FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 12/06/2021

Ημερομηνία: 12-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Διαρκής προσπάθεια

«Αγώνα δρόμου» κάνει ο Θανάσης Κοτταράς για να ολοκληρωθούν οι μελέτες που θα ξαναφέρουν το τρένο στην Ηλεία μετά από 10 χρόνια. Ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ θέλει στο τέλος του έτους να έχει όλα τα «όπλα» για να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου σε προτεραιότητα για την επόμενη δεκαετία. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η κατ’ αρχάς άμεση λειτουργία του δικτύου μέχρι την Πάτρα (Πύργος – Πάτρα) πάνω στην υφιστάμενη μετρική χάραξη, η οποία όμως πρέπει να ανακατασκευαστεί με τρόπο που να μπορεί στο μέλλον, χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις, να διευρυνθεί σε κανονικού εύρους (1,435 μ.). Η επιλογή αυτή φαίνεται ότι είναι βιώσιμη, καθώς η σιδηροτροχιά δεν απαιτεί αλλαγή και μόνο οι παλαιοί στρωτήρες πρέπει να αντικατασταθούν.

kalamatianos-dionusis

Εύστοχος

Με το γνωστό ήρεμο και ταυτόχρονα δηκτικό ύφος τοποθετήθηκε στη Βουλή για το εργασιακό ο Διονύσης Καλαματιανός, απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, κ. Σπανάκη. «Μην ανησυχείτε, θα τα συζητήσουμε όλα», σχολίασε και στη συνέχεια ανέλυσε όλα τα αρνητικά σημεία του νέου νόμου που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι νομιμοποιεί συνθήκες εργασιακής γαλέρας και εκμετάλλευσης.

Τείχος

Με ικανοποιητικό ρυθμό συνεχίζεται ο εμβολιασμός στο Νοσοκομείο Κρεστένων, καθώς ο αναπλ. διοικητής Γ. Χουζούρης μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φροντίσει να μην υφίστανται την παραμικρή ταλαιπωρία οι πολίτες που προσέρχονται. Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων έχει ελάχιστα κρούσματα, καθότι έχει χτίσει αξιοσημείωτο τείχος ανοσίας.

Τέλος εποχής

Το τελευταίο «ζωντανό» ακροατήριο» πραγματοποιήθηκε χθες στο Ειρηνοδικείο Πύργου για τον ν.3869/2010 που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη». Όπως ανέφερε η δικηγόρος και πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, Μαριάννα Σταθοπούλου, είναι το τέλος εποχής για ένα νομοθέτημα, που ενδεχομένως να ευνόησε κάποιους επαγγελματίες οφειλέτες, αλλά έδωσε και μια σοβαρή ανάσα σε πολλούς άλλους, που είδαν την ζωή τους να ανατρέπεται ξαφνικά. «Εύχομαι η νέα εξωδικαστική διαδικασία, για την οποία έχω αρκετές επιφυλάξεις, να ανταποκριθεί στην κοινωνική αποστολή της και κανένας ευάλωτος συμπολίτης μας να μην μείνει απροστάτευτος», πρόσθεσε.

Να αξιοποιηθεί η επένδυση

Υπεγράφη προχθές η προγραμματική συμφωνία για το Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, μεταξύ της Περιφέρειας, του Παν/μίου Πατρών και του δήμου Ήλιδας. Το Εδαφολογικό Εργαστήριο ελέγχει τα εδάφη και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες λίπανσης και εκπαίδευσης σε αγρότες, ομάδες παραγωγών και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν  επτά  τουλάχιστον σημεία συλλογής δειγμάτων soil σε όλη τη γεωγραφική έκταση της Δυτικής Ελλάδας. Η απορία μου είναι αν ο εκπρόσωπος του Παν/μίου Πατρών έχει αντιληφθεί το ύψος της επένδυσης και τη σπουδαιότητα του ηλειακού κάμπου (χλομό) κι αν κατάλαβε ότι κακώς έφυγε η Γεωπονία από την Αμαλιάδα για το Μεσολόγγι.

Ανέλυσε το πλάνο του

Ολιγόλεπτη συζήτηση σε καφέ πέριξ του Διοικητηρίου είχε προχθές ο Μάκης Μπαλαούρας με τον Βασίλη Κωνσταντόπουλο, μετά τη συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πύργο. Εκεί ξεδίπλωσε και την πολιτική του στόχευση για το επόμενο διάστημα. Έχει αποφασίσει να επισκεφθεί όλα τα έργα που ξεκίνησαν στην Ηλεία επί ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε άλλους να τα οικειοποιηθούν. Οπότε, σύντομα να τον περιμένετε στον Καϊάφα.

Τo σκίτσο είναι του Δημήτρη Κορδαλή

Πρωινές Αιχμές

*Χαμός στην Αχαΐα. Ο Κατσανιώτης και η Αλεξοπούλου διστάζουν να πάνε κόντρα στην Κεραμέως και δεν υπέγραψαν το διάβημα του δήμου Αιγίου για να μη φύγει η Φυσικοθεραπεία. Αντίθετα, ο Φωτήλας υπέγραψε. Ο Τσιγκρής τα ζυγίζει ακόμα.Εμ, έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρεις.

*Είμαι περίεργος να δω αν ο αθηναϊκός Τύπος θα επιτεθεί στους Αχαιούς βουλευτές που θέλουν την παραμονή της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο με την ίδια ένταση που επιτέθηκε στον Τζαβάρα.

*Μία θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία έχει ήδη κλείσει –από Αρχ. Ολυμπία- υπό την προϋπόθεση ότι μίας αποχώρησης προσώπου που ήταν στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο.

*Όχι ότι υπήρχε ποτέ σοβαρή πιθανότητα, όπως έχετε διαβάσει πρώτοι σε αυτή τη στήλη, αλλά θα σας το ξαναγράψω άλλη μια φορά; ζήτημα Σκυλακάκη για την Ηλεία δεν υφίσταται.

*Όλο και ανεβαίνει η δυναμική του Νίκου Ανδρουλάκη στην Πάτρα, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα. Μαθαίνω ότι έχει υποστηρικτές ακόμα και εκεί που δεν πάει το μυαλό μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος