FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 07/12/2020

Ημερομηνία: 07-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Κόντρα για την Πατρών-Πύργου

Για το Άκτιο-Αμβρακία συζητούσαν στην Επιτροπή Παραγωγή & Εμπορίου της Βουλής, για την Πατρών-Πύργου «αρπάχτηκαν» ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, και ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Ο Καραμανλής παραλλήλισε τα δύο έργα, επειδή και τα δύο είχαν «τεμαχιστεί», και επέρριψε εκ νέου ευθύνες στον προκάτοχό του. Ο Παπάς του απάντησε ότι έχει ζητήσει διά της κοινοβουλευτικής οδού την αλληλογραφία με την Κομισιόν για το πού βρίσκονται οι  συζητήσεις με την Κομισιόν για την Πατρών-Πύργου, αμφισβητώντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για το χρονοδιάγραμμα, του υπενθύμισε τους 17 μήνες καθυστέρησης από τη μέρα που ανέλαβε και στο τέλος του είπε «πάρτε τηλ τον Σουφλιά να του πείτε ότι εγκλημάτησε». Εκεί ο υπουργός εξεμάνη και απάντησε στον τομεάρχη «να πάρετε τηλέφωνο και εσείς αυτούς οι οποίοι δημιούργησαν όλα τα προβλήματα στο Πάτρα-Πύργος» και πρόσθεσε ότι το 2018 στο Άκτιο-Αμβρακία η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε εργολαβία-σκούπα, αναγνωρίζοντας εμμέσως «το λάθος της κατάτμησης του Πάτρα – Πύργος, το οποίο, βέβαια, δεν έγινε για το έργο, αλλά άλλους λόγους και το ξέρουν και οι πέτρες αυτό και τα μάρμαρα της Βουλής».

Πρωινές Αιχμές

*Η αλλαγή σκυτάλης σε Κέντρο Υγείας της Ηλείας μήπως σχετίζεται με τίποτα εσωτερικά ζητήματα π.χ. πειθαρχικά κλπ ή ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη;

*Μήνυμα χωρίς χρέωση προς –τοπικούς και μη – άρχοντες: η διαφθορά φέρνει… φθορά.

*Μήπως ξεχάσαμε να στείλουμε –κατά λάθος θέλω να πιστεύω– κάποια έγγραφα στο Ελεγκτικό Συνέδριο;

*Είδατε τι ωραία που είναι τελικά η αρχαία Ολυμπία για το Πανεπιστήμιο Πατρών; Τώρα δεν ξινίζει στη διοίκηση η Ηλεία.

*Έρχεται χειμώνας και ο κίνδυνος πλημμύρας είναι ορατός. Καιρός να επιστρέψει η πλατφόρμα από την ΠΥ Τρίπολης στην ΠΥ Πύργου, κ.Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θωράκιση

Ψηλά στις προτεραιότητες του δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα, είναι η θωράκιση του λιμανιού της Κυλλήνης, ώστε να μην πληγεί από την πανδημία.  Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τον ΥΠΕάρχη Γ.Καρβέλη να προκηρύξει θέση γιατρού, ενώ ο ίδιος προχώρησε την προμήθεια εξοπλισμού για τον χώρο ΙSPS. Η Κυλλήνη είναι το τρίτο εμπορικό λιμάνι της χώρας, για αυτό και πρέπει να διατηρεί υψηλό επίπεδο στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Εντεταλμένος

Εντεταλμένος σύμβουλος ως τον Μάρτιο του 2021 ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Πηνειού, Σίμος Μάλλιαρης, με απόφαση του δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου. Ο κ. Μάλλιαρης θα έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας της λειτουργίας των κοινοτήτων Καβασίλων, Καρδιακαυτίου και Παλαιοχωρίου του δήμου Πηνειού και εξουσιοδοτείται να υπογράφει «με εντολή δημάρχου» τα σχετικά έγγραφα και τις βεβαιώσεις από τις υπηρεσίες του τομέα ευθύνης του.

Άμισθος σύμβουλος

Άμισθος σύμβουλος στον δήμο Ζαχάρως ορίστηκε ο αρχαιολόγος Χρήστος Λιάγκουρας, με απόφαση του δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου. Ο κ. Λιάγκουρας θα παρέχει αμισθί συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα που αφορούν την προστασία και την διαχείριση των Αρχαιολογικών μνημείων της επαρχίας Ολυμπίας και η Πολιτιστική Διαχείρισή τους, με σκοπό να συμβάλει με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία του στην υποστήριξη και υποβοήθηση του έργου του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης

Είδε κι απόειδε ο Θεοδωρικάκος με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των περισσότερων δήμων και αποφάσισε να εισηγηθεί στον Χατζηδάκη να συστήσει Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τροπολογία που συνυπέγραψε και ο ίδιος. Η ΚΥΔΟΜ θα ασκεί τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων  για μεγάλα έργα και εφόσον οι άδειες δεν έχουν εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μετά την πάροδο τριών μηνών. Η ΚΥΔΟΜ θα ασκεί τις αρμοδιότητες ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου  δήμου, με την καταβολή του σχετικού παραβόλου. Για το προσωπικό της νέας δομής, η Αιτιολογική Έκθεση αναφέρει ότι θα αξιοποιηθεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας ή οι προσλήψεις βάσει του ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού, «ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και μεταβατικοί τρόποι άμεσης στελέχωσης». Με απλά λόγια, αν δεν μπορεί ο δήμος, θα τα κάνει το κράτος. Συγκεντρωτικό μου ακούγεται, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί σε αρκετούς δήμους, είναι μια κάποια λύσις μπας και ξεμπλοκάρει κανένα έργο.

Του Θεόδωρου Δημητρίου

Η χειρότερη χρονιά

Το τελευταίο του εξώφυλλο για το 2020 έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Time, σχολιάζοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι η χρονιά που μας αφήνει είναι η χειρότερη στην Ιστορία. Άλλωστε, η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους και ο πλανήτης μάλλον θα περάσει κι ένα μεγάλο μέρος του 2021 παλεύοντας ακόμη με τον ιό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος