FOLLOW US: facebook twitter

Το σωματείο «Άνθη της Πέτρας» προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αίτημα για τη διάσωση των μεγάλων γεφυριών των Πετραλώνων

Ημερομηνία: 28-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Την ένταξη 15 παραδοσιακών γεφυριών της Πελοποννήσου, στο πρόγραμμα της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου και του ΤΕΕ μέσω του οποίου θα γίνει μακροσκοπικός έλεγχος όλων των γεφυρών στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, ζητά με επιστολή του το Μη κερδοσκοπικός Σωματείο Φίλων Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής «Τα ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ». Στην επιστολή τονίζεται η παραπάνω αναγκαιότητα για τις γέφυρες «…που έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία και συμβάλλουν στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Τα πέτρινα αυτά γεφύρια, εξαίρετα δείγματα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής, απόλυτα εναρμονισμένα στο φυσικό περιβάλλον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, και ιστορική ζωή της αντίστοιχης περιοχής, ιδιαίτερα σε όλη τη διάρκεια της προβιομηχανικής περιόδου, ενώ παράλληλα παρέχουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Σημειωτέον δε, ότι στα περισσότερα από αυτά παρατηρούνται σημαντικές φθορές οι οποίες, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσουν σε πιθανή κατάρρευση, όπως συνέβη με το αρχιτεκτονικό μνημείο της γέφυρας της Πλάκας, στην Ήπειρο». Ο κατάλογος των γεφυριών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και 2 γεφύρια από τη Τ.Κ Πετραλώνων της Δ.Ε Φιγαλείας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και συγκεκριμένα το Βερβιτσιάνικο Γεφύρι (Πετράλωνα) και το Γεφύρι της Τραλίμνας (Πετράλωνα).

Ο κος Θάνος Χουλιάρας, συνεργάτης και μέλος των Άνθεων, ανέφερε σε δήλωσή του: ”Πριν από λίγους μήνες επισκεφθήκαμε και ερευνήσαμε το πρώτο μεγάλο γεφύρι των Πετραλώνων και σε συνεργασία με τον καθηγητή κ.Δημήτρη Βηλαρά συλλέξαμε στοιχεία ώστε να συμπληρωθεί ένα πρώτο παζλ για την ιστορία του γεφυριού, το οποίο είναι πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της περιοχής. Φροντίσαμε άμεσα με το ΔΣ των Άνθεων να το καταγράψουμε και να το προσθέσουμε στο κατάλογό μας ώστε να κινηθούμε άμεσα με σκοπό και στόχο την καταγραφή του από τις αρμόδιες αρχές και την προστασία του ακόμα και με σχετικό ΦΕΚ”.

Πηγή: #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος