FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 11/08/2021

Ημερομηνία: 11-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Μη χαθεί η ευκαιρία

Καλώς πράττει η κυβέρνηση και δείχνει ενδιαφέρον για την Εύβοια. Κανένας δεν διαφωνεί. Μου προκαλεί όμως τεράστια εντύπωση το ότι δεν ανακοινώθηκε πως προβλέπεται κάτι ανάλογο και για την Αρχαία Ολυμπία, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ήρθε στον νομό και διαπίστωσε τη μεγάλη ζημιά που έχει γίνει. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ενώπιον τοπικών προέδρων για ενισχυμένη μελέτη πυροπροστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας και για αποζημίωση των πληγέντων. Δεν αρκεί όμως αυτό, δεν πρέπει να μείνουμε πάλι σε αποσπασματικά μέτρα. Είναι αναγκαίο να καταρτιστεί γενικό αναπτυξιακό πλάνο για την περιοχή, που θα προβλέπει επακριβώς δράσεις για την ανάκαμψη της κτηνοτροφίας, για τις ελαιοκαλλιέργειες, για την αποκατάσταση της οδοποιίας, για τον τουρισμό, για το περιβάλλον, για τον αρχαιολογικό χώρο κλπ. Μη χάσουμε πάλι την ευκαιρία, ας αναλάβουν ο α΄και ο β’ βαθμός αυτοδιοίκησης την από κοινού ανάθεση εκπόνησης μελέτης σε ειδικούς επιστήμονες.

Σοκαρισμένος

Σοκαρισμένος είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, από τον αιφνίδιο θάνατο του Κώστα Μίχαλου, με τον οποίο τον συνέδεε πολύχρονη φιλία και συνεργασία. Οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει μόλις λίγες ώρες προτού αποβιώσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, καθώς ο αποθανών είχε τηλεφωνήσει στον κ. Λεβέντη για να πληροφορηθεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Οι σχέσεις με του ΕΒΕ Ηλείας ήταν στενές και ο ίδιος ήταν σταθερός υποστηρικτής του αιτήματος ρύθμισης των «πυροδανείων».

Συντονιστής

O προϊστάμενος του Τμήματος  Πολιτικής  Προστασίας της ΠΕ Ηλείας, Κώστας Μπαλκάμος, ορίστηκε με απόφαση Φαρμάκη ως Περιφερειακός Συντονιστής  Κρατικής  Αρωγής στον νομό, προκειμένου να συντονίσει το έργο της καταγραφής και της εκτίμησης των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά. Στη συνέχεια θα συντάξει σχετική έκθεση,  που θα τεθεί προς συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ έχει και τη δυνατότητα να υποβάλει τις προτάσεις του προς την Περιφέρεια.

Εύσημα

Τα εύσημα στους συμπατριώτες απέδωσε με ανάρτησή του ο Ηλείος λογοτέχνης Δημήτρης Κανελλόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τη Νεμούτα. «Με διακατέχει ένα αίσθημα υπερηφάνειας σε σχέση με την κατάσβεση της πυρκαγιάς, στο χωριό μου τη ΝΕΜΟΎΤΑ. Και θέλω να το ομολογήσω δημόσια. Έπαινος αξίζει στους αδελφούς μου, τους αγαπημένους μου συμπατριώτες, οι οποίοι με πρωτόγονα μέσα, αβοήθητοι σχεδόν από το Κράτος το οποίο μας φορολογεί για να μας προστατεύει, κατάφεραν να σώσουν το αγαπημένο μας χωριό από την λαίλαπα. Τους αξίζει μεγάλη ΤΙΜΗ κι ΕΥΓΝΩΜΟΣΎΝΗ. Τώρα θα σιωπήσω και θα κλειστώ μέσα στη θλίψη μου. Η ζωή μου δεν θα είναι η ίδια πια. Σας ευχαριστούμε από το βάθος της ψυχής μας ΑΔΈΛΦΙΑ», έγραψε.

Πρώτη γραμμή

Στις επάλξεις από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία είναι ο διοικητής της Ασφάλειας Πύργου, Μπάμπης Πατσούρης. Άριστος γνώστης της περιοχής, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που εμπιστεύτηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την εσπευσμένη κάθοδό του στην Αρχαία Ολυμπία, όταν τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο ο αρχαιολογικός χώρος και η ευρύτερη περιοχή.

Αρωγή στους πυροσβέστες

Πολύτιμη ήταν η συνεισφορά των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου της Ηλείας στην προσπάθεια των πυροσβεστών όλες αυτές τις ημέρες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, και ο γγ του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Νίκος Σκορδαλής βρέθηκαν άμεσα στις εγκαταστάσεις του ΠΚ Αρχαίας Ολυμπίας και προσέφερα νερό και φαγώσιμα είδη στους πυροσβέστες, προκειμένου να ανακτήσουν δυνάμεις από την υπερπροσπάθεια.

Πρωινές Αιχμές

*Αιχμηρή ήταν η δήλωση του Νίκου Κοροβέση σχετικά με τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες, και μάλιστα σε α’ πληθυντικό, για να δείξει ότι δεν κάνει εξαιρέσεις. Όπως ανέφερε, «τις δύσκολες αυτές ώρες, για την Ηλεία μας και τη χώρα μας, εμείς οι Πολιτικοί θα πρέπει να αφήσουμε τις φωτογραφίες και τις διαπιστώσεις. Θα πρέπει να μιλάμε λίγο ή καθόλου. Αθόρυβα και μεθοδικά να πιέσουμε να πάρουν «ανάσα» οι άνθρωποι που έχασαν το βιός τους. Με φωτογραφίες δεν βάφουμε αυγά!». Πάει κάπου το μυαλό μου για ποιο πρόσωπο το λέει, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

*Αιχμηρός ήταν και ο Γιάννης Κουτσούκος, γράφοντας ότι «σώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος αλλά κάηκαν όλα τα χωριά. Το2007 δεν μας έγινε μάθημα, δυστυχώς…Θύματα οι πολίτες και οι περιουσίες τους». Η ανάρτησή του συνοδευόταν κι από δηλώσεις του Γεωργιόπουλου στην ΟΡΤ. Ό,τι καταλάβατε καταλάβατε.

*Η Πατρινή περ/κή σύμβουλος του Κατσιφάρα, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, τα ‘βαλε με τον Φαρμάκη επειδή ανέβηκε στην καρότσα αγροτικού για να πάει στη φωτιά στην Αρχ. Ολυμπία, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό. Από τη βιασύνη της δεν είδε ότι στην ίδια καρότσα ήταν ο Ηλείος περ/κός σύμβουλος Πάνος Μπράμος, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια παράταξη. Ή μήπως λαϊκιστές είναι μόνο από τη μία πλευρά της καρότσας.

*Άμισθος σύμβουλος του δήμου Πηνειού σε θέματα ύδρευσης ορίστηκε ο Μανώλης Παπαδόπουλος με απόφαση του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος