FOLLOW US: facebook twitter

Aίτημα 30 εκατ. για κοινοτικές αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς – Καταθέτει φάκελος στην Κομισιόν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ημερομηνία: 23-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Την κατάθεση φακέλου στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ με τον οποίο αιτείται αποζημιώσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ για αναπλήρωση εισοδήματος των παραγωγών λόγω μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου (την τελευταία τριετία εξαιτίας της κλιματική αλλαγής και του δάκου), δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Βέβαια το πότε και αν θα καταβληθούν οι εν λόγω αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές θα εξαρτηθεί από το σκεπτικό που θα συνοδεύει τον σχετικό φάκελο στην Κομισιόν η οποία θα δώσει και την τελική έγκριση. Όπως και να ‘χει το διάστημα που μεσολαβεί είναι αρκετό και διευκολύνει το ψηφοθηρικό κλίμα καθώς διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο. Σημειωτέων ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί στην ΕΕ και στο παρελθόν, με πρόσφατο αυτό των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για το οποίο αναζητούνται ακόμα… λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, ήδη ο ΕΛΓΑ συγκεντρώνει στοιχεία από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ προκειμένου να τεκμηριώσει προς τους κοινοτικούς  μείωση της παραγωγής την τελευταία τριετία, η οποία αποδίδεται στην αλλαγή του καιρού και όχι στην παρενιαυτοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο προϋπολογισμός του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2017», που αφορά ζημιές από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλους, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, ξηρασία, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017, ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.. Όμως οι ζημιές κατά την συγκεκριμένη περίοδο είναι μεγάλες και δεν φτάνουν για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Η μόνη λύση είναι οι ενισχύσεις de minimis. Όμως και εκεί υπάρχει ένα «τεχνικό» πρόβλημα το οποίο αν ξεπεραστεί θα είναι εφικτή η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών με ενισχύσεις de minimis.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος