FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Μήπως ξέρεις από καπαμά;

Ημερομηνία: 04-11-2022 | Συντάκτης:

Κοίτα, είναι κι αυτό στη ζωή. Νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα αλλά κούνια που σε κούναγε. Για την ακρίβεια, παρά τα χρόνια που βαραίνουν στην πλάτη σου, κάθε τόσο αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μάλλον αρκετά εκείνα τα οποία αγνοείς, ακόμα και στη σφαίρα της καθημερινότητας, του καθημερινού λόγου και της καθημερινής ζωής. Το σημαντικό όμως είναι να μην το παίζεις «γιατρός». «Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος», έλεγε ο Σόλων, παρότι σοφότατος. Έτσι δε ντράπηκα διόλου να ρωτήσω, τι είναι ο καπαμάς. Γιατί όπως έχει πει ένας άλλος σοφός, ο Σωκράτης, εξηγώντας γιατί προσπαθούσε να μάθει κιθάρα λίγο προτού πεθάνει, «κρείττον οψιμαθή είναι ή αμαθή». Και είναι πράγματι καλύτερο να μαθαίνεις έστω και όψιμα. Έστω και γέρος.

Και μιας και για γέρους ο λόγος, αυτός ο φουρτουνιασμένος γέρος και το πάθημα του τηλεοπτικού σταθμού να τον βγάλει σε ζωντανή σύνδεση προκειμένου να ακούσει τη γνώμη του για το καλάθι του νοικοκυριου, θα περάσει στα δοξασμένα χρονικά της ελληνικής τιβί. Γιατί είναι δεδομένο ότι από χθες που ο καπαμάς εκστομίστηκε ως αφοπλιστικά ειλικρινής και ευθεία απάντηση, από το στόμα ενός πιθανότατα συντηρητικού ψηφοφόρου, όλη η Ελλάδα συζητά γι’ αυτό. Από τα καφενεία μέχρι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, και από τα φιλικά τηλέφωνα μέχρι τις λαϊκές και γενικότερα την αγορά, ο καπαμάς έγινε viral, που λένε και τα πιτσιρίκια, μέσα σε μια μέρα.

Πιο εντυπωσιακό ωστόσο και από το πόσο γρήγορα διαδόθηκε το περιστατικό, είναι το πόσο γρήγορα άλλαξε το κλίμα, και ειδικότερα πόσο γρήγορα γκρεμίστηκαν οι εντυπώσεις τις οποίες μήνες τώρα καλλιεργούν επιμελώς ορισμένα κεντρικά μ.μ.ε. σε αγαστή συνεργασία με τα κέντρα και τα παράκεντρα της εξουσίας. Οφείλετε να λάβετε υπόψη, ότι υπάρχουν άνθρωποι, των οποίων το αντικείμενο της εργασίας έγκειται ακριβώς σε αυτό. Περνούν ώρες σκεπτόμενοι, συσκεπτόμενοι, διαβουλευόμενοι και πειραματιζόμενοι με χίλιες δυο τρόπους για να πουν αυτό, να παρουσιάσουν εκείνο, να αναδείξουν το άλλο, να «εξαφανίσουν» κάποιο άλλο κλπ. Είναι τα λεγόμενα επικοινωνιακά επιτελεία. Εργάζονται πράγματι πολύ σκληρά, ίσως πιο σκληρά από κάθε άλλο επιτελείο και πράγματι, κατά ένα μεγάλο μέρος, το έργο τους είναι αποτελεσματικό και επιτυχημένο, ειδικά όταν σε ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία.

Μόνο που το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αγγίζει άμεσα την τσέπη του πολίτη. Όσο ικανό λοιπόν κι αν είναι ένα επικοινωνιακό επιτελείο, ό,τι κι αν σκαρφιστεί, όσο και όσες λαμπρές ιδέες κι αν κατεβάσει, η τσέπη είναι τσέπη. Είναι πολύ μικρός ο χώρος για να χωρέσεις φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Δε θα πάει σήμερα στο σούπερ μάρκετ, δε θα πάει αύριο, μεθαύριο όμως θα καταλάβει πολύ καλά τι γίνεται. Όταν η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, φτάνει έως και το 40% (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), τότε μιλάμε για μετρημένα κουκιά.

Αλλά και πες ότι τον ξεγελούσες τον περισσότερο κόσμο, που με το καλάθι της νοικοκυράς δεν τον ξεγελάς, –τον καπαμά, που τον βάζεις; Πως να προβλέψεις και πως να προετοιμαστείς για έναν τόσο αστάθμητο παράγοντα; Ο καπαμάς είναι ένα σκληρό μάθημα για την πολιτική, όσο και για τη ζωή. Ο καπαμάς είναι η αναπάντεχη και συνάμα αναπόφευκτη στιγμιαία εκδίκηση της καθημερινότητας, απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι γνωρίζουν και ότι μπορούν να ελέγξουν περίπου τα πάντα. Από καπαμά όμως ξέρουν;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος