FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 12/08/2021

Ημερομηνία: 12-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στους πυρόπληκτους σήμερα ο Τσίπρας

Την Ηλεία πρόκειται να επισκεφτεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όπου θα περιοδεύσει στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας που ακόμα καίγονται από τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν πριν από μια εβδομάδα και δυστυχώς ακόμα δεν ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο. Η Ηλεία έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα από την πύρινη λαίλαπα, το δεύτερο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007  με μεγάλες συνέπειες στο περιβάλλον, στην αγροτική οικονομία και γενικότερα στην οικονομική ζωή του τόπου.  Ο Αλέξης Τσίπρας θα περιοδεύσει λοιπόν σήμερα στα καμένα της Ηλείας και θα συνομιλήσει με τους πυρόπληκτους κατοίκους, ενώ στο περιθώριο της επίσκεψής του στο νομό θα έχει επαφές και με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς παράγοντες, για να καταγράψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και τα αιτήματά τους για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

Παρεμβάσεις

Διαρκείς είναι οι παρεμβάσεις του Αχαιού βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, για τα προβλήματα της Ηλείας. Προ ημερών τηλεφώνησε στον ΥΠΑΑΤ για να γίνει άμεσα η καταγραφή στη ζημιά του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ κατέθεσε ερώτηση μαζί με τον Αιτωλοακαρνάνα βουλευτή Νίκο Παπαναστάση για τα προβλήματα στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου.

Πρόληψη

Το υψηλό μέσο κόστος μιας δασικής πυρκαγιάς στην Ελλάδα υπογράμμισε με ανάρτησή του ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας ότι με βάση σχετική έρευνα του WWF Greece για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, στη χώρα μας φτάνει τις 150.000 ευρώ, ενώ στον Καναδά και στις ΗΠΑ τα 81 χιλ. και 17 χιλ. αντίστοιχα. Όπως ανέφερε, μόλις το 20% της χρηματοδότησης διοχετεύεται στην πρόληψη, άρα είναι εμφανές ότι το διαχρονικό έλλειμμα στην πρόληψη (και τα προβλήματα συντονισμού) εκτοξεύουν το κόστος δασοπυρόσβεσης και προκαλούν τραγωδίες.

Πρωτοβουλίες

Σειρά δράσεων στήριξης των πυροπλήκτων και της Πυροσβεστικής αποφάσισε σε χθεσινή συνεδρίαση το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Ο Πρόεδρος Δημ.Δημητρουλόπουλος έχει γίνει δέκτης πολλών αιτημάτων αρωγής από δικηγορικούς συλλόγους άλλων περιοχών και εντός των ημερών θα καθοριστεί επακριβώς το πλαίσιο και η μορφή της βοήθειας που θα παρασχεθεί από τον Σύλλογο.

Έντονη διαφωνία Στάθη

Αθλιότητα» χαρακτηρίζει ο ηλειακής καταγωγής σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος το σύνθημα που διακινείται εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και καταφέρεται με αγοραίο τρόπο σε βάρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό το σύνθημα “Μητσοτάκη γαμ…..” δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά που επί 40 χρόνια γνώρισα, αγάπησα και υπηρέτησα. Πρόκειται για αθλιότητα. Ποιος “εκπαίδευσε” τέτοια ορκ; Γιατί ευπρεπείς άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκηρύσσουν αυτό το λουμπεναριό; Φοβούνται ή συνήθισαν;» γράφει, οργισμένος, ο σκιτσογράφος σε ανάρτησή του στο τουίτερ. Το σύνθημα αυτό, που εμφανίζεται ως hashtag μεταξύ των δημοφιλέστερων του Twitter την τελευταία εβδομάδα, επιστράτευσε και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, σε μια ανάρτηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στα δύσκολα ψωνίζει ΠΑΣΟΚ

Είναι εμφανής πια η πολιτική στρατητική του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρόσφατο παράδειγμα τον Σταύρο Μπένο. Ο πρωθυπουργός στα δύσκολα «ψωνίζει» από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα από το πάνω ράφι, αφού ο Σταύρος Μπένος είναι πρόσωπο με αξιόλογη πολιτική παρακαταθήκη, τόσο ως δήμαρχος Καλαμάτας όσο και ως υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να «λεηλατήσει» τον χώρο του Κέντρου με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Τη Φώφη μόνο σκέφτομαι, που βλέπει όλους τους πασόκους στην κυβέρνηση.

Πρωινές Αιχμές

*Δεν αποκλείεται εντός των ημερών να έχουμε τον αντίστοιχο Μπένο και στην Ηλεία, δηλαδή πρόσωπο με πολιτική εμπειρία, με βαθιά γνώση της περιοχής και γενικότερη μόρφωση και που να προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

*Όλοι οι Ευρωπαίοι μιλούν για τον μηχανισμό rescEU, που ενισχύει με εναέρια όποια περιοχή έχει πρόβλημα πυρκαγιάς, και στο ΚΙΝΑΛ το ψιλοϋποβαθμίζουν επειδή ήταν εισηγητής ο Νίκος Ανδρουλάκης. Καλά μυαλά…

*Ποια παράταξη του δήμου Πύργου καλοβλέπει τον πρώην διοικητή του ΓΝ Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλο για το ψηφοδέλτιό της; Μη βιαστείτε να απαντήσετε!

*Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έγραψαν αυτό για το οποίο σας έχω ενημερώσει εγκαίρως, ότι ο Θάνος Μωραΐτης ενδιαφέρεται για τις περιφερειακές εκλογές- ή τουλάχιστον θέλει να έχει λόγο στις ζυμώσεις. Αναμένω με ενδιαφέρον τις επόμενες ενέργειες του Κατσιφάρα, αν και τις εξελίξεις θα τις καθορίσουν οι βουλευτικές εκλογές.

*Μου απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών το 2021, στελέχη της ΝΔ και μέλη του Κοινοβουλίου, δίνοντάς μου δύο εναλλακτικές. Φθινόπωρο 2022 και άνοιξη 2023.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος