FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 07/04/2021

Ημερομηνία: 07-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Σε πλήρη έξαρση

Σε πλήρη έξαρση ο κορονοϊός και στην Ηλεία, με 46 επίσημα κρούσματα χθες από τον ΕΟΔΥ, ενώ η γειτονική Αχαΐα είναι σταθερά στο τριψήφιο με 135 χθες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.309 κρούσματα, 79 θανάτους και 751 διασωληνωμένους σε συνολικά 75.182 τεστ. Ο δείκτης θετικότητας είναι πλέον στο 5,73%. Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας έφτασαν τους 8.532. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των 751 διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη. To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.788 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή +20,09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Πύργο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα είναι μόνιμα σταθμευμένο στην πλατεία για τη διενέργεια rapidtest. Όπως δείχνει και τoinfographicτου προγνώστη καιρού, Θοδωρή Κονδύλη, η τροχιά της διασποράς στην Ηλεία είναι σταθερά ανοδική.

Της το απέκλεισε

Δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι μετόπες του ναού του Δία στην Ολυμπία από το Λούβρο, αφού η απάντηση που έλαβε στην ερώτησή της η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, από τη Λίνα Μενδώνη ήταν ότι η πάγια θέση του ελληνικού κράτους είναι πως διεκδικούμε αποκλειστικά τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και όχι κάποιο άλλο. Η Η κα Αυγερινοπούλου θα επιμείνει, αλλά οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ μας.

Προτεραιότητα

Η αναβάθμιση του ΚΥ Βάρδας αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα, καθώς η περιοχή έχει ανάγκη από μια ισχυρή δομή πρωτοβάθμιας Υγείας. Η διασπορά του κορονοϊού προ διμήνου επιτάχυνε την ανάγκη για θωράκιση των πολιτών, για αυτό και ο κ. Λέντζας αποφάσισε να επιταχύνει τις ενέργειές του.

Διαρκής μάχη

Σε… γαλατικό χωριό της πανδημίας εξελίσσεται ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς τα κρούσματα παραμένουν χαμηλά και όποιο εντοπίζεται αμέσως απομονώνεται. Με εντολή του δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου παρέχεται άμεση αρωγή με τρόφιμα σε όποιον έχει διαγνωστεί με κορονοϊό και είναι σε καραντίνα, ενώ τα rapidtest δεν σταματούν. «Αγκαλιάζουμε με αγάπη τους άτυχους συμπατριώτες μας, δίνουμε αμέσως την πληροφορία στον δήμο (…) και παροτρύνουμε τους συνδημότες μας, κυρίως τους ηλικιωμένους, να κάνουν το εμβόλιο να δημιουργηθεί το φράγμα ανοσίας στην περιοχή μας», τονίζει  ο κ. Μπαλιούκος.

Οι καταθέσεις στην Ηλεία

Ενδιαφέροντα στοιχεία αλίευσα από τα στατιστικά που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις τον Δεκέμβριο του 2020. Η Ηλεία –ως συνήθως- συγκαταλέγεται στους ουραγούς όσον αφορά τις καταθέσεις ανά λογαριασμό, με 2.895 ευρώ, με αύξηση πάντως 6,94% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ηλεία φτάνουν 416.121 και το συνολικό ποσό αποταμίευσης φτάνει στο 1,2 δις. ευρώ.  Η γειτονική Αχαΐα καταγράφει 3.169 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό και οι συνολικές καταθέσεις των 996. 246 φτάνουν τα 3,15 δις. ευρώ. Σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουμε 35,8 εκατ. ευρώ και συνολικές καταθέσεις 163 δις. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είμαστε και πολύ πλούσιοι, βέβαια πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι η Ηλεία θεωρείται νομός-καταφύγιο φοροφυγάδων. Διαλέγετε και παίρνετε όποια εκδοχή θέλετε.

Επικριτικός

Την αδυναμία της κυβέρνησης να βάλει σε σειρά το ζήτημα των δασικών χαρτών στηλίτευσε χθες ο ηλειακής καταγωγής βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αφού έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού τελικά κατέληξαν στην εξάμηνη παράταση υποβολής αντιρρήσεων και δεν έγινε καμία νύξη για τη γρήγορη εξέταση όσων έχουν ήδη υποβληθεί. «Κύριοι της κυβέρνησης, ήρθε η ώρα να σοβαρευτείτε. Σας καλούμε άμεσα στη Βουλή για να σάς καταθέσουμε δημόσια μια πλήρη πρόταση για να τελειώσει το έργο των δασικών χαρτών και να στηρίξουμε τους πολίτες της χώρας μας. Αν πάλι δεν μπορείτε, παραιτηθείτε», επισήμανε.

Τo σκίτσο είναι του Δημήτρη Κορδαλή

Πρωινές Αιχμές

*Πλήρη εμπιστοσύνη δείχνει η Φώφη στον Μιχάλη Κατρίνη όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, καθώς ο βουλευτής Ηλείας παίρνει επάνω του τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

*Επανεξελέγη Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος. Από τη συγκεκριμένη θέση είχε παραιτηθεί την άνοιξη του 2019 για να μπει στο ψηφοδέλτιο του Κατσιφάρα στις περιφερειακές εκλογές. Το 2023 δεν ξέρω τι θα κάνει.

*Την ανάδειξη του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού ζητά από την κυβέρνηση ο Βλαγκούλης μέσω Βελόπουλου. Προετοιμάζεται συστηματικά για την επόμενη εκλογική μάχη ο Θόδωρος.

*Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένταξη της Μουσειολογίας στο μηχανογραφικό 2021 και για «λουκέτο» μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

*Χώρο για νέα πτέρυγα covidστο Νοσοκομείο έχουμε, προσωπικό δεν έχουμε για να την ανοίξουμε.

*Σας έχω γράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι μετακινήσεις το Πάσχα θα επιτραπούν για να αποσυμφορηθεί η Αθήνα. Χθες μας επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Γεραπετρίτης. Για να ξέρετε, αυτός και ο Σκέρτσος είναι οι «φωνές» του Μητσοτάκη στα ΜΜΕ, κανένας άλλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος