FOLLOW US: facebook twitter

Αίτημα χρηματοδότησης του δρόμου προς Νεράιδα με 2,3 εκ. ευρώ

Ημερομηνία: 17-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Σε τροχιά υλοποίησης από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Η αποκατάσταση του δρόμου «Νεράιδα – Λαντζόι» στα σημεία που είναι αδιάβατος, εξαιτίας ζημιών από καθιζήσεις και κατολισθήσεις, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποβολή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φακέλου προς χρηματοδότηση του έργου.

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων τριακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων (2.325.000) ευρώ, το οποίο προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι κλειστός από το 2018, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί και η υπεραστική συγκοινωνία της Νεράιδας με τον Πύργο, κάτι που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ΙΧ αυτοκίνητα. Οι εναλλακτικές διαδρομές για τους κατοίκους είναι, είτε μέσω Χελιδονίου είτε μέσω Πελοπίου, σε δρόμους που εκτός της χιλιομετρικής αύξησης της διαδρομής παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες βατότητας είτε μέσω Λάλα (17 χιλιόμετρα), όμως καμία από τις τρεις διαδρομές δεν εγκρίνεται από το ΚΤΕΛ Ηλείας.

Στο δρόμο αυτό έχουν συμβεί καθιζήσεις και κατολισθήσεις σε 12 σημεία κατάντη της οδού, ενώ εγκυμονεί κίνδυνος περαιτέρω κατολίσθησης. Κίνδυνος επίσης υπάρχει και για τον αγωγό ύδρευσης του Πύργου από τις πηγές της Αύρας, καθώς βρίσκεται παραπλεύρως του συγκεκριμένου δρόμου.

Γεωλογικά ευαίσθητη περιοχή

Για αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης του έργου έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, τονίζοντας:

«Εδώ και δύο χρόνια οι κάτοικοι της Νεράιδας βιώνουν καθημερινά μια μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας της κατάστασης του κεντρικού δρόμου, του μοναδικού που συνδέει απευθείας την Κοινότητα με τον έξω κόσμο. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της Δημοτικής μας Αρχής, αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εξαιτίας της κατάστασης αυτής, αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Κατ’ αρχήν καλέσαμε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) το οποίο και διενήργησε σχετική γεωλογική μελέτη. Ακολούθως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε στη σύνταξη των προβλεπόμενων μελετών και στην εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατόν. Πριν λίγες μέρες καταθέσαμε την πρόταση χρηματοδότησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αναμένουμε την έγκρισή της. Είναι ένα κρίσιμο έργο, σε μια ευαίσθητη γεωλογικά περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν συχνά. Θέλουμε να δώσουμε μόνιμη και ασφαλή λύση για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Κοινότητας Νεράιδας, με την αποκατάσταση της πρόσβασης και την εξάλειψη των τωρινών δυσχερειών».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας, δήλωσε: «Μια από τις βασικότερες ανάγκες για τους δημότες μας είναι η βέλτιστη και ασφαλής πρόσβαση στις Κοινότητες. Δυστυχώς, όμως, στην Κοινότητα Νεράιδας η προσβασιμότητα λόγω φυσικών καταστροφών είναι ανέφικτη από τον οδικό άξονα που συνδέει τη Νεράιδα με το Λαντζόι. Τέλος, οι παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη θα διασφαλίσουν τη δυνατότητα σύνδεσης της Νεράιδας με το ΚΤΕΛ Ηλείας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον αγωγό ύδρευσης από τις πηγές της Αύρας προς τον Πύργο, που είναι επί του συγκεκριμένου οδοστρώματος».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος