FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 10/6/2020

Ημερομηνία: 10-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Στηλίτευσε τον αποκλεισμό

Αυτό που λέει όλη η πιάτσα για τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ επισήμανε χθες ο Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας από την κυβέρνηση –και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο υπουργό Άδ. Γεωργιάδη– να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον δείκτη δανειοδότησης των επιχειρήσεων. Ο Ηλείος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι εφόσον οι αιτήσεις είναι πάνω από 100.000, αυτό σημαίνει ότι 9 στις 10 έχουν απορριφθεί και ότι τα 12 δις. ευρώ δεν επαρκούν για να στηρίξουν τη ρευστότητα. Παράλληλα καυτηρίασε την θριαμβολογία της κυβέρνησης για την ταχύτητα έγκρισης των πρώτων 780 εκατ. ευρώ δανείων  από τις τράπεζες μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σημειώνοντας ότι παρατηρούνται ελλείψεις στο 40% των αιτήσεων που έχουν αποσταλεί προς έγκριση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον πραγματικό χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων στις επιχειρήσεις.

Κόντρα για τον τουρισμό

Παράλληλα με τη θερμοκρασία που σιγά σιγά ανεβαίνει και αρχίζει να θυμίζει καλοκαίρι, κορυφώνεται και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με πεδίο μάχης τον τουρισμό. Μια μάχη που αναμένεται να έχει κι άλλα επεισόδια τις επόμενες μέρες όπου η αγορά θα ανοίγει όλο και περισσότερο. Αφορμή στάθηκε η διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό, της οποίας το σποτάκι έχει συγκεντρώσει αμφιλεγόμενα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποτελεσματικότητά του. Σε πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε την κριτική του για άλλη μία φορά στην εταιρεία Marketing Greece, φωτογραφίζοντας και πάλι τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά το σποτ αποτελεί αντιγραφή παρόμοιας εκστρατείας μιας εταιρείας καλλυντικών. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «fake αντιπολίτευση», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υιοθετεί οτιδήποτε ψεύτικο διακινούν τα trolls των 0,60 ευρώ του διαδικτύου. και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Marketing Greece είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, θυγατρική του ΣΕΤΕ, ενός από τους κοινωνικούς εταίρους, και του ΞΕΕ

Eπιστολή στον Μητσοτάκη

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε να λάβει και ο επιστημονικός κόσμος της χώρας την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο. Στη σχετική του ανάρτηση στο facebook, άφησε και αιχμές για την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι περίμενε μάταια ένα μήνα δική τους παρέμβαση. «Δεν πρόεβη ούτε στα ελάχιστα», έγραψε μεταξύ άλλων.

Το ερευνά

Ένα σοβαρό ζήτημα έθιξε χθες ο Χρήστος Παλυβός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με το τι αδειάζουν τα κανάλια στην Κουρούτα. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Αμαλιάδας τόνισε ότι στα αυτιά του έχουν φτάσει διάφορες φήμες για κάποιους επαγγελματίες ότι ρίχνουν βοθρολύματα στα κανάλια. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν έχει στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά προτίθεται να διερευνήσει αυτές τις πληροφορίες, για να διαπιστώσει αν τελικά μολύνεται η θάλασσα.

Σχολιάστηκε

Αρκετές αναφορές είχε ο κυριακάτικος αθηναϊκός Τύπος στην παραίτηση του Κώστα Σπηλιόπουλου από τον ΟΣΕ. Από όσα έχουν γραφτεί ως τώρα, προκύπτει ότι ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, αρνήθηκε καμιά δεκαριά φορές να τον δει, και όταν τελικά τον δέχθηκε, η συνάντησή τους φαίνεται να ήταν ολιγόλεπτη και τυπική. Με βάση τα δημοσιεύματα, δύο είναι οι εκδοχές: ή έγινε η αρχή για το «ψαλίδισμα» των κεντροαριστερών της κυβέρνησης ή ήταν μεμονωμένη περίπτωση και ο Αχαιός περιφερειακός σύμβουλος θα τοποθετηθεί σε άλλο πόστο.

Μήλον της έριδος

Ο Ηλίας Μόσιαλος εδώ και κάνα δυο χρόνια ήταν σχετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν άτυπος σύμβουλος του Ξανθού. Ο κορονοϊός τον έφερε πιο κοντά στον Μητσοτάκη και αρκετά κοντά σε ένα υπουργείο, αλλά ο ίδιος αρνείται ευγενικά και σθεναρά τις σχετικές προτάσεις. Αυτά είδε η Φώφη και αποφάσισε να τον καλέσει να μιλήσει αύριο σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση του ΚΙΝΑΛ «για ένα αποτελεσματικό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία και τον ρόλο του στις υγειονομικές κρίσεις». Άλλωστε, η πολιτική καριέρα του Μόσιαλου από το ΠΑΣΟΚ και στο πλευρό του ΓΑΠ ξεκίνησε.

Μοναδική περίπτωση

Με την απόφασή της να εγκαταλείψει πρόωρα (;) το τραγούδι, η μεγάλη περσόνα του ελληνικού τραγουδιού, Χαρούλα Αλεξίου, αιφνιδίασε. Ίσως γιατί δεν έχουμε συνηθίσει έτσι. Σε μια εποχή όπου τα πάντα φτιασιδώνονται και συντηρούνται στη φορμόλη του κέρδους, η απόφαση να παραιτηθείς ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως δηλαδή το αντιλαμβάνεται η εγχώρια και μη μουσική βιομηχανία, ως προϊόν, φαντάζει με τρέλα. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως άθελά της η Αλεξίου, ή απλά «Χαρούλα», όπως αυθόρμητα αναφερόμαστε σε εκείνη, ενίσχυσε το μουσικό της brand name και τις μετοχές της στο χρηματιστήριο των πραγματικών αξιών. Γι’ αυτό σταμάτησε. Γιατί κατάλαβε αυτό που ουκ ολίγοι συνάδελφοί της, είτε δεν μπόρεσαν, είτε δεν θέλησαν να καταλάβουν. Οι καστροπολιτείες χτίζονται δύσκολα, αλλά αρκούν μόλις μερικές καταστροφικές μέρες ή νύχτες για να γκρεμιστούν. Η Χαρούλα Αλεξίου συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους, τραγούδησε λίγο πολύ τα πάντα, έγραψε υπέροχα τραγούδια, και κυρίως η φωνή της συνδέθηκε άρρηκτα με την ελληνικότητα και την πορεία αυτού του λαού στον χρόνο. Αυτό είναι η Χαρούλα. Η διαπεραστική φωνή, που σε κάνει να ριγείς, η ποικιλία των ειδών και των ήχων που μεταχειρίστηκε, αλλά κι αυτό το χαμόγελο, που φώτιζε το πρόσωπό της καθώς τραγουδούσε. Με το ίδιο χαμόγελο που είχε ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, όπως έχει αποτυπωθεί έξοχα και στα «Τραγούδια της Χαρούλας», με τον Λοΐζο στο πλάι της. Μπορεί η φωνή της να σίγησε, αλλά σήμερα παραμένει πιο δυνατή από ποτέ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος