FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Μετά τις πυρκαγιές – δυο πρώτα ελάχιστα αλλά αναγκαία βήματα

Ημερομηνία: 27-08-2021 | Συντάκτης:
του Γεωργίου Κ. Στουρνάρα, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι πυρκαγιές πέρασαν, προς το παρόν, και άφησαν πίσω τους, εκτός πολλών και σοβαρών άλλων, ένα πεδίο έτοιμο να δημιουργήσει πλημμύρες και λασπορροές, που κι αυτές, με τη σειρά τους, θα ολοκληρώσουν τις καταστροφές, αφού δεν υπάρχει πλέον το φύλλωμα της εδαφικής και δασώδους βλάστησης, που θα κατακρατήσει και θα ελαχιστοποιήσει την διαβρωτική δύναμη της βροχής. Κάθε φορά, σε ανάλογες περιπτώσεις, τα θύματα των πυρκαγιών διεκδικούν πλήρεις, διαχρονικές και σύντομες αποζημιώσεις, ο υπόλοιπος πληθυσμός διεκδικεί μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων φαινομένων, η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή της κυβέρνησης και η τελευταία, προσπαθεί να ανταποκριθεί με υποσχέσεις και  ημίμετρα, επικαλούμενη τον κακό (μας) τον καιρό εγκλωβισμένη στους περιορισμούς του καπιταλιστικού συστήματος.

Η επιστήμη, υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τη δική της άποψη και συμβολή στην αποτροπή και πρόληψη αυτών των πλημμυρών, που αρχίζει με το θέμα Διευθέτηση  Απορροής Χειμάρρων. Η σχετική μελέτη θα αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά της Λεκάνης Απορροής του Χειμάρρου (έκταση, γεωμορφολογία, γεωλογική δομή, φυτοκάλυψη, μορφή υδρογραφικού δικτύου, δόμηση κ.α.,) καθώς και τα χαρακτηριστικά της Κοίτης του Χειμάρρου και των άλλων μεγάλων κλάδων του υδρογραφικού δικτύου (ενεργή διατομή, γραμμικότητα, ελιγμοί, μπαζώματα, βλάστηση εντός κοίτης κ.α.). Με τη χρήση των μετεωρολογικών δεδομένων της περιοχής της λεκάνης απορροής και με τη χρήση των δεδομένων της Κλιματικής Αλλαγής (κυρίως βροχοπτώσεις και άλλα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα) θα εκτιμηθεί η Μέγιστη Πλημμυρική Παροχή του χειμάρρου και η Πραγματική Ενεργή Διατομή της κοίτης. Ολα αυτά θα οδηγήσουν στην επιλογή των μέτρων πρόληψης και  αποτροπής των πλημμυρών και τα αναγκαία, προς τούτο, έργα (καθαρισμός κοίτης, μερικές, κατά την ροή, εκτροπές, πλευρικά αναχώματα και οτιδήποτε άλλο επιβάλλουν οι γεωλογικές και υδρολογικές συνθήκες.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, αν θα γίνουν ποτέ, θα πρέπει άμεσα και πριν πιάσουν οι βροχές να γίνει το ελάχιστο.

Καθαρισμός της κοίτης του υδρογραφικού δικτύου και πλευρικά αναχώματα στα πιο επικίνδυνα σημεία.

Σαν μία ελάχιστη αναγνώριση των αναγκών των πυροπαθών, αγροτών, κυρίως, προτείνεται όπως στις παραπάνω εργασίες, ανεξάρτητα από το ποιος θα τις εκτελέσει, να χρησιμοποιηθούν οι, άνεργοι σήμερα, πυροπαθείς, κατά προτεραιότητα και εφ’ όσον το επιθυμούν, χωρίς η αμοιβή τους να αφαιρεθεί, βεβαίως, από τις αποζημιώσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος