FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 08/03/2021

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Μέσω… Σπάρτης αξιοποιείται  η Ολυμπία!

Και ενώ εμείς εδώ παλεύουμε να κρατήσουμε τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία, το υπουργείο Παιδείας προχωρά τον σχεδιασμό του για την αξιοποίηση του brand name της αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως απάντησε ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, Σταύρο Αραχωβίτη, ήδη εξετάζει την ενίσχυση του τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ) στη Σπάρτη σε σχέση με διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα που το «τρέχει» σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία και την υλοποίηση αντίστοιχου μεταπτυχιακού στη Σπάρτη. «Στις συζητήσεις που έχουν γίνει, η σκέψη μας είναι δύο ονόματα της Πελ/σου παγκοσμίως γνωστά, Σπάρτη και Ολυμπία, πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε διεθνώς για να τραβήξουμε πληθυσμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος. Και το ερώτημα που τίθεται για ποιο λόγο ως νομός είμαστε για πολλοστή φορά ουραγοί των εξελίξεων.

Επικεντρωμένος

Στην πανδημία έχει επικεντρωθεί ο αντιπερ/ρχης Βασίλης Γιαννόπουλος, αφού πέρα από τη Δημόσια Υγεία, επηρεάζεται και η τοπική οικονομία. Αν δεν υποχωρήσει η διασπορά, δύσκολα θα ξεκινήσουν ακόμα και τα συμβασιοποιημένα δημόσια έργα, εξέλιξη που δεν βοηθά στον τερματισμό της ύφεσης. Ο ίδιος σε διαρκή επικοινωνία με τις υπηρεσίες για καθότι θεωρεί κομβική για τον νομό την επανεκκίνηση των εργασιών.

Ανανέωση θητείας

Για ακόμη τέσσερα χρόνια ανανεώθηκε η θητεία του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, κατόπιν κοινής απόφασης Μητσοτάκη και Σταϊκούρα. Σας θυμίζω ότι κατέχει τη συγκεκριμένη θέση από το 2016, ήταν δηλαδή επιλογή ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει όσο λίγο το ζήτημα των «πυροδανείων» και των τραπεζικών πρακτικών και στο παρελθόν έχει βρεθεί στην Ηλεία, κυρίως ως προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου.

Εναλλακτικές

Να εξετάσουμε εναλλακτικά σενάρια εφοδιασμού εμβολίων πρότεινε ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει επιδείξει την ευελιξία που έχουν επιδείξει ως τώρα κράτη όπως το Ισραήλ, η Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ή ακόμα και η Τουρκία. Όπως ανέφερε, η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή 250 χιλ. εμβολιαστικών δόσεων της AstraZeneca στην Αυστραλία, ενώ χώρες της ΕΕ αναζητούν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού ή διερευνούν τη δυνατότητα συμπαραγωγής με το Ισραήλ, και πρόσθεσε πως ο ρυθμός αύξησης όσων έχουν εμβολιαστεί και τις δυο δόσεις εξελίσσεται μειούμενος στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο η διάβρωση

Η ανάσχεση της διάβρωσης των ακτών της Ηλείας ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιπερ/ρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη. Από την πλευρά της Περιφέρειας υπογραμμίστηκε εντόνως το πρόβλημα, το οποίο καταγράφεται και στους άλλους δύο νομούς, και ο κ.Φαρμάκης τόνισε πως είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα δράσεις που θα αναχαιτίσουν και θα αναστρέψουν το φαινόμενο που πλήττει το σύνολο σχεδόν των παράκτιων περιοχών.

Ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δέκτης καταγγελιών για την υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε τις τελευταίες ημέρες ο Μιχάλης Κατρίνης, για αυτό και σε συνεργασία με τους συναδέλφους του στο ΚΙΝΑλ, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή. Όπως επισήμανε, αυτή η κατάσταση αφασίας στην οποία έχει οδηγηθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί ένα άλλοθι για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων, και το κόστος το επωμίζονται οι αγρότες.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Πρωινές Αιχμές

*Αυτοδιοικητικό «πηγαδάκι» είχε στηθεί προχθές σε απόμερη γωνία της κεντρικής πλατείας του Πύργου, αποτελούμενο από δήμαρχο λαμπερής πόλης και επικεφαλής παράταξης της μειοψηφίας του δήμου Πύργου, ενώ λίγο αργότερα προστέθηκαν ένας περιφερειακός σύμβουλος της μειοψηφίας και ένας  -συνεργαζόμενος- δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του δήμου Πύργου. Κύριο θέμα ο ακαδημαϊκός  χάρτης της Ηλείας και η επόμενη μέρα.

*Την ίδια ώρα, η τριανδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Καλαματιανό, τον Μπαξεβανάκη και τον Π. Φλεβοτόμο, επισκεπτόταν το τμήμα της Μουσειολογίας για να συζητήσει με τον Ηλείο καθηγητή του τμήματος, Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

*Είναι εμφανές ότι το Παν/μιο Πατρών θέλει τα «ψίχουλα» για την Ηλεία. Ένα μεταπτυχιακό στην Ολυμπία, κάνα δυο μεταλυκειακές δομές σε Πύργο και Αμαλιάδα, κάνα δυο συνέδρια το χρόνο και πολύ μας είναι. Ή βάζουμε μπροστά την πρόταση του Παναγιωτόπουλου ή ήρθε ο καιρός να σταματήσει ο διάλογος και να ανοίξει συζήτηση με το Παν/μιο Πελ/σου, διότι όσο αργούμε, μένουμε πίσω.

*Οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Αλέξη Καστρινού δείχνουν ότι μάλλον θέλει να ξαναείναι υποψήφιος βουλευτής, ειδικά αν οι εκλογές γίνουν φέτος ή έστω μέσα στο 2022.

*Η Μενδώνη θα έχει την τύχη του Βρούτση. Εν ευθέτω χρόνω θα αντικατασταθεί.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος