί ο κορονοϊός να έχει περιορίσει την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα και τις πάντα εύστοχες ομιλίες του στη Βουλή, ακόμα όμως κι όταν λείπει από τα έδρανα ο Κώστας Τζαβάρας, τον μνημονεύουν ακόμα και οι αρχηγοί των κομμάτων. Στην πρόσφατη μονομαχία τους για την αστυνομική βία, Μητσοτάκης και Τσίπρας επικαλέστηκαν τον Ηλείο βουλευτή της ΝΔ για ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον προκάτοχό του την προ τετραετίας στιχομυθία για τις μολότοφ. «Εσείς ψεκάσατε τους συνταξιούχους. Τότε δεν υπήρχε αστυνομική βία, κ. Τσίπρα; Ή τότε η αστυνομική βία ήταν ένα βολικό εργαλείο για να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις; Ή μήπως τότε δεν ήμασταν σίγουροι από ποια μεριά έπεφταν οι μολότοφ; Από την καλή ή από την κακή, κ. Τσίπρα; Εξαρτάται από το ποια μεριά είσαι. Έτσι δεν είναι, έτσι δεν είχατε πει στον κ. Τζαβάρα; Μην τα ξεχνάμε αυτά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κι αυτός με… Τζαβάρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Κουφοντίνα.  «Να καταλάβετε ότι εμείς δεν είπαμε τίποτα περισσότερο αυτό που έχουν πει και οι βουλευτές σας. Ο κ. Τζαβάρας είπε: “Είναι αδιανόητο να έχουμε νεκρό απεργό πείνας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην καταλήξει”. Τι παραπάνω είπαμε εμείς;». Ακόμα και απών, ο Τζαβάρας πρωταγωνιστεί!

Με Γαβρόγλου ομιλητή

Για σήμερα το απόγευμα, στις 7μ.μ., είναι προγραμματισμένη η τηλε-συζήτηση που διοργανώνει η ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον ακαδημαϊκό χάρτη, με ομιλητή τον πρώην υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και συντονιστές τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Φλεβοτόμο, και την τομεάρχη Παιδεία, Αννίτα Λάκκα. Συμμετέχουν επίσης ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος  Ήλιδας, Γ. Λυμπέρης, οι πρόεδροι της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας, Αν. Ζαφειροπούλου και Αγλαΐα Λιόπα-Τσακαλίδου, ο αντιπρόεδρος της Μουσειολογίας, Γ. Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας, Διον. Καλαματιανός, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκης, και οι πρώην βουλευτές Ηλείας, Έφη Γεωργοπούλου και Μάκης Μπαλαούρας. Αναμένεται ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Συζήτηση για τον πανεπιστημιακό χάρτη της Ηλείας είχαν το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Πύργου ο Διονύσης Καλαματιανός με τον περιφερειακό σύμβουλο Παναγιώτη Μπράμο, καταλήγοντας σε κοινές διαπιστώσεις με επιμέρους διαφοροποιήσεις.

*Αραχωβίτη και αγροτικά προ ημερών, Γαβρόγλου και παιδεία σήμερα. Δυνατά έχει ξεκινήσει η νέα Νομαρχιακή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ τις ζυμώσεις.

*Προ ημερών ρώτησα ένα στέλεχος του ΚΙΝΑΛ από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου, με θητεία στην αυτοδιοίκηση, ποιον θέλει για αρχηγό. Η απάντηση ήταν: να είναι σχετικά νέος και ταυτόχρονα έμπειρος, να είναι κοινοβουλευτικός και να έχει αντιδεξιά πολιτική κατεύθυνση. Μου είπε και όνομα, αλλά καλύτερα να το μαντέψετε!

*Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ πιάστηκε γυμναστήριο στην Ηλεία, καθώς διαπιστώθηκε έπειτα από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων, η μη έκδοση 5.139 φορολογικών στοιχείων συνολικής άξιας 143.000 ευρώ για τις χρήσεις 2015-2018.

*Η παραφιλολογία για εκλογές το φθινόπωρο καλά κρατεί στον αθηναϊκό Τύπο. Τα «Αιχμηρά» πάντως δεν έχουν τέτοια πληροφόρηση και εκτιμούν ότι οι κάλπες θα στηθούν όταν όλα θα είναι ανοιχτά, οι περιορισμοί ελάχιστοι και η ψυχολογία των πολιτών καλύτερη. Δεν βλέπω αυτό να είναι εφικτό μέσα στο 2021, οπότε με τα τωρινά δεδομένα οι κάλπες θα στηθούν το 2022.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος