FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 07/4/2020

Ημερομηνία: 07-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Δεν αρκεί η πρόθεση

Η προαναγγελία της λειτουργίας ογκολογικού ιατρείου στο νοσοκομείο του Πύργου εντός δύο μηνών αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη και η πρωτοβουλία σημαντική και αξιοσημείωτη. Όμως έχω την αίσθηση ότι  απομένουν αρκετές «λεπτομέρειες» που χρειάζεται να διευθετηθούν, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα. Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου είχε βγάλει πρόσκληση ενδιαφέροντος για ογκολόγο με μπλοκάκι, αλλά κατέληξε «άγονη», αφού δεν εμφανίστηκε κανένας. Μακάρι να προχωρήσει, αλλά είδατε και σε άλλες ειδικότητες τι γίνεται, όπως στην Παθολογική. Δεν πλησιάζει γιατρός με τίποτα, παρά τις καλές προθέσεις και τις διαρκείς προσπάθειες. Για να ξαναγίνει ελκυστικό το δημόσιο σύστημα Υγείας, ειδικά στην Ηλεία, απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και πάνω από όλα- σεβασμός στον επιστημονικό κόσμο της χώρας.

Διπλή κριτική

Κριτική στο υπουργείο Υγείας για την καθυστέρηση στις προσλήψεις και για την περίφημη φράση περί «θωράκισης» έκανε σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση  και για την καθυστέρηση στις προκηρύξεις προσλήψεων προτού εξαπλωθεί  ο κορονοϊός. Ο Ξανθός, όμως, επειδή είναι σοβαρός πολιτικός, δεν «μάσησε» τα λόγια του και επανέλαβε την άποψή του πως ο Τσιόδρας είναι εξαιρετική επιλογή και πώς δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις σχετικά με το ποιος κατέχει την «επιστημονική αυθεντία».

Υπέρ κορονο-ομολόγου

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για «κοινή έκδοση χρεογράφων» από τον Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Στουρνάρας απευθύνει ταυτόχρονα έκκληση να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, ώστε αν τελικά επιλεγεί η λύση δανεισμού από τον ESM, αυτή να μη συνοδεύεται με όρους και προϋποθέσεις πιστωτικής γραμμής, δηλαδή να μη σημαίνει μνημόνιο. Καλά τα λέει, αλλά ρεαλιστικά μιλώντας, βλέπω να μας έρχεται δανεισμό με νέο μνημόνιο, έστω και πιο λάιτ από τα προηγούμενα.

Μην πυροβολείτε

Τα πράγματα στη θέση τους έβαλε με ανάρτησή του ο Τζίμης Οικονομίδης, σχετικά με την καραντίνα και την αντιμετώπιση των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. «Το καταλαβαίνω είναι πρόβλημα, αλλά βρε φίλοι, υπάρχουν οικογένειες ιδιαίτερα ηλικιωμένων που ζουν από τη σύνταξή τους, δεν έχουν άλλο έσοδο, τα παιδιά τους ζουν σε άλλη πόλη και προφανώς δεν έχουν καμία εξοικείωση με ηλεκτρονικές διεκπεραιώσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, πέραν της αυτοπρόσωπης παρουσίας. Μην τους πυροβολούμε. Οι τύποι στα πάρκα, στις πλατείες και στις παραλιακές ζώνες που ξαφνικά ανακάλυψαν τον δημόσιο χώρο και την άσκηση, αξίζουν την μήνι μας», έγραψε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα των μέτρων με κάποια εταιρεία φύλαξης καθώς και να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες τους, ειδικά την τηλεφωνική εξυπηρέτηση.

Συζητήθηκε

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη της Λούκας Κατσέλη στην «Πρωινή», αφού η πρώην υπουργός ήταν σαφώς ως προς την ανάγκη πιο επιθετικής πολιτικής, ακόμα και με χρήση του αποθεματικού. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε πάντως η απάντησή της για τον νόμο 3869/2010, ευρύτερα γνωστό και ως νόμο Κατσέλη, αφού αρκετοί επιμένουν στην άποψή τους ότι αποτελεί καταφύγιο κακοπληρωτών που εκμεταλλεύτηκαν ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Μένουμε… ταράτσα!

Σε διαρκείς καλλιτεχνικές δημιουργίες επιδίδεται ο Κρίστο Χάσα, για να αντιμετωπίσει τις ατελείωτες ώρες στο σπίτι λόγω της καραντίνας. Χθες ήταν ακόμα πιο ευρηματικός, αφού μετέτρεψε το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» σε… «Μένουμε Ταράτσα».  Μετέφερε πινέλα και χρώματα στην ταράτσα και ξεκίνησε να αποτυπώνει στον πίνακα «την όμορφη Αμαλιάδα», όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο facebook.

Παράταση για Κοινωνικό Τουρισμό

Την παράταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αποφάσισε η διοίκηση του ΟΑΕΔ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, πριν από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, είχαν ενεργοποιηθεί 27.000 από τις συνολικά 140.000 επιταγές, που θα έληγαν τον Ιούλιο του 2020. Προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των λοιπών 113.000 δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, η περίοδος κοινωνικού τουρισμού 2019-2020 θα επιμηκυνθεί αντίστοιχα για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Παιχνίδι με τις μειώσεις

Ωραίο παιχνιδάκι φαίνεται να έχει στηθεί γύρω από το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων. Μετά το άδειασμα από Πέτσα και Γεραπετρίτη, ο Κύρτσος τα «μάζεψε» με νέες δηλώσεις, χωρίς όμως να το αποκλείσει κατηγορηματικά. «Δεν είναι ώρα να θέσουμε θέμα μείωσης μισθών ή συντάξεων. Το δημόσιο πάντα θεωρείται ξεχωριστός εργοδότης. Αν τραβήξει η κρίση όμως, θα τεθούν τέτοια ζητήματα, γιατί δε θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την όλη προσπάθεια, αλλά και γιατί θα είναι άδικο να παίρνουν 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και οι άλλοι τους μισθούς και τις συντάξεις τους», είπε και πρόσθεσε ότι αν αρχίσουν τα «κουρέματα», θα φταίει ο κορονοϊός και όχι η κυβέρνηση. Καλού κακού, να σφίξουμε ζωνάρι…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος