FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 09/4/2020

Ημερομηνία: 08-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ευρωπαϊκή πρωτιά

Ευρωπαϊκή πρωτιά κατέγραψε η Ηλεία, σύμφωνα με τη Eurostat, όσον αφορά την εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, αφού το 24,3% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παρήχθη στην Ηλεία αφορούσε τον πρωτογενή τομέα για το 2017. Την είδηση ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η διάκριση δίνει στον νομό ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγροδιατροφικής αλυσίδας στη μετά κορωνοϊό εποχή, αφού η επάρκεια τροφίμων θα είναι ζητούμενο για κάθε χώρα, ειδικά με το σταδιακό κλείσιμο των διατροφικών συνόρων. «Η ανασυγκρότηση της χώρας θα βασιστεί στην πρωτογενή παραγωγή και η Ηλεία πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα στοίχημα για όλους τους φορείς του νομού αυτή η πρωτιά να αποτελέσει το διαβατήριο της Ηλείας για τη νέα εποχή», έγραψε χαρακτηριστικά.

Περί αντιδημάρχων

Eγκύκλιο για τον ορισμό των αντιδημάρχων εξέδωσε χθες το ΥΠΕΣ. Σας παραθέτω τα πιο ουσιώδη: για την τρέχουσα και μόνο δημοτική περίοδο (από 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως και 31η Δεκεμβρίου 2023), ο αριθμός των έμμισθων αντιδημάρχων, που μπορεί να ορίζονται από τον οικείο Δήμαρχο, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ανώτατο αριθμό των αντιδημάρχων που αντιστοιχούσε στο δήμο κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο και  δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τρεις. Επειδή όμως ο ορισμός τους αποτελεί θέμα κυριαρχικής του επιλογής, ο δήμαρχος δεν είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό έμμισθων αντιδημάρχων, προκειμένου στη συνέχεια να ορίσει άμισθους αντιδημάρχους, ούτε υποχρεούται να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό έμμισθων αντιδημάρχων που δικαιούται, ούτε να εξαντλήσει τον ανώτατο αριθμό άμισθων αντιδημάρχων που δικαιούται. Στην ίδια εγκύκλιο δίνονται και διευκρινίσεις για το καθεστώς των άμισθων αντιδημαρχων. Παίζει μεγάλη μπάλα ο Θεοδωρικάκος για να κάνει γαλάζια όλη την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωλαίνει.

Ανατροπή σχεδίων

Ανατρέπει, από ό,τι φαίνεται, τα σχέδια του δημάρχου Πηνειού, Ανδρέα Μαρίνου, η χθεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, καθώς ενημέρωσε σχετικά και την ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος είχε προγραμματίσει να στείλει αποστολή στο αεροδρόμιο «Ελ Βενιζέλος» για να παραλάβει το Άγιο Φως και μετά να κάνει λαμπαδηφορία στον δήμο, κάτι που σχολιάστηκε θετικά από τους δημότες στο facebook. Η λαμπαδηφορία λογικά δεν θα επιτραπεί, αλλά μένει να διευκρινιστεί αν είναι επιτρεπτή η μεταφορά του από την Αθήνα στη Γαστούνη.

Ευχαριστήριο από ΟΑΕΔ

Ευχαριστήρια επιστολή στον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, έστειλε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, για την άμεση ολοκλήρωση προληπτικών απολυμάνσεων στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης, στην Επαγγελματική Σχολή και στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης στον Πύργο, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. «Είναι σημαντικό ο ΟΑΕΔ να έχει καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και σας είμαι ευγνώμων για την έμπρακτη στήριξη (…) εύχομαι στο μέλλον να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις προοπτικές για συμπράξεις και συνέργειες προς όφελος των πολιτών, έγραψε ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

3D μάσκες

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας σήμερα έχουν φτάσει σε επίπεδα που ακόμα δεν τα έχουμε συνειδητοποιήσει. Απτό παράδειγμα οι 3D εκτυπωτές με τη χρήση θερμοπλαστικού. Ο Σωτήρης Κορκολής εδώ και καιρό αξιοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία, φτιάχνοντας διάφορά αντικείμενα στο Βιβλιοπωλείο Κορκολή στον Πύργο. Εδώ και μερικές ημέρες επιχείρησε κάτι πρωτότυπο, που αποδείχθηκε επιτυχημένο, καθώς κατασκεύασε ειδικές μάσκες προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές, τις οποίες προσφέρει αφιλοκερδώς στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Ανταποκρίθηκαν

Με τέσσερις μονάδες αίματος ενίσχυσαν την εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας «ΔΙΑΣ ΕΟΠΠ Αρχαίας Ολυμπίας», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δήμου για τη δημιουργία τράπεζα αίματος. Το εγχείρημα φαίνεται ότι πάει καλά, ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη για τη Δημόσια Υγεία. Εδώ να ξανατονίσουμε πως η εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να μας γίνει κτήμα και συνήθεια τακτική, ασχέτως κορονοϊού.

Μπάιντεν ο αντίπαλος

Να σας μεταφέρω και ένα χθεσινοβραδινό νέο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι ο Τζό Μπάιντεν, καθώς  ο Μπέρνι Σάντερς προτίμησε να αποσυρθεί από την κούρσα για το χρίσμα των, παρότι συσπείρωσε πολύ κόσμο γύρω του και για αρκετές εβδομάδες θεωρούνταν φαβορί. Ο Τζο Μπάιντεν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ομπάμα, θεωρείται ότι εκφράζει την κεντρώα πτέρυγα των Δημοκρατικών και  καλείται να… μας απαλλάξει από τον Ντόναλντ σε μερικούς μήνες.

Ανανεώνει

Στο πρώτο σχόλιο που είχα αφιερώσει στον Γιάννη Στουρνάρα, σας είχα επισημάνει πως οι τοποθετήσεις του γίνονται με γνώμονα και το ότι λήγει η θητεία του τον Ιούνιο του 2020 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα ανανεωθεί για άλλα έξι χρόνια, αφού η οικονομία θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ανακάμψει, οπότε πού να ψάχνεις άλλον τώρα από την αρχή. Πριν απο 3-4 μήνες πάντως, μου είχαν μεταφέρει ένα όνομα που «έπαιζε» για αντικαταστάτης του. Μέχρι να ανανεωθεί η θητεία του Στουρνάρα δεν το γράφω, όμως μπορώ να σας αποκαλύψω ότι είναι πρώην πρωθυπουργός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος