FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Προϋπολογισμός 2023: Τα «ΠΡΟΣΕΧΩΣ» της φτώχειας

Ημερομηνία: 24-11-2022 | Συντάκτης:

Αύξηση της ανεργίας, περιορισμό των προγραμμάτων απασχόλησης και περικοπή προνομιακών επιδομάτων κρύβει το τρέιλερ της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής στενωπού.

Με κινηματογραφικό τρέιλερ της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής στενωπού, μοιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023.

Ο «πρώτος προϋπολογισμός της χώρας μετά από 12 χρόνια μνημονίων και αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης», όπως φροντίζουν να τον προσδιορίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες (λες και στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων…), «φωτογραφίζει» αύξηση της ανεργίας, περιορισμό των προγραμμάτων απασχόλησης και περικοπή προνοιακών επιδομάτων…

Φυσικά, το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει επιμελώς να προτάξει τα σχετικά στοιχεία, καθώς θα τραυμάτιζαν σοβαρά το αφήγημα της ανάπτυξης και της σταθερότητας.

Ως προς την ανεργία, προβλέπεται ότι θα  διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα (12,7% το 2022 και 12,6% το 2023). Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ποσοστό ανεργίας γύρω στο 11,8% με 556.324 ανέργους.

Για να φθάσει το μέσο ποσοστό ανεργίας στο 12,7% φέτος σημαίνει ότι η ανοδική πορεία της ανεργίας, η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία στηρίζεται η κυβερνητική… υπερηφάνεια για την υποχώρηση της ανεργίας, απέχουν -ούτως ή άλλως- παρασάγγας από τα στοιχεία της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, η ανεργία κινείται στο 18,9%, με τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ανέργους να αγγίζουν τις 900.000!

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προαναγγέλλει δραστική μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές παροχές, την ώρα που διαφημίζει… ανελέητα τη χορήγηση εξαιρετικά περιορισμένων επιδομάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους έναντι της πρωτοφανούς κρίσης ανατιμήσεων.

Η «γλώσσα των αριθμών», είναι ενδεικτική:

  • Στη ΔΥΠΑ, προβλέπεται μείωση των κονδυλίων για προγράμματα απασχόλησης κατά 222 εκατ. ευρώ (από 879 εκατ. ευρώ φέτος στα 657 εκατ. ευρώ το 2023). Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μόλις ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει επίδομα…
  • Για τα οικογενειακά επιδόματα το κονδύλι  του επόμενου έτους,  υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 260 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 1,3 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί για φέτος.
  • Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα εκταμιευθεί το 2023 ποσό 649 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 158 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 807 εκατ. ευρώ που θα δοθούν το 2022, ενώ και
  • τα κονδύλια για τα επιδόματα ΑμεΑ θα είναι περιορισμένα κατά 76 εκατ. ευρώ (946 εκατ. ευρώ το 2022 και 870 εκατ. ευρώ το 2023).

Όταν Έρνεστ Χέμινγουεϊ τη δεκαετία του 1920, φέρεται να έβαζε (και να κέρδιζε) στοίχημα με συναδέλφους του συγγραφείς, ότι μπορεί να γράψει ένα μυθιστόρημα έξι λέξεων:

«Πωλούνται, παπούτσια μωρού – Δεν φορέθηκαν ποτέ»,

κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι έναν αιώνα μετά, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, θα μπορούσε να περιγραφεί με… δύο λέξεις: «Ανάπτυξη, λείπεις!».

Μπορεί η κυβέρνηση να καταβάλλει απέλπιδα προσπάθεια προκειμένου να πείσει ότι η χώρα αναπτύσσεται σταθερά, προτάσσοντας εργασιακούς κλάδους ως «ατμομηχανή της οικονομίας» ή ως «βαριά βιομηχανία της χώρας», ωστόσο η οικονομία της καθημερινότητας, δείχνει εντελώς διαφορετική.

Τις πρωινές ανακοινώσεις στοιχείων για τη μείωση της ανεργίας, οι οποίες συνοδεύονται από διθυράμβους των αρμοδίων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής και δηλώσεις μετριοφροσύνης σχετικά με το πόσο καλά τα κατάφεραν χωρίς να το παίρνουν πάνω τους (!), διαδέχονται άλλες, βραδινές ανακοινώσεις.

Γι αυτές, δεν υπάρχουν κυβερνητικά σχόλια. Τι να πει, κανείς, άλλωστε…

Προφανώς τον επερχόμενο «δύσκολο χειμώνα», τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι «θα περάσουμε μαζί», θα διαδεχθούν και άλλες, δυσκολότερες εποχές.

Η συνέχεια επί της οθόνης, που λένε…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248