FOLLOW US: facebook twitter

Αιχμές Αντωνακόπουλου προς Yπ. και Πανεπιστήμιο για μεροληπτικές αποφάσεις εις βάρος της Ηλείας

Ημερομηνία: 27-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Την ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος Μουσειολογίας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, αφήνοντας αιχμές τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών για τη στάση που τηρούν μέχρι τώρα σχετικά με τα περιφερειακά ιδρύματα.

Ο κ. Αντωνακόπουλος ζήτησε αφενός από το υπουργείο Παιδείας να μην καταργήσει διά νόμου το τμήμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού να καταψηφίσουν μια τέτοια διάταξη, και αφετέρου από το πανεπιστήμιο να μην αντιμετωπίζει ως «αποπαίδι» το τμήμα επειδή δεν έχει έδρα την Πάτρα αλλά τον Πύργο.

«Μέχρι τώρα υστερούμε στις πράξεις, γιατί λαμβάνονται αποφάσεις μεροληπτικές και όχι με κριτήρια ισομερούς ανάπτυξης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε 38 θέσεις καθηγητών το 2019 και δεν δόθηκε καμία στο τμήμα Μουσειολογίας. Η πολιτεία δεν φρόντισε να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα ενός τμήματος με μοναδικό πανελλαδικά αντικείμενο σπουδών σε μια χώρα που θεωρεί τον πολιτισμό βαριά βιομηχανία.  Η Ηλεία έχει τεράστιο μνημειακό πλούτο και συρροή τουριστικού ρεύματος. Αντί να έχουμε κι άλλο τέτοιο τμήμα, έχουμε μόλις ένα και το παραμελούμε. Μόνο αν περισσέψει από την Πάτρα θα πάρουν κάτι τα περιφερειακά τμήματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι στηρίζει το αίτημα του ιδρύματος για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ασκώντας ωστόσο κριτική στη συγκεντρωτική αντίληψη της πλειοψηφίας των καθηγητών.

«Το οικονομικό στοιχείο πρέπει να αποκατασταθεί και το στηρίζουμε. Στην ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης, που επί της ουσίας είναι διορισμένη από τον υπουργό, διαφαίνεται ότι θα πάει η εισήγηση που εμφορείται από την άποψη μιας πλειοψηφίας πανεπιστημιακών από τα θέλουν όλα στην Πάτρα. Πρέπει να υπάρξει ώσμωση. Το πανεπιστήμιο εκ των πραγμάτων είναι συνδεδεμένο με την παραγωγή της περιοχής, με την έρευνα και οπωσδήποτε δημιουργείται μία ώσμωση μεταξύ πανεπιστημίου και των υπόλοιπων θεσμών της κοινωνίας. Αλλιώς μία εργαστηριακή δομή η οποία δεν έχει επικοινωνία ούτε με με την παραγωγή και την πολιτική ούτε με την κοινωνία, δηλαδή ένα πανεπιστήμιο σε καραντίνα», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος και επανέλαβε το αίτημά του για άμεση στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό με όρους περιφερειακής ισότητας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος