FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 08/04/2021

Ημερομηνία: 08-04-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Έμμεσο λουκέτο

Μου κέντρισε το ενδιαφέρον ο συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που πρότεινε για ορισμένα τμήματα το Πανεπιστήμιο Πατρών προς το υπουργείο Παιδείας. Για τη Μουσειολογία πρότεινε 0,90, για τη Γεωπονία 0,80, για το Ιστορικό-Αρχαιολογικό 0,80, ενώ για το επίσης νεοσύστατο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας 1,20 και 1,15 για τη Φυσικοθεραπεία του Αιγίου! Αν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων σε ένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία είναι 10.000 μόρια, η ΕΒΕ θα κινηθεί μεταξύ 8.000  (0,80) και 12.000 (1,20) μορίων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Οπότε, ποιο τμήμα προκύπτει από τους συντελεστές ότι θέλει να σώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών; Να προετοιμαζόμαστε για «λουκέτο» διά της πλαγίας οδού στη Μουσειολογία, ενώ δεν απέχει και πολύ από τη συγχώνευση η Γεωπονία, αν η βάση φέτος είναι κοντά στα 6.000 μόρια.

Τέλμα

Όταν ανέλαβε ο Σκρέκας υπουργός Περιβάλλοντος αντί του Χατζηδάκη, αναθάρρησα, γιατί πίστευα ότι πρέπει να προσπαθήσει πολύ κάποιος για να τα πάει χειρότερα. Βλέπω όμως ότι στο θέμα των δασικών χαρτών οι χειρισμοί είναι πρόχειροι και χωρίς πλάνο. Θα περιμέναμε ότι σε νομούς όπως η Ηλεία, όπου η διαδικασία έχει προχωρήσει, θα συγκροτούνταν οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων και θα κυλούσε η κατάσταση. Αντ’ αυτού, πάμε σε οριζόντια παράταση υποβολής αντιρρήσεων, αν έχω καταλάβει καλά, και ο αδιέξοδο συνεχίζεται.

Κριτική

Την τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προσλήψεων στο ΕΣΥ στηλίτευσε ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, με αφορμή την προκήρυξη θέσης φυσιάτρου από το 2019, η οποία ακόμα να ολοκληρωθεί. «Λυπάμαι που θα το (ξανα)πώ αλλά αυτοί δεν είναι ρυθμοί για τη στελέχωση του ΕΣΥ… (…) Σκεφτείτε πόσο σημαντική θα ήταν σήμερα η ύπαρξη μιας τέτοιας ειδικότητας γνωρίζοντας τη χρησιμότητα της αποκατάστασης σε ασθενείς με COVID 19. Ας το δουν εκεί στην ΥΠΕ γιατί μετά θα αναζητούν την αιτία που  οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες», τόνισε.

Επισήμανση

Την εφαρμογή της νομοθεσίας σε όσους πετούν γεωργικά πλαστικά σε δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές της Ηλείας όπως το Κοτύχι και η Στροφυλιά ζητά ο περ/κός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου. Όπως επισημαίνει, δεν μπορεί η αγροτική ανάπτυξη να στηρίζεται σε καλλιέργειες που απλώς φορτώνουν το κόστος στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία. «Δεν μπορεί να αποκαλούμε “ανάπτυξη” τα βουνά από πεταμένα πλαστικά, τους μαύρους καπνούς των πλαστικών που καίγονται και το δηλητηριασμένο έδαφος», τόνισε αφήνοντας αιχμές και κατά της βουλευτή και προέδρου της Επιτροπής Περ/λοντος, Δ. Αυγερινοπούλου.

41 νέα κρούσματα χθες

Πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Ηλεία, με 41 κρούσματα χθες στην Ηλεία. Η Αχαΐα με 116 όλο και χειροτερεύει, ενώ η Αιτωλοακαρνανία με 16 και η Μεσσηνία με 4 έχουν μπει σε τροχιά ύφεσης. Συνολικά στη χώρα ανακοινώθηκαν 75 νέοι θάνατοι, ενώ 749 είναι οι διασωληνωμένοι. Όπως ανέφερε ο προγνώστης καιρού, Θοδωρής Κονδύλης, η διασπορά παραμένει αύξουσα στην Ηλεία, κατά βάση στους δήμους Πύργου και Ήλιδας, κάτι που σημαίνει ότι σημαντικό ποσοστό πολιτών δεν τηρούν τα βασικά μέτρα: μάσκας, αποστάσεις και αντισηπτικά. «Η μη τήρηση μέτρων, ο μη υφιστάμενος έλεγχος αυτών και η κακή κατάσταση του ΕΣΥ στο νομό, αυξάνει δραματικά την διακινδύνευση. Πολύ δύσκολος Απρίλης» τόνισε και σχολίασε τα self test και το άνοιγμα των σχολείων. «Δεν συνωστίζονται όλοι οι μαθητές έξω, γνωρίζω πολλές οικογένειες που τα παιδιά τους προσέχουν και μένουν σπίτι τους. Θα δούμε και πώς θα λειτουργήσει ο νέος τρόπος ελέγχου με τα self test. Ιδίως στις επιβαρυμένες περιοχές πολλά παιδιά δεν θα επιστρέψουν στις τάξεις, από φόβο και μόνο. Η Γ’ Λυκείου έτσι κι αλλιώς εξαφανίζονταν κοντά και κυρίως μετά το Πάσχα, δεν αναμένεται να έχει συμμετοχή. Ουσιαστικά θα είναι ανοιχτά – κλειστά», ανέφερε.

Εξελέγη αντιπρόεδρος

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η εκλογή του Ανδρέα Νικολακόπουλου, στην θέση του αντιπροέδρου της Προανακριτικής που αφορά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Σας θυμίζω ότι ο Ηλείος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε διατελέσει μέλος και στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis-Παπαγγελόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή διαδικασία εξελέγη με 12 ψήφους υπέρ και 6 λευκά, γεγονός που καταδεικνύει ότι έλαβε δύο επιπλέον ψήφους από βουλευτές άλλων κομμάτων, αφού στη συγκεκριμένη ειδική επιτροπή η ΝΔ εκπροσωπείται από 10 βουλευτές.

Τo σκίτσο είναι του Δημήτρη Κορδαλή

Πρωινές Αιχμές

*Αινιγματικός ως προς το πολιτικό του μέλλον ήταν χθες το πρωί σε «πηγαδάκι» στο κέντρο του Πύργου ο Πανταζής Χρονόπουλος. Από ό,τι έχω μάθει, πάντως, σκέφτεται να ξαναδιεκδικήσει τον δήμο Ζαχάρως.

*Περίσσευμα αλαζονείας και περιφρόνησης από τον πρύτανη προς την πρόταση Παναγιωτόπουλου για Ολυμπιακή Σχολή. Για κάνα ΙΕΚ την έχει την Ηλεία. Ας όψεται αυτός που το 2019 έβαλε βέτο για το Παν/μιο Πελ/σου.

*Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το Ιππικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, ξεπερνά και την αλήστου μνήμης επανίδρυση της Αγροφυλακής από την κυβέρνηση Καραμανλή. Σοβαρότης μηδέν.

*Οι εταιρείες κρουαζιέρας ετοιμάζονται, οι ναυτιλιακοί πράκτορες το ίδιο, και εκείνη η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας ακόμα να συγκληθεί. Δηλαδή μια χώρα ολόκληρη πληρώνει τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ Θεοχάρη και Πλακιωτάκη. Πάλι θα χρειαστεί να παρέμβει ο Γεραπετρίτης, από ό,τι φαίνεται.

*Πυκνώνει τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές του επαφές με την Ηλεία  ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ κινητικότητα επιδεικνύει και ο Παύλος Γερουλάνος. Φώφη και Ανδρουλάκης μάλλον θεωρούν ότι έχουν μπετοναρισμένο κοινό και δεν βιάζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων