FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 13/05/2021

Ημερομηνία: 13-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

«Κλείδωσε» η αποβολή από το Μηχανογραφικό

Οριστική είναι η αποβολή της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες της «Πρωινής», καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) η οποία με τη σειρά της υιοθετεί την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για την κατάργηση της Μουσειολογίας μέσω ενσωμάτωσης στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε πολύ υψηλό κυβερνητικό επίπεδο προτου ληφθούν οι αποφάσεις για το Μηχανογραφικό, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες από τις δηλώσεις του πρύτανη του ιδρύματος, Χρ. Μπούρα, και του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου.

Ωστόσο, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, καθώς οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών για όσα αποφασίστηκαν, ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε τη διαφωνία του και τη δυσαρέσκειά του για τον εξοβελισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη και πιθανότατα σήμερα αναμένεται να κάνει δημόσια παρέμβαση εκφράζοντας τη διαφωνία του. Μένει πλέον να δούμε με ποιον τρόπο θα χειριστεί νομικά το ζήτημα η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει πιθανή καταψήφιση νόμου στη Βουλή.

Π. Φωτ.

Δυσαρέσκεια

Στη θέση του έβαλε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η βουλευτής και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νόμο που αφορά τη συνεπιμέλεια παιδιών. Η κα Γιαννάκου, την οποία η στήλη εκτιμά ιδιαίτερα, εξέφρασε την ενόχλησή της για την αλαζονεία και την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας που επιδεικνύει ο Τσιάρας, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται έτσι συνεργασία μεςστο κοινοβούλιο. Κανείς δεν είναι ο Πάπας της Ρώμης. Εδώ μιλάμε για την επιστήμη και την κοινή λογική».

Λύσεις

Οριστικές λύσεις για τη Δημόσια Υγεία ζήτησε με ανάρτησή του ο συντονιστής της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Φλεβοτόμος, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν θρηνήσουμε κάποια ανθρώπινη ζωή αλλά και για να σταματήσει η ταλαιπωρία  των ασθενών. Η υγεία καταρρέει και το υπουργείο Υγείας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, πρόσθεσε.

Άλλη οπτική

Διαφορετική οπτική έχει ο Κώστας Διαμαντόπουλος για τους εμβολιασμούς στην Ηλείας, αναφέροντας ότι το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών φτάνει το 9,5% όταν σε επίπεδο χώρας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12,5%, ενώ με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού όταν σε επίπεδο χώρας έχει εμβολιαστεί το 24%. Για αυτό ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη ένταση στην προσπάθεια –δεν αναφερόταν στο προσωπικό- με την πλήρη αξιοποίηση των εμβολιαστικών σημείων, που αν και είχαν ανακοινωθεί, παραμένουν ανενεργά ή μερικώς ανενεργά  όπως η Ανδρίτσαινα και τα Λεχαινά, ή το Σιμόπουλο όπου χορηγείται μόνο ΑZ.

Παραμένει σίγουρος

Σίγουρος για αίσια έκβαση στο… σίριαλ της Πατρών-Πύργου εμφανίστηκε εκ νέου ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλή, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών είναι σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. για τα θέματα κρατικών ενισχύσεων, μετά την υποβολή του φακέλου προγνωστοποίησης και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει θετική απάντηση ώστε να ενταχθεί το έργο εκ νέου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι συμβασιοποιούνται οι επεμβάσεις οδικής ασφάλειας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, στην υφιστάμενη Εθνική Οδό. Επειδή έχουμε καεί στο χυλό, θα περιμένουμε το οριστικό «ναι» από την Κομισιόν για να χαρούμε.

Ορκίστηκε

Και επίσημα διδάκτορας του ΑΠΘ είναι ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, καθώς χθες τελέστηκε διαδικτυακά η ορκωμοσία του από το πανεπιστήμιο, μαζί με άλλους συναδέλφους του. Ο κ. Λάττας εκπόνησε διδακτορική διατριβή που αφορά την αξιοποίηση του δρυοδάσους της Φολόης και την παρουσίασε με τηλεδιάσκεψη ενώπιον επταμελούς επιτροπής του τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας ομόφωνα άριστα για την παρουσίαση και το περιεχόμενο της διατριβής. Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Τα έργα του δήμου Πύργου που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του αντιπερ/ρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλου, με τον αντιδήμαρχο Πύργου, Γ. Αργυρόπουλο στο γραφείο του πρώτου στο Διοικητήριο. Παρών ήταν και ο αρχιτέκτονας και προϊστάμενος του τμήματος Μελετών του δήμου, Άρης Φιλιππόπουλος, ο οποίος ήταν «αρματωμένος», αν κρίνω από τον ογκώδη κίτρινο φάκελο που κρατούσε.

*Ο –κατά το ήμισυ– Ηλείος Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτίμησε σε συνέντευξή του ότι με τον καιρό θα είναι και πάλι «θεσμικά ενεργός». Τι σημαίνει αυτό; Όχι απαραίτητα υποψήφιος βουλευτής, αλλά ότι θα ήθελε να μπει στην κυβέρνηση. Δε θα έλεγα ότι ο Μητσοτάκης ενθουσιάζεται με αυτήν την προοπτική.

*Ο –βέρος Ηλείος– Παύλος Αθανασόπουλος θεωρεί ότι αν το ΚΙΝΑΛ ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ, θα δώσει καλύτερες προοπτικές στον χώρο του κέντρου και της Κεντροαριστεράς, άποψη με την οποία βέβαια δεν συμφωνούν τα στελέχη της Κιναλικής Ανανεωτικής Αριστεράς. Επίσης, αν κατάλαβα καλά, είναι μεταξύ Λοβέρδου και Ανδρουλάκη.

*Δεν θυμάμαι αν σας το έχω ξαναγράψει, αλλά επειδή το συζήτησα χθες σε «πηγαδάκι», ο Νίκος Καλάκος δύσκολα θα ξαναμείνει εκτός του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Ηλεία.

*Κλειστό έμεινε χθες το 1ο ΓΕΛ Πύργου και το Εσπερινό, για να γίνει έκτακτη απεντόμωση καθότι εμφανίστηκε μεγάλος πληθυσμός από ακάρεα πτηνών. Το ΄δαμε κι αυτό!

*Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος