FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 13/8/2020

Ημερομηνία: 13-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Διάγγελμα-μήνυμα στην Τουρκία

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς, ούτε ανέχεται προκλητικές ενέργειες. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επισήμανε ότι η Αθήνα προσβλέπει να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική χώρα, για να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, λέγοντας ότι ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται «στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη συνέχεια κατήγγειλε την αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, επειδή «δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές» Και υποστήριξε πως «απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ. Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Κίνδυνος «παγώματος»

Μια σημαντική παράμετρος του δεύτερου κύματος του κορονοϊού είναι ότι πιθανά νέα περιοριστικά μέτρα θα επηρεάσουν το σύνολο της οικονομίας. Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι, πέρα από την αγορά και το εμπόριο, επικρατεί έντονος προβληματισμός στις κατασκευαστικές εταιρείες για το αν θα καταφέρουν να ξεκινήσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Στην Ηλεία είναι αρκετά τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, όμως αν τεθούν εκ νέου λόγοι δημόσιας Υγείας, θα καθυστερήσουν σημαντικά. Για αυτό να είμαστε προσεκτικοί και με τις μάσκες μας.

Ελληνοτουρκικά Ι

Τα όσα διαδραματίζονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε με λιτή του ανάρτηση ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αφορμή το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.  «Η αυτοσυγκράτηση είναι η μια όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, το έχουμε αποδείξει στην πράξη και θα το αποδείξουμε ξανά αν χρειαστεί», έγραψε ο Ηλείος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ελληνοτουρκικά ΙΙ

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο Διονύσης Καλαματιανός, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται δυναμισμός και αποφασιστικότητα για να αποτραπεί η τουρκική προκλητικότητα και να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως είχε γίνει το 2018 όταν τουρκικό ερευνητικό είχε εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εμποδίστηκε και εκδιώχθηκε από τα ελληνικά πλοία. «Επίσης, πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση των συμμαχιών μας όχι μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης. Χρειαζόμαστε έμπρακτη στήριξη, δηλαδή επιβολή κυρώσεων, όπως έγινε τον Ιούνιο του 2019, όταν Τσίπρας και Αναστασιάδης ζήτησαν και επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ», σχολίασε o Hλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καυστικός

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του Χαρδαλιά ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι το να παριστάνεις τον Πόντιο Πιλάτο, δεν είναι υπεύθυνη στάση. «Το “112 θα έφερνε πανικό” είναι ακριβώς το ίδιο με το “αν εκκενώναμε το Μάτι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς”.Είναι η ανευθυνότητα να λάβεις μια δύσκολη απόφαση σε μια δύσκολη κατάσταση, οπότε “νίπτεις τας χείρας σου” και ελπίζεις στο λιγότερο κακό αποτέλεσμα…», υπογράμμισε ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

ΥΑΛΕ και ISPS

Σε άμεσες ενέργειες θωράκισης του λιμένος Κατακόλου προχώρησε ο Τάκης Αντωνακόπουλος. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που υπογράφει ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, ορίστηκε υπεύθυνος ασφαλείας Λιμενικών εγκαταστάσεων (Υ.Α.Λ.Ε.) του ΔΛΤΠ, καθώς και υπεύθυνος για φύλαξη του χώρου I S.P.S. στο λιμάνι, προκειμένου να αποτραπεί κάθε κίνδυνος και να μην απειληθούν με ζημιά τα συμφέροντα του Ταμείου. Μάλιστα, η φύλαξη του ISPS είναι δωρεάν και ο δήμος δεν θα δαπανήσει επιπλέον χρήματα.

Σώζουν ζωές

Καθοριστική ήταν η επέμβαση των διασωστών της Διασωστικής Εθελοντικής Ομάδας Φιγαλείας προχθές τα ξημερώματα σε τροχαίο στον επαρχιακό δρόμο Λεπρέου-Νέου Φιγαλείας. Οι διασώστες βρέθηκαν άμεσα στο σημείο και προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία μοτοσικλετιστή, βοηθώντας τον και ψυχολογικά μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στο να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Ειδικά σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, ο έμπρακτος εθελοντισμός είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. «Η ΔΕΟΦ σε περιστατικό. Περαστικά στον φίλο μας, το κράνος σώζει ζωές», τόνισε ο διασώστης Χρήστος Καπλάνης.

Αυτοψία στο Λαντζόι

Αυτοψία στο έργο κατασκευής αυλάκων άρδευσης στο Λαντζόι έκανε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, μαζί με τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου, για να διαπιστώσει την πορεία του έργου και να συζητήσει με τον εργολάβο. «Δίνουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των συνδημοτών μας», επισήμανε σε ανάρτησή του, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει αισθητά την άρδευση των αγροκτημάτων της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος