FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: ΟΗΕ… ΟΪΜΕ

Ημερομηνία: 27-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Μπορεί συνάντηση να μην έγινε φωτογραφία όμως έβγαλαν

 

Τόσα τηλεοπτικά συνεργεία τόσες απευθείας συνδέσεις και ξαφνικά όλα τινάχτηκαν στον… αέρα του ΣΚΑΙ, της ΕΡΤ και όλων των κυβερνητικών ΜΜΕ.

«Θα είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό για είκοσι λεπτά». Ε, εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο πράγμα. Ο πρωθυπουργός μιας χώρας, η οποία μετράει μετά βίας 10.770.000 νοματαίους, να συναντάται με τον «πλανητάρχη» και να του εκθέτει τις απόψεις του για το μέλλον της συνεργασίας των δύο χωρών.

Μεγάλη υπόθεση, αν και στην πραγματικότητα, όπως έχει αποδείξει και η προϊστορία, σε αυτές τις συναντήσεις, περισσότερο ακούς, παρά μιλάς. Όλες αυτές τις μέρες ακούγαμε στα δελτία ειδήσεων για την επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα, και δευτερευόντως η ομιλία του πρωθυπουργού, οι επαφές, το παρασκήνιο και ένα σωρό περιφερειακής σημασίας λεπτομέρειες για το πολυδιαφημισμένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Αλλά όπως συμβαίνει με κάθε διαφήμιση, για να είναι καλή, θα πρέπει τελικά να επαληθεύσει την αξία αυτού του οποίου διαφημίζει. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Όσο για την πολυδιαφημισμένη συνάντηση που δεν έγινε ποτέ,  το «ουκρανικό σκάνδαλο» τα φταίει όλα! Κατ’ άλλους βέβαια, ουσιαστικά μία τέτοια συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί ποτέ. Οπότε τι έμεινε από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ και συνολικά, το ταξίδι του στις Η.Π.Α;

Η φωτιά στο Μάτι, η οποία κατ’ ομολογίαν του πρωθυπουργού ήταν ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, η επίσημη πλέον, πλήρης και αδιαμφισβήτητη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, το νέο άδειασμα του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, τον οποίο ο Μητσοτάκης σύστησε τελευταίο και καταϊδρωμένο, επιβεβαιώνοντας ότι το γενικό πρόσταγμα της ελληνικής διπλωματίας το κατέχει η διπλωματική σύμβουλός του, η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, (Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη –χονδροειδές έστω – σπάσιμο του διπλωματικού πρωτοκόλλου: Ο πρωθυπουργός στην επίσημη συνάντησή του με τον ομολογό του της Βόρειας Μακεδονίας στην Νέα Υόρκη σύστησε πρώτα στον Ζόραν Ζάεφ την… διπλωματική του σύμβουλο Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στην συνέχεια τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος περίμενε στωικά στην σειρά του. Σε δεύτερη ανάγνωση ήταν ένα ακόμη από τα φάλτσα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες  και άλλη μια ένδειξη του νέου, και ιδιότυπου καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ελληνική διπλωματία.) η προκλητικά και σκανδαλωδώς αντιθεσμική παρουσία της Μαρέβας στα έδρανα της ελληνικής αντιπροσωπείας, και τέλος, το σημαντικότερο όλων κατά την ταπεινή μου άποψη , η αν μη τι άλλο επιβλητική παρουσία του σουλτάνου στην συνέλευση των εθνών.

Ο Ερντογάν για μία ακόμη φορά έκανε αυτό που ήθελε, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι παραμένει ο κυρίαρχος του επικοινωνιακού και όχι μόνο παιχνιδιού. Αρκεί να μπει κανείς στον κόπο να παρακολουθήσει την ομιλία του και θα καταλάβει με ποιο συντεταγμένο σχέδιο κινήθηκε στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο η τουρκική πλευρά. Στον αντίποδα, η ελληνική, η οποία εμφανίστηκε απροετοίμαστη, με σοβαρά θέματα πρωτοκόλλου και ακόμα πιο σοβαρά θέματα εσωτερικής λειτουργίας αναφορικά με την άσκηση της εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, αλίμονό μας, ή, μια και όλα αυτά έλαβαν χώρα στην έδρα του ΟΗΕ… οϊμέ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1

Η άφιξη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μόνο γούρι δεν έφερε στον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες και κινδυνεύει ακόμα και με έκπτωση από τα καθήκοντα του. Μετά μου λες εσύ να μην είμαι προληπτικός…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2

Σε ταξιδάκι 11 ημερών στη Νέα Υόρκη, βρισκόταν και  η ειδική σύμβουλος της κυρίας Μενδώνη, Άννα Παναγιωταρέα, γνωστή και ως «εκπρόσωπος τάφου».

Η κυρία έγινε πασίγνωστη στο πανελλήνιο με το παλαιό σύνθημα των φοιτητών της Θεσσαλονίκης, τότε που αναγορεύτηκε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α.Π.Θ: «Στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα έγινε καθηγήτρια η Παναγιωταρέα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος