FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 11/6/2020

Ημερομηνία: 10-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Κοντοχωριανοί!

Η συνάντηση του αντιπερ/ρχη Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλου, με τον νέο δ/νοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Αθαν. Κοτταρά, πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, περισσότερο ίσως κι από όσο περίμεναν και οι δύο. Ο λόγος; Το ότι ο κ. Κοτταράς κατάγεται από τα Διάσελλα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων! Σας θυμίζω ότι ο κ. Γιαννόπουλος κατάγεται από το ακριβώς διπλανό χωριό των Διασέλλων, τον Γραίκα, οπότε –πέρα από το ζήτημα της επαναλειτουργίας της γραμμής Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για την κοινή τους ιδιαίτερη πατρίδα. Εγώ, ορμώμενος εκ Πλατιάνας, χαιρετίζω τη συνάντηση και προσδοκώ σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες για τον τόπο μας!

Φόβος για κούρεμα

Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι για τα 32 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι οι τέσσερις του Βορρά (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) εξακολουθούν να γκρινιάζουν και να διαφωνούν, επαναλαμβάνοντας ότι το πακέτο «θα πρέπει να είναι περιορισμένο χρονικά και να χρηματοδοτείται με βάση την αρχή “δάνεια για δάνεια”, βάσει σαφούς προγράμματος αποπληρωμής», εκφράζοντας την αντίρρησή τους στη μορφή των επιχορηγήσεων. Ειδικά οι Αυστριακοί διαφωνούν με το μέγεθος του ποσού και ζητούν όρους. Ουσιαστικά, δηλαδή, το μπλοκ των τεσσάρων χωρών εξακολουθεί να υποστηρίζει την αρχική του πρόταση για δάνεια με μνημόνια. Οι Γερμανοί προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες, αλλά η αμφισβήτηση παραμένει. Για την Ελλάδα, μάλιστα, λένε ότι κακώς υπολογίζουν την ανεργία προηγούμενων ετών, διότι δεν έχει σχέση με την πανδημία. Ο φόβος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μην τυχόν σε κάνα δυο εβδομάδες «κουρευτούν» τα 32 δις. ευρώ ή αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Τώρα είναι 23-9, αλλά αν γίνει π.χ. 20-12, αλλάζει το αφήγημα, διότι τα δάνεια θα έχουν και (αυστηρούς) όρους.

Δίπλα στους εργαζόμενους

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού συμμετείχε ο Διονύσης Καλαματιανός, συμπαραστεκόμενος στις διεκδικήσεις τους. Ο Ηλείος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τους εποχικά εργαζόμενους και συνολικά για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται στον τουρισμό και τον επισιτισμό, με κάλυψη του συνόλου μισθολογικού κόστους (40% επιδότηση μισθού και 100% επιδότηση εισφορών από το δημόσιο, καταβολή του 60% του μισθού από τον εργοδότη), με την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Το στοίχημα  

Η βελτίωση των αθλητικών υποδομών του δήμου Πύργου είναι το μεγάλο στοίχημα για τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο. Η χθεσινή συζήτηση για το κολυμβητήριο ανέδειξε την αγωνία των πολιτών για την άθληση των παιδιών, διότι το να πηγαίνουν πέρα δώθε, πότε Αμαλιάδα και πότε Πάτρα, είναι επικίνδυνο και δεν μας τιμά. Στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμο, ώστε μετά το καλοκαίρι, να μπουν τα παιδιά να μπουν στην πισίνα, καθώς ο κ. Αντωνακόπουλος το έχει θέσει πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων από τότε που ανέλαβε δήμαρχος.

Προκάλεσε αίσθηση

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του δ/ντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργου Μπουλμπασάκου, στην «Πρωινή». Οι απαντήσεις του για τον κορονοϊο και την κατάσταση στο ΕΣΥ ήταν εύστοχες και τεκμηριωμένες, ενώ οι δηλώσεις του για το πώς πρέπει να οργανωθεί η Δημόσια Υγεία στην Ηλεία, βλάπτουν σοβαρά τον λαϊκισμό και τον τοπικισμό!

Κριτική για τον κοινωνικό τουρισμό

Ανεπαρκείς χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του  υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ 2020, τόσο για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου όσο και για την κάλυψη της ανάγκης για διακοπές που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, το εισόδημα των οποίων μειώθηκε δραστικά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας αυξάνει μόνο κατά 20 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού και κατά 160.000 τους ωφελούμενους, σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα ολιστικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού ύψους 700 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια, έως 2.500.000 πολίτες σε διαμονή και μεταφορά, περιλαμβάνει την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και την αναστολή για φέτος του τέλους διαμονής.

Συνάντηση και συνεργασία

Με τον ΥΠΕΣ, Τάκη Θεοδωρικάκο συναντήθηκε χθες ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στο γραφείο του πρώτου στην Αθήνα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος «Τρίτσης» για τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο θα διαρκέσει ως το 2023, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στοχεύει στην κατασκευή έργων, ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας.Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα και κατά τη διάρκειά της τέθηκαν οι βασικοί παράμετροι του Προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμα χρηματοδοτικό «μοχλό» οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες.

Παρουσίαση Παραμυθιού

Ένα πρωτοποριακό παραμύθι θα παρουσιάσει το τμήμα Α4 του 1ου Λυκείου Πύργου αύριο στις 9:30  στο προαύλιο του σχολείου. Πρόκειται για «το κοχύλι της Αιγιάλης», ένα «τετράγλωσσο» παραμύθι που περιλαμβάνει ελληνική και αγγλική γραφή βλεπόντων και ελληνική και αγγλική γραφή Μπράιγ. Το παραμύθι αναφέρεται  στις δυσκολίες που έχουν τα παιδιά με αναπηρίες και μέσα από το έργο τους αυτό, οι μαθητές θέλουν να μεταφέρουν το μήνυμα της ισότητας χωρίς αποκλεισμούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος