FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα

Ημερομηνία: 10-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Βρούτσης

Το καλύτερο άλλοθι

Αρχικά πίστευα ότι ο κορονοϊός χαλάει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τους στόχους για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη το 2020. Μετά και την «καθίζηση» της οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2019,  που έδειξε ότι η οικονομική πολιτική του «κόψε-κόψε» και εργασιακή-ασφαλιστική απορρύθμιση δεν πετυχαίνει, αρχίζω πλέον να πιστεύω το αντίθετο. Ο κορονοϊός θα αποτελέσει το πιο ισχυρό άλλοθι για τη ΝΔ. Αν δεν επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης, ο Σταϊκούρας και ο Βρούτσης θα λένε ότι είναι σούπερ υπουργοί, αν τελικά επιστρέψουμε σε ύφεση, θα φταίει ο κορονοϊός που μας περιόρισε την αναπτυξιακή δυναμική και μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα. Μονά ζυγά δικά μας, πώς να αποδείξεις ότι δεν βγαίνει η οικονομική πολιτική που βασίζεται μόνο σε μερικές φορολογικές μειώσεις και ταυτόχρονα κόβει τη 13η σύνταξη, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές και συρρικνώνει το κοινωνικό μέρισμα;

Μελέτη επιπτώσεων

Με το Πανεπιστήμιο Πατρών σχεδιάζει να συνεργαστεί ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάς, προκειμένου να εκπονηθεί το ταχύτερο δυνατόν μια μελέτη που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού στην περιοχή, ώστε να έχει ένα ισχυρό «όπλο» για τη διεκδικήση αποζημιώσεων από την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι έχει σφίξει το ζωνάρι. Παράλληλα, για σήμερα το πρωί έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Αχαΐας, Πλ. Μαρλαφέκα και λοιπόυς φορείς της Αχαΐας, για τον συντονισμό των δράσεών τους και μετά με τον περ/ρχη Νεκτ. Φαρμάκη. Μήπως να συντονιστούν και οι δικοί μας μαζί του;

Δηκτικός

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Γιάννης Αργυρόπουλος, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού. «Αυτά δεν είναι μέτρα στήριξης, αλλά καταστροφής. Έλεος!» έγραψε στο Φέισμπουκ. Τα like έφτασαν τα 150 περίπου, ενώ τα σχόλια από κάτω έπεφταν σωρηδόν, αφού οι αντιδράσεις από τα εντελώς ανεπαρκή μέτρα είναι μαζικές. Ελπίζουμε να το αντιληφθούν στην κυβέρνηση.

Κυβέρνηση αγνοείται

Τα μέτρα όμως που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλήρη επαφή με την πραγματικότητα. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι δεν αγγίζει τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. Ο τουριστικός κλάδος, ειδικά στην Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο, έχασε όλο τον Μάρτιο. Αυτό είναι μετρήσιμο αποτέλεσμα και όχι αυθαίρετο συμπέρασμα. Ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα βυθίστηκε, κάτι που αποδεικνύεται από τις ταμειακές μηχανές. Θέλετε να δεχθούμε ότι κάποιοι φοροδιαφεύγουν και δεν τα κόβουν όλα; Να το δεχθούμε; Και πάλι όμως  διαφορά μέσα σε 5 μέρες είναι εμφανής. Για αυτές τις επιχειρήσεις δεν προβλέφθηκε ούτε καν «ασπιρίνη». Δεν εννοώ φυσικά ότι πρέπει να πάμε στα αλήστου μνήμης τριχίλιαρα του Ρουσόπουλου, αλλά να κάνουμε στοχευμένη ενίσχυση στους πληγέντες.

Αντιπολίτευση αγνοείται

Η κυβέρνηση βρίσκει και τα κάνεις. Μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους του νομού δεν έχει ασκηθεί, εξαιρουμένων κάνα δυο προσώπων. Σάμπως έχει κάνει καμια σκληρή κριτική η αντιπολίτευση; Αν μπείρε στην επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δείτε πρώτο θέμα τον Ραγκούση να ρωτάει τον Μητσοτάκη για τη θεία κοινωνία και τη μετάληψη και του περισσότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ασχολούνται με το προφυγικό. Μα όλοι, ρε παιδιά; Δεν τις μοιράζετε τις αρμοδιότητες; Στο σάιτ του ΚΙΝΑΛ είχαν μείνει στην Ημέρα της Γυναίκας και σε μια γενική έκθεση ιδεών της Φώφης για το μεταναστευτικό και την κοινωνική πολιτική, ενώ αργά το απόγευμα κινητοποιήθηκαν οι Ηλείοι για να βγει ανακοίνωση. Αν η αντιπολίτευση θέλει να έχει σοβαρή στάση, να καταθέσει εντός των ημερών νομοσχέδιο κοστολογημένο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Καλό Πάσχα

Προχθές έγραψα για τον Χάρη Θεοχάρη, αλλά σημετα θα επανέλθω. Είναι φανερό ότι ο άνθρωπος είναι σε άλλη διάσταση και δεν έχει τρομερή επαφή με την πραγματικότητα. «Ο ελληνικός τουρισμός εξακολουθεί να συνεχίζει τη δυναμική του πορεία και η Ελλάδα εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους Γερμανούς τουρίστες», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τον ελληνικό τουρισμό από τον κορονοϊό, ενώ γινόταν χαμός. Αν εξαιρέσουμε ότι ακυρώθηκε το καρναβάλι της Πάτρας, της Ξάνθης και του Ρεθύμνου κι ότι η Αρχαία Ολυμπία πάει άκλαφτη τον Μάρτιο κι ότι η κρουαζιέρα πάει για μείωση φέτος κι ότι ο ΣΕΤΕ έβγαλε ήδη ανακοίνωση για πρόσθετα μέτρα για να μη χαθεί η σεζόν, όχι, καλά πάμε. Ευτυχώς μαζεύτηκε μετά…

Τυπική τελετή Αφής

Το αίτημα για μετάθεση της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας τον Μάιο είναι απόλυτα λογικό, αλλά με λύπη μου διαπιστώνω ότι το μόνο που μας νοιάζει είναι την ανάψουμε να τελειώνουμε. Οι μαθητές δεν θα συμμετέχουν, θεατές δεν θα έχουμε, παράλληλες εκδηλώσεις δεν θα γίνουν το ενδιαφέρον για τη λαμπαδηδρομία θα είναι περιορισμένο, επομένως θα χαθεί όλη η αίγλη που τη συνοδεύει. Το αστείο είναι ότι ανακοινώθηκαν «μόλις 100 προσκεκλημένοι». Το 100 δηλαδή το παρουσιάζουν ως λίγο κόσμο; Έχω περιέργεια να μάθω ποιοι είναι αυτοί οι 100 που άμα λείψουν, θα υποστεί ζημιά το κύρος της Ολυμπιακής Φλόγας. Δεν ορκίζομαι ότι τον Μάιο θα έχουμε απαλλαχθεί από τον κορονοϊό, όμως είναι προτιμότερο να το ρισκάρουμε κι ας περιορίσουμε τη διαδρομή της Φλόγας. Σας θυμίζω ότι το 2016 έγινε στις 21 Απριλίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργόσ υποδομών κώστασ καραμανλήσ

Ανταπόκριση και αναμονή

Διπλό σχόλιο σήμερα για τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή. Στις 5 Μάρτη του έστειλε ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Χρ. Χριστόπουλος αίτημα για κοντέινερ, την επόμενη μέρα το είχε ήδη υπογράψει και το είχε ήδη στείλει για εγκατάσταση. Πάμε στο θέμα του δρόμου τώρα. Τον Ιανουάριο ο υπουργός είχε προαναγγείλει ακύρωση του διαγωνισμού, αλλά μέχρι τώρα στη «Διαύγεια» βρίσκω πληρωμές για τις εν εξελίξει εργασίες. Να περιμένει την απάντηση της Κομισιόν; Αφού είχε πει ότι και να απορριφθεί η επανένταξη στη σύμβαση παραχώρησης, θα το επαναδημοπρατήσει το έργο σε μία εργολαβία.  Γιατί δεν ακυρώνει το έργο να γλιτώσει πληρωμές; Έχω την αίσθηση ότι κάτι περιμένει αλλά ακόμα δεν έχω μάθει τι.

Προς αναβολή

Μετά την ακύρωση του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ λόγω κορονοϊού, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αναβολή του Διεθνούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένο για τις 2-4 Απριλίου, με παρουσίες μάλιστα όπως ο Γαλλος πρώην πρόεδρος Φρ. Ολάντ. Πολύ πιθανή θεωρείται πλέον και η αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο. Αν θέλετε τη γνώμη μου, για καλό είναι διότι διαπιστώνω ακόμα εσωστρέφεια. Η μόνη εκκρεμότητα ως τότε είναι η επιλογή νέου γραμματέα, με φαβορί την Όλγα Γεροβασίλη και αυτσάιντερ τον Χαρίτση και την Αχτσιόγλου.

Κομάντο Μενδώνη

Σήμερα είναι η μέρα που θα αναφερθώ πάλι στα ίδια πρόσωπα, διότι διάβασα στο liberal.gr τον λόγο που η Μενδώνη ήρθε στην Αρχαία Ολυμπία την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, η υπουργός Πολιτισμού έφερε εις πέρας μια «ειδική αποστολή», να αποτρέψει τους υπαλλήλους στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο από το απεργήσουν επειδή εξέφρασαν το φόβο τους για τους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου από τη Γένοβα. Επομένως, να ξέρουμε σε ποιον θα αναζητήσουμε ευθύνες αν τυχόν διαπιστωθεί κρούσμα σε εργαζόμενο στο μουσείο ή στον αρχαιολογικό χώρο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος