FOLLOW US: facebook twitter

«Αισιοδοξούμε ότι πλέον η βιομηχανική τομάτα θα επιστρέψει στην Ηλεία»: Υπέγραψε τα συμβόλαια με τον ΚΥΚΝΟ για την τομάτα η Ο.Π Αμαλιάδας για την φετινή σεζόν

Ημερομηνία: 11-02-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα
-Τι επισημαίνει ο πρόεδρος Χ. Βαλιανάτος που παρουσιάζει τα βασικά σημεία της συμφωνίας
-Αύξηση της τιμής κατά 5% με βάσει την μονάδα ποιότητας brix, βελτίωση των χιλιομετρικών αποστάσεων και αύξηση των ποσοτήτων του προϊόντος

Με καλές προοπτικές φαίνεται να ανοίγει η φετινή καλλιεργητική περίοδος για την βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία, καθώς την Τρίτη η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας υπέγραψε τα συμβόλαια  για την φετινή σεζόν 2021 με τους εκπροσώπους της  κονσερβοποιίας ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια. Μάλιστα, η συμφωνία που υπέγραψαν δημιουργεί νέα δεδομένα και προσδοκίες για την επιστροφή της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, που αποτελεί ένα σοβαρό στυλοβάτη της αγροτικής τοπικής οικονομίας, καθώς όπως φαίνεται  ο ΚΥΚΝΟΣ έχει εισαγάγει δομικές αλλαγές στην εμπορική του  και τιμολογιακή του πολιτική, με την λογική του υπολογισμού της τιμής της παραδοθείσας τομάτας βάσει μονάδας  brix , βελτιώνοντας την τιμή, τις χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά και την αύξηση των συμβεβλημένων στρεμμάτων που σημαίνει και αύξηση της ποσότητας που ζητά το 2021 από τους Ηλείους τοματοπαραγωγούς.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος μιλώντας στην Πρωινή για την συμφωνία που υπέγραψαν με τον ΚΥΚΝΟ, τόνισε ότι βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση με αύξηση της τιμής του προϊόντος κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η συμφωνία εμπεριέχει και ένα ακόμα θετικό στοιχείο, αυτό της αύξησης της ποσότητας  που ζητά η κοσνερβοποιία από τους τοματοπαραγωγούς.

«Φέτος τα κριτήρια της συμφωνίας που υπογράψαμε με τον ΚΥΚΝΟ βασίζονται σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά και βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Όπως ξέρετε οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με ετήσια ανανέωση των συμβάσεων που διατηρεί με τους παραγωγούς,  ,γι αυτό και ως Ο.Π  υπογράφουμε τα συμβόλαια με τις εταιρίες. Η τιμή που μας έδωσε ο ΚΥΚΝΟΣ είναι αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρυσι με βάση την μπριξομονάδα ( τα brix είναι μονάδα ποιότητας) ενώ παράλληλα μας ζήτησαν επι πλέον ποσότητες που θέλουν να απορροφήσουν ως εταιρία. Το 2020 στον ΚΥΚΝΟ παραδώσαμε περίπου 39.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας, ενώ φέτος μας ζήτησαν μια σημαντική αύξηση των ποσοτήτων, που μπορεί να φτάσει και τους 50.000- 60.000 τόνους. Αυτή η εξέλιξη, δημιουργεί και νέα δεδομένα, γιατί αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για φυτεύσεις περισσότερων στρεμμάτων βιομηχανικής τομάτας από τους Ηλείους παραγωγούς , γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας στο νομό μας μπορεί να επιστρέψει με πολύ καλούς όρους, γιατί είναι ίσως και το μοναδικό αγροτικό προίόν που αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει μέλλον στην Ηλεία. Και αυτό γιατί είναι το μόνο προϊόν το οποίο μπορεί να απορροφηθεί από την στιγμή που υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια για την απορρόφησή του και αν μας το επιτρέψουν και οι συνθήκες δεν θα έχουμε απώλειες.  Η βιομηχανική τομάτα μπορούμε να πούμε ότι είναι σε μια καλύτερη θέση, γιατί είναι τυποποιημένο προϊόν. Το βασικό λοιπόν ζητούμενο αυτή τη στιγμή, είναι να βοηθήσουμε να ξανάρθει η βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία, ένα προϊόν που κάθε χρόνο αφήνει στο νομός μας 10-12 εκ. ευρώ και στηρίζει την τοπική οικονομία. Όπως καταλαβαίνετε, αν αυξηθούν οι φυτεύσεις, η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη και αν και είναι μεγάλα τα καλλιεργητικά έξοδα, θα αυξηθεί και το οικονομικό όφελος για το νομό.»

Ο κ. Βαλιανάτος μας παρουσίασε και τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συμφωνίας που υπέγραψαν με τον ΚΥΚΝΟ, ενώ τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουν και με την unilever με το υπάρχον καθεστώς γιατί δεν μπορούν να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αποτέλεσμα εικόνας για fence

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας της Ο.Π Αμαλιάδας με τον ΚΥΚΝΟ

Η  οικονομική συμφωνία της Ο.Π με τον ΚΥΚΝΟ έχει ενδεικτική τιμή βαθμού τα 5 BRIX. Αν η ποιότητα πέσει κάτω από το 5, πέφτει και η τιμή, αν ανέβει πάνω από τα 5 BRIX ανεβαίνει και η τιμή.

ΠΡΩΙΜΗ – ΜΕΣΟΠΡΩΙΜΗ τοματα

τιμή  84,75 ( απόσταση παράδοσης προίόντος έως 20 χιλιόμετρα από το χωράφι στο εργοστάσιο) και  85,75 για απόσταση πάνω από 20 χιλιόμετρα.

ΟΨΙΜΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

86,75 ( έως 20 χιλιόμετρα)

87,75 ( πανω απο 20 χιλιόμετρα)

Ο χρόνος παράδοσης  του προϊόντος είναι από μέσα Ιουλιου έως 31 Αυγούστου 2021 για την πρώιμη και μεσοπρώιμη βιομηχανική τομάτα και 1η Σεπτέμβρη έως 24 Σεπτέμβρη 2021 για την όψιμη.

Η τιμή μονάδας βάσει της μπριξομονάδας  είναι:

(πρώιμη και μεσοπρώιμη)

έως 20 χιλιόμετρα 16,95 και από 20 χιλιόμετρα και πάνω  17,15

(όψιμη )

τιμη με αναγκαιότητα βάσει BRIX –μονάδα ανά χιλιάδα

17,35 έως20 χιλιόμετρα  και 17,55 πάνω από 20 χιλιόμετρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ