FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 10/07/2021

Ημερομηνία: 10-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Απότομη αύξηση, μηδενικές νοσηλείες

Σταθερά υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ηλεία, όπως αναφέρει ο Ηλείος προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης, καθώς καταγράφηκαν 160 νέα κρούσματα το τελευταίο επταήμερο, 492,59% αύξηση από το προηγούμενο επταήμερο που είχαν καταγραφεί 27. Συνολικά τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα του τελευταίου 14ημέρου (26/6-9/7) ανέρχονται σε 187 έναντι 31 του προηγούμενου (12/6-25/6), αύξηση 503,23%. Χθες ανακοινώθηκαν 20. Στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφεται αύξηση 263,04% του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες επτά ημέρες 3/7-9/7 με 334 επιβεβαιωμένα κρούσματα συγκριτικά με το προηγούμενο (26/6-2/7) (92). Συνολικά τα ενεργά κρούσματα το τελευταίο δεκατετραήμερο (26/6-9/7) ανέρχονται σε 436, όταν το προηγούμενο (12/6-25/6) ήταν 219, δηλαδή αύξηση 99,09%. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως δεν έχουμε βαριά περιστατικά που να απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο Πύργου, ενώ πανελλαδικά οι διασωληνωμένοι έπεσαν στους 141 (153 προχθές).

Κριτική

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Μιχάλης Κατρίνης για τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε πολιτικά μια δύσκολη κατάσταση, ιδεολογικοποιώντας την κρίση. Ο Ηλείος βουλευτής και κοινοβ. Εκπρ. Του ΚΙΝΑλπρόετρεψετηνκυβέρνηση να σταματήσει την επίδειξη αυταρέσκειας και δύναμης ώστε να μη μετρά πρόωρες νίκες και όψιμες ήττες.

Εγρήγορση

Προσηλωμένος στην αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού παραμένει ο Σάκης Μπαλιούκος, καθώς η θερινή χαλάρωση μπορεί να αποβεί καταλυτική. Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων επιμένει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων και στον υψηλό εμβολιαστικό ρυθμό, αφού η αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι στα χωριά πρέπει να βρει την περιοχή θωρακισμένη.

Eπιτυχία

Επιτυχημένη ήταν η πρεμιέρα του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Παρά το κλίμα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μετέβησαν στο αρχαίο θέατρο για να παρακολουθήσουν τους Ιππείς, τηρώντας τις αποστάσεις λόγω κορονοϊού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Καψής έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην κατάρτιση του προγράμματος, για αυτό και οι επόμενες παραστάσεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

Εκπαιδευτικό καταφύγιο!

Καθοριστικός ρόλο στην προετοιμασία των μαθητών του Κλαδέου και της ευρύτερης περιοχής διαδραμάτισε και φέτος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το εκπαιδευτικό καταφύγιο που έχει οργανώσει εδώ και οκτώ χρόνια στο παλιό δημοτικό του χωριού ο καθηγητής και μέχρι πρότινος προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος. Τα τρία παιδιά από τον Κλαδέο, που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές, αξιοποίησαν τον χώρο για τα εξ αποστάσεως μαθήματα και για να προετοιμαστούν ήσυχα για τις εξετάσεις,  καταδεικνύντας τη διαχρονική συνεισφορά του εγχειρήματος στη δημόσια εκπαίδευση. «Μετά από πείρα τόσων χρόνων στην εκπαίδευση, γνωρίζω καλά ότι τίποτα δεν επιτυγχάνεται τυχαία και χωρίς οργάνωση. Ο χώρος αυτός οργανώθηκε και πρόσφερε στέγη στην προσπάθειά τους. Παράλληλα τα λάπτοπς και οι σταθεροί Η/Υ που διέθετε μοιράστηκαν (δεκαπέντε συνολικά) σε όλους τους μαθητές του χωριού μας με την έναρξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αθόρυβα και διακριτικά, όπως αρμόζει στην εκπαιδευτική κοινότητα. Είχαμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό, γιατί υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη για παροχή εξοπλισμού σε κάθε μαθητή, τίποτε δε θα μπορούσαν να κάνουν. Τώρα με το τέλος των μαθημάτων τους ξανασυγκεντρώσαμε στο σχολείο μας ώστε, αν χρειαστεί, να είμαστε έτοιμοι και για τη νέα σχολική χρονιά», έγραψε και συνεχάρη τους τρεις μαθητές για τη βαθμολογία-διαβατήριο στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η Χαρά και η Ευαγγελία στα Οικονομικά και ο Νίκος στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων & Μηχανικών Υπολογιστών.

Στο επίκεντρο η στελέχωση

Tο θέμα της στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείαςμε ιατρικό προσωπικό θα απασχολήσει τη συνδιάσκεψη φορέων που διοργανώνει με πρωτοβουλία του ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας. Στη συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας και της 6ης ΥΠΕ, ο αντιπερ/ρχης Ηλείας αλλά και οι επιστημονικοί φορείς της περιοχής. Θα είναι κλειστή για το κοινό λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊού, ωστόσο αναμένεται η κατάθεση σημαντικών προτάσεων για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Πρωινές Αιχμές

*Ξεκινάμε με ειδησούλα κεντροαριστερή: στενός συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, που έχει διατελέσει παλαιότερα και τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, κατέβηκε προ ημερών στην Ηλεία και συνάντησε αυτοδιοικητικούς του νομού. Τα περισσότερα ραντεβού έγιναν στην Αμαλιάδα, αλλά έκανε και ένα πέρασμα από Πύργο και Αρχ. Ολυμπία.

*Αυτό που σας είχα γράψει περί διεκδικήτριας στη ΝΟΔΕ Ηλείας, επιβεβαιώνεται: Απέναντι στον νυν πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο Χρήστο Γαβρά θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα γυναικεία υποψηφιότητα, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν συμμετείχε σε αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο.

*Βέβαια, αν το 4ο κύμα κορονοϊού εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο, τότε δεν είναι απίθανο να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές επ’ αόριστον, εκτός κι αν γίνει εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονική ψήφο.

*Σας έχω επισημάνει εγκαίρως ότι οι εκλογές για φέτος δεν υφίστανται ως σενάριο, προτού επέλθει το 4ο κύμα κορονοϊού. Τώρα πλέον «κάηκε» κι αυτό. Ή φθινόπωρο 2022 ή Μάρτιο του 2023.

*Επειδή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία υπάρχει υπερπροσφορά στις τέσσερις ανδρικές θέσεις –οι τρεις είναι κλειδωμένες-  το κόμμα έχει επικεντρωθεί στην αναζήτηση γυναικών. Ήδη υπάρχουν δύο αξιόλογα ονόματα (από Χανάκια και πάνω) των οποίων η κομματική δουλειά έχει εκτιμηθεί θετικά από τα κεντρικά, και κι άλλη μία πασοκογενής, που όμως είναι δύσκολο να πειστεί, εκτός κι αν βγει ο Λοβέρδος στο ΚΙΝΑΛ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος