FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: The elephant in the room

Ημερομηνία: 06-05-2023 | Συντάκτης:

Υπάρχει μία έκφραση στα αγγλικά που λέει «the elephant in the room», όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, «ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Την μεταχειρίζονται όταν υπάρχει καταφανώς ένα χοντρό πρόβλημα, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει, σα να μη βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Τον βλέπουν αλλά κάνουν ότι δεν τον βλέπουν. Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς τέτοιους ελέφαντες, πελώριους, αφρικανικούς, όπως έχουμε και πολλούς ηθελημένα αόμματους, με πρώτους και χειρότερους εκείνους οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι και ασκούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης.

Το ζήτημα είναι ότι ο συγκεκριμένος «ελέφαντας» παραείναι μεγάλος, σε βαθμό που να στριμώχνει τους πάντες πια στους τοίχους του έτσι κι αλλιώς στενάχωρου δωματίου. Θες να το πεις αποτελεσματικότητα των δημοκρατικών θεσμών; Θες να το πεις ελευθερία του τύπου; Θες να το πεις απόρρητο των επικοινωνιών και σεβασμός της ιδιωτικότητας; Θες να το πεις δικαιοσύνη; Ισονομία;

Ίσες ευκαιρίες; Ελευθερία έκφρασης; Θες να το πεις με μια μόνο φράση, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω, π.χ. κράτος δικαίου; Όπως και να το πεις, η ουσία είναι ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει.

Το πόσο έχουν ξεφύγει αποτυπώνεται σε όλο το τραγικό του μεγαλείο στην εξής τοποθέτηση:

«Μια άνω τελεία θα βάλω εγώ. Ο υπουργός τα λέει ήπια. Εγώ σας τα είπα χθες πιο έντονα. Δεν υπάρχει επιλογή εδώ, η δουλειά μας η καθημερινότητά μας, το μέλλον μας – εγώ θα τα πω άλλη μια φορά – εξαρτάται πάρα πάρα πολύ από μια χώρα κυβερνημένη, με μία σωστή κυβέρνηση, Ήμασταν παρέα όταν ήταν κλειστές οι τράπεζες παιδιά, και θυμόσαστε τι γινόταν, και στα τηλέφωνα και με τους συνεργάτες, και με τον κόσμο και με τις αποζημιώσεις. Εγώ δεν είμαι τόσο δημοκρατικός σε αυτά τα πράγματα, σας το έχω αποδείξει. Είμαι όμως δίκαιος. Και επειδή είναι άδικο να την πληρώσουμε όλοι επειδή κάποιοι έχετε αποφασίσει να επαναστατήσετε για τους χ, ψ λόγους πρέπει να το συζητήσουμε».

Αυτά λέγονται δημόσια, μπροστά στις κάμερες, εν έτει 2023! Και μάλιστα παρουσία υπουργού! Τόσο αμετροεπής ήταν ο γενικός διευθυντής της διαβόητης πια NOS INSURANCE, που ακόμα και ο Γεωργιάδης, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «ο καθένας ψηφίζει ό,τι θέλει!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος