FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμηρά και ευθύβολα 04/9/2020

Ημερομηνία: 04-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Επιστολή σε Βορίδη για τα βοσκοτόπια

Να μην εφαρμοστεί η Τεχνική Λύση για την κατανομή βοσκοτόπων το 2020 ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη μέθοδος σε σχέση με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2021 δημιουργεί στρεβλώσεις μεταξύ των δικαιωμάτων των Περιφερειών. Ο κ. Φαρμάκης αντιπροτείνει να εναρμονιστεί το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την προσθήκη περισσότερων από 8 εκατ. στρεμμάτων επιλέξιμων βοσκοτόπων. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται όλες οι Περιφέρειες ως προς τις απαιτήσεις των βοσκοτόπων, ενώ διασφαλίζεται και η ισονομία των Περιφερειών έναντι της νέας Προγραμματικής Περιόδου της ΚΑΠ. Ειδικότερα, για τη Δυτική Ελλάδα, με την εναρμόνιση του υπόβαθρου τα διαθέσιμα εκτάρια βοσκοτόπων αυξάνονται από 950.000 που είναι σήμερα σε περίπου 1.650.000, γεγονός που μόνο θετικά οφέλη θα έχει για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας,  επισημαίνει στην επιστολή του ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας.

Ιδανική αφορμή

Η πυραγιά στις Μυκήνες έδωσε στον δήμαρχο Αρχ.Ολυμπίας, Γ.Γεωργιόπουλο την ιδανική αφορμή για να θέσει εκ νέου το ζήτημα της πυροπροστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας στην κυβέρνηση. Μετά το φιάσκο της Μενδώνη, που τα είδε όλα καλά, ο Χαρδαλιάς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη συνάντηση, αφού αν ξανακαεί η Ολυμπία, κυβέρνηση δεν θα σταθεί. Βέβαια, κάτι συγκεκριμένο δεν μας γνωστοποίησε, όμως το σημαντικότερο ήταν να ενημερωθεί πως αν τυχόν προκύψει ξανά πυρκαγιά στην Ηλεία, να μην κωλυσιεργήσουν. Για αυτό και τα μαζικά μηνύματα από το 112 χθες στον νομό. Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Ευτυχώς, πάντως, που είναι γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ο Β. Παπαγεωργίου.

Εκ παραδρομής

Μεταγραφή έκανε χθες τον Διονύση Καλαματιανό η στήλη, καθώς του απέδωσε την ιδιότητα του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, ενώ είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Το λάθος έγινε λόγω βιασύνης και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει ευσεβή μας πόθο ούτε οφείλεται στην 3η του Σεπτέμβρη!

Μάσκα ΠΑΣΟΚ

Φορώντας μάσκα του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής για τα 46 χρόνια από τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ και την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης. Όπως ανέφερε, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά να απαξιωθεί το έργο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το ισοζύγιο είναι αναμφίβολα θετικό.

Προσωπικό ή συλλογικό;

Tη δυσαρέσκειά του για τους περιορισμούς του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό εξέφρασε για μία ακόμα φορά ο Ν. Κοροβέσης, με αφορμή τις διατάξεις απαγόρευσης θήρας στον Καϊάφα. Προφανώς το έκανε λόγω εντοπιότητας, αφού ο ίδιος είναι αντιπερ/ρχης Πολιτισμού & Τουρισμού και όχι Περιβάλλοντος, και είναι εύλογο να ενδιαφέρεται για την περιοχή του. Αυτό όμως που δεν ξέρω –και μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί- είναι αν η άποψή του για την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί και την επίσημη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ή είναι αποκλειστικά η προσωπική του γνώμη.

Απογευματινή πυρκαγιά στην Πηνεία

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Κέντρο Πηνείας, κοντά στο Φράγμα Πηνειού, εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, λίγο μετά τις 6μ.μ., κινητοποιώντας άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο σημείο επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι την δύση του ηλίου έγιναν εναέριες ρίψεις από ελικόπτερο Έρικσον και αεροσκάφος. Ο π. Ιωάννης Κούγιας τόνισε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Κέντρο-Άγιος Δημήτριος καίγοντας δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις χωρίς να κινδυνεύουν αιγοπρόβατα και ανθρώπινες ζωές. Όπως ανέφερε ο προγνώστης καιρού, Θοδ. Κονδύλης, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ΒΒΔ 3 μποφόρ και 50% υγρασία, κατά συνέπεια δεν αναμενόταν γρήγορη εξάπλωση του φαινομένου. Ωστόσο, οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι υπό τον φόβο εξάπλωσης σε κατοικημένη ζώνη.

Φιλέλληνας

Τον λένε Rundiger. Είναι χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στη Γλύφα περίπου έξι. Δεν έχει τίποτα, άλλο από ένα ποδήλατο – και αυτό δανεικό. Είναι φιλέλληνας και το «χόμπι» του είναι να καθαρίζει τους δρόμους και τις παραλίες, χειμώνα καλοκαίρι. Το κάνει με υπομονή χωρίς να παραπονιέται. Δεν θέλει χρήματα ποτέ, ούτε την αναγνώριση. Στην ερώτηση γιατί το κάνει, η απάντηση: σεβασμός στη γη που μας φιλοξενεί, που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

 «Δεν ήταν η “κακιά η ώρα”»

Ανακοίνωση για το σοβαρό εργατικό ατύχημα χθες στον Καϊάφα Ζαχάρως εξέδωσε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» του ΕΚ Πύργου, στηλιτεύοντας τις επικρατούσες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. «Εργαζόμενος στον ιδιώτη εργολάβο που έχει αναλάβει την κατασκευή και συντήρηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ στον Ν. Ηλείας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, όταν έσπασε ο στύλος που είχε ανέβει για εργασία και έπεσε από μεγάλο ύψος. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας. Και αυτό το εργατικό ατύχημα δεν οφείλεται στην “κακιά ώρα”, ούτε σε αμέλεια του συναδέλφου. Έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Με την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση και του ΔΕΔΔΗΕ η εργολαβοποίηση θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της ηλεκτρενέργειας» αναφέρουν τα μέλη της παράταξης και ζητούν άμεση και ουσιαστική διερεύνηση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος και να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή εκτέλεση των έργων τόσο από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ ,όσο και από πλευράς ιδιώτη εργολάβου, εκφράζοντας ευχές για ταχεία ανάρρωση και γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος