FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 09/03/2021

Ημερομηνία: 09-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Το πλάνο για το φυσικό αέριο

Στη β’ φάση των δημοπρατήσεων μπαίνει η Δημόσια Επιχείρησης Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ), στην οποία εντάσσεται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εντός του μήνα θα υποβληθεί στη διαχειριστική αρχής της Περιφέρειας το τεχνικό δελτίο έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημοπράτηση του έργου εντός του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και η κατασκευή των δικτύων να ξεκινήσει περί το φθινόπωρο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 52 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 42 εκατομμύρια ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ) και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Επόμενος στόχος για τον περ/ρχη Νεκτάριο Φαρμάκη είναι η αναζητήση και η αδειοδότηση εκτάσεων για εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η κατασκευή  αγωγού φυσικού αερίου προς την Πάτρα.

Επιμένει

Όσο δεν παίρνει απαντήσεις, τόσο θα επιμένει στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τα αγροτικά θέματα ο Μιχάλης Κατρίνης. Χθες, ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε εκ νέου επίκαιρη ερώτηση για τις αποζημιώσεις σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα στα οποία έχει διαπιστωθεί ζημιά. Ίσως για αυτό χθες το βράδυ να έγινε και γνωστό ότι η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ύψους 26 εκατ. ευρώ.

Αιχμηρός

Αιχμές προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άφησε χθες ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, αναφέροντας ότι το πόρισμα της άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας δεν συζητήθηκε ποτέ στη Βουή μετά το συμβάν στο Κουκάκι, και πρόσθεσε ότι επί της ουσίας η Επιτροπή πλέον δεν υφίσταται. Δεν παρέλειψε επίσης να χαρακτηρίσει αυθαίρετη την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη.

Στηλίτευσε

Την κατάργηση της αυτονομίας του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας στηλίτευσε με ανάρτησή του χθες ο εκπαιδευτικός και μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Γ.Σαϊτάς, τονίζοντας ότι επρόκειτο για «σταγόνα ελπίδας σε ένα τοπίο ερημικό», αφού είχε εξασφαλίσει 1.000 υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες, 300 έργα μεταδιδακτόρων σε συνθήκες ελκυστικές για νέους επιστήμονες ώστε μετά να μείνουν στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν από το εξωτερικό, 260 έργα μελών ΔΕΠ, 27 εκατ, για ερευνητικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας και 15 περίπου έργα προβολής της απήχησης της επιστήμης στην κοινωνία.

Καραμανλικοί δεσμοί

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, συναντήθηκε χθες στην Αθήνα ο δήμαρχος Πηνειού, Ανδρέας Μαρίνος, για να τον ενημερώσει για ζητήματα που αφορουν τη ΔΚ Γαστούνης. Η συζήτηση ήταν σε πολύ φιλικό κλίμα, αφού οι δύο άνδρες γνωρίζονται από πολύ παλιά και συνδέονται με στενούς πολιτικούς δεσμούς, καθότι εντάσσονται παραδοσιακά στους «καραμανλικούς».

Τιμητική δημοσίευση

Στη μηνιαία έκδοση αρχιτεκτονικής και design «ΕΚ» δημοσιεύτηκε το πρόσφατο εγχείρημα του Ηλείου αρχιτέκτονα και επίκουρου καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Παν/μίου Πατρών, Βασίλη Στρουμπάκου, και της συζύγου του, διακοσμήτριας Μίνας Σαραντοπούλου, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία του Πύργου. Αμφότεροι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη δημοσίευση, ενώ δέχθηκαν και επιδοκιμαστικά σχόλια στο facebook.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Πυκνώνει τις επαφές του στην Ηλεία ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού άρχισε τα τηλέφωνα και στους αυτοδιοικητικούς για να τον στηρίξουν.

*Στην εξεύρεση γυναικών για το ψηφοδέλτιο έχουν επικεντρωθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία. Στους άνδρες οι θέσεις είναι ήδη έτοιμες, εκτός απροόπτου.

*Για αύριο το μεσημέρι μετατέθηκε τελικά η συνέλευση των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης, φυσικά, η υποστελέχωση της Παθολογικής.

*Δοτούς προέδρους στις τοπικές κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων προωθεί το ΥΠΕΣ, αφού κάθε δήμαρχος θα έχει ένα μόνο όνομα στο ψηφοδέλτιό του για υποψήφιο πρόεδρο. Δηλαδή με το ζόρι να επιβάλει πρόεδρο στα χωριά αυτός που θα νικήσει. Μέγα λάθος, ελπίζω να μην περάσει τελικά.

*Επιμένουν Βορίδης και Πέτσας στη μείωση των δημοτικών και περ/κών συμβούλων, κάτι που θα τους φέρει αναπόφευκτα σε σύγκρουση με τους αιρετούς, ασχέτως αν οι περισσότεροι είναι «γαλάζιοι».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος