FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 05/04/2021

Ημερομηνία: 05-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η πορεία της διασποράς στην Ηλεία

Αύξηση 5,45% του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τις τελευταίες επτά ημέρες 27/3-2/4 με 1.123 επιβεβαιωμένα κρούσματα συγκριτικά με το προηγούμενο (20/3-26/3) (1.065), όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο προγνώστης καιρού, Θοδωρής Κονδύλης. Συνολικά τα ενεργά κρούσματα το τελευταίο δεκατετραήμερο (20/3-2/4) ανέρχονται σε 2.188, όταν το προηγούμενο (6/3-19/3) ήταν 1.898, δηλαδή αύξηση 15,28%. Στην Ηλεία, 213 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο επταήμερο, 43% αύξηση από το προηγούμενο επταήμερο που είχαν καταγραφεί 149. Συνολικά τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα του τελευταίου 14ημέρου (20/3-2/4) ανέρχονται σε 362 έναντι 228 του προηγούμενου (6/3-19/3) , αύξηση 58,7%.

Παραχώρηση

Ένα πυροσβεστικό όχημα μάρκας IVECO τύπου ML 150 Ε 25W, χωρητικότητας 2,5 tn νερού παραχώρησε ο δήμος Ήλιδας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Βαγγέλης Χριστοφόρου, το όχημα παραχωρείται για δύο χρόνια για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της υπηρεσίας, με αποκλειστική χρήση εντός των γεωγραφικών ορίων αρμοδιότητας του Δήμου Ήλιδας.

Ψήφισμα

Ψήφισμα κατά της έμφυλης και σεξιστικής βίας ενέκρινε στη πρόσφατη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Ρόη Αντωνοπούλου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας είναι ευαισθητοποιημένος στο συγκεκριμένο θέμα και βρίσκεται σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο του Πύργου, ζητώντας από όσους έχουν γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιων συμπεριφορών, να ενημερώνουν την Επιτροπή Ισότητας και τους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Κέντρου Κοινότητας και του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου μας ώστε να φροντίζουν για την αντιμετώπισή τους.

Καυστικός

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηλείας το μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Γιώργος Σαϊτάς, σημειώνοντας ότι «κάποιοι νεοδημοκράτες σήμερα στην Ηλεία χαίρονται και πανηγυρίζουν γιατί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εισηγείται προς το Υπουργείο Παιδείας την μείωση κατά 50% των πρωτοετών φοιτητών στα Τμήματα του νομού μας» και πρόσθεσε: «Αλήθεια φίλες και φίλοι της ΝΔ, τι σας αποτρέπει να υποστηρίξετε δημόσια ό,τι όλος ο νομός μας διεκδικεί; Και δεν είναι άλλο παρά ισότιμη μεταχείριση, διατήρηση και ενδυνάμωση των υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων, λειτουργία του ΤΕΦΑΑ  και περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Aποζημιώσεις κουτσουρεμένες και με καθυστέρηση

Ανεπαρκείς αποζημιώσεις για τα αγροτικά προϊόντα θα πάρουν οι πληγέντες αγρότες, όπως προκύπτει από την απάντηση του ΥΠΑΑΤ στον βουλευτή Ηλείας και κοινοβ. εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη. Όπως επισημαίνει, οι τιμές αποζημίωσης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα χαμηλές για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες (το κόστος φύτευσης μόνο για το αγγούρι αγγίζει τα 1700 ευρώ/στρέμμα και η τιμή αποζημίωσης είναι 210 ευρώ/στρέμμα) και μικρότερες του αναμενόμενου για το όψιμο καρπούζι και τη φθινοπωρινή πατάτα, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου δεν ξεκαθαρίζει αν οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς εντός του Απριλίου. Για τα υπόλοιπα κηπευτικά-σαλατικά που έμειναν πρακτικά απούλητα (άνοιξη + φθινόπωρο 2020) δεν εγκρίθηκε καμία αποζημίωση, όπως και για τα εσπεριδοειδή Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, τα οποία υπέστησαν μεγάλη πτώση στην τιμή πώλησης. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, από τον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και χωρίς χρονικό περιορισμό οι όψιμες ποικιλίες  (βαλέντσια, LANE LAYE, oval Καλαβρίας). Για τις καλλιέργειες πατάτας, χειμερινών κηπευτικών κ.ά. που οι φυτεύσεις συνδέονται με το ΟΣΔΕ 2020, οι αποζημιώσεις θα δοθούν στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές καλοκαιριού, ενώ για όσες συνδέονται με το ΟΣΔΕ 2021, οι αποζημιώσεις πάνε για φθινόπωρο. Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (181 αιτήσεις ζημιάς), εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις ,οι ζημιές θα ενταχθούν στο ΠΣΕΑ.

Αναγκαιότητα το Κέντρο Αυτισμού

Στην αναγκαιότητα Κατασκευής Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο οδοντίατρος και πρώην διοικητής του ΓΝ Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ο Μητροπολίτης Ηλείας παραχώρησε στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας κτίριο στο Πελόπιο για τη φιλοξενία  του Κέντρου, έπειτα από αίτημα της τότε Διοίκησης και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου. Όπως ανέφερε, δεκαπέντε μήνες μετά η μόνη εξέλιξη που έχει υπάρξει, κι αυτή με καθυστέρηση ενός έτους και μετά από ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτη, ήταν η αποστολή της μελέτης σκοπιμότητας από το ΓΝ Ηλείας στην Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας. Αυτό μόνο. «Την ίδια στιγμή στην Πάτρα ο Πελετίδης υπογράφει τη σύμβαση για την κατασκευή Κέντρου Ημέρας (θα υπάρχουν και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) στην Πάτρα. Εμείς έχουμε το κτίριο (χρειάζεται ελάχιστες τεχνικές παρεμβάσεις) και το κοιτάμε… Ο σεβασμός και το ενδιαφέρον μας απαιτεί μόνο πράξεις, Άλλωστε απ΄ αυτές κρινόμαστε», τόνισε.

Τo σκίτσο είναι του Δημήτρη Κορδαλή

Πρωινές Αιχμές

*Μην τσιμπάτε με τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα περί Τζαβάρα και συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο Καιρίδης θα είναι πιθανότατα ο εισηγητής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

*Καφέ στο όρθιο με φίλους ήπιε χθες το πρωί στο κέντρο του Πύργου ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Κύριο θέμα συζήτησης τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά και την οικονομία.

*Θετικά ανταποκρίθηκε το Ίδρυμα Νεολαίας & Διά Βίου Μάθησης στο αίτημα του δήμου Αρχ. Ολυμπίας για την παραχώρηση ενός υπηρεσιακού οχήματος Opel Movano. Το ότι πρόεδρος του Ιδρύματος είναι  ο -εκ Δίβρης ορμώμενος και με πολιτικές φιλοδοξίες- Κων/νος Δέρβος, όσο να ΄ναι έπαιξε τον ρόλο του στο να ικανοποιηθεί τάχιστα το αίτημα.

*Στα κάγκελα βγήκαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές Αχαΐας, Ανδρ. Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας, μετά την αλαλούμ της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων, για αυτό και κατέβηκε άρον άρον στην Πάτρα ο Πέτσας.  Εμ, αυτοί δέχονται το πρώτο κύμα πίεσης από τους ψηφοφόρους και προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

*Έμμεσο κάλεσμα επιστροφής στην Αυτοδιοίκηση απηύθυνε στον Καστρινό ο Μπαλιούκος, σε διάλογο που είχαν στο fb, γράφοντάς του «μας λείπεις, φρόντισε να μη μας πικράνεις το 2023, σε περιμένουμε». Όσο για τον ίδιο, θα διεκδικήσει την 7η σερί νίκη του, ειδικά τώρα που θα ξαναμπούν οι πρόεδροι  των κοινοτήτων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος