FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Με τους Μπάλλους και με τους άμπαλους

Ημερομηνία: 18-10-2021 | Συντάκτης:

Καταρχήν ξεκινάμε με τα σημαντικά συμπεράσματα, όπως είθισται να συμβαίνει μετά από κάθε μικρή ή μεγάλη δοκιμασία. Το μεγαλύτερο συμπέρασμα αυτής της δοκιμασίας, μας ήρθε ευτυχώς από την πρωτεύουσα που έχει μαζέψει τους καλύτερους, ως φαίνεται, και συγκεκριμένα από τον υπεύθυνο Υποδομών του δήμου Αθηναίων, ο οποίος βγήκε και δήλωσε επί λέξει: «Για τις πλημμύρες ευθύνεται η βροχή!». Ποιος να το σκεφτόταν αυτό πράγμα; Κι ύστερα σου λέει, τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Ιδού το απερίγραπτο κάλλος της εκτυφλωτικής ευφυίας. Γιατί το δύσκολο σε τούτη τη χώρα, και τούτη την ώρα, είναι να αντιληφθούμε το αυτονόητο. Έχει βροχή; Θα πνιγούμε. Έχει χιόνι; Θα αποκλειστούμε. Έχει σεισμό; Θα ισοπεδωθούμε. Έχει φωτιά; Θα καούμε. Τόσο απλά.

Ρωτάει ο άλλος: Που είναι το κράτος; Τι που είναι το κράτος; Δηλαδή τι θέλετε; Το καλοκαίρι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος πάνω από το σπίτι σας και το φθινόπωρο ένα ναυαγοσωστικό σκάφος στην αυλή σας; Αφού η τεχνολογία αιχμής και πρωτοπόρα στρατηγική της Πολιτικής Προστασίας φροντίζει ώστε να πραχθούν τα δέοντα. Στέλνει μηνύματα! Καίγεσαι; Σου λέει «σήκω φύγε!». Πνίγεσαι; Σου λέει «βρέχει. Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις!». Έχει κορονοβάιρους; Σου λέει «μείνε σπίτι!». Σεισμός! Σου λέει «βγες από το σπίτι!». Χιονίζει; «Μείνε σπίτι!». Με λίγα λόγια, όλο το κομμάτι της διαχείρισης και της πρόληψης κρίσεων, εξαντλείται στο… σπίτι! Και σε εκείνο το έρμο κι άραχνο μήνυμα, του οποίου το ηχητικό σήμα, μόνο ψυχραιμία δεν αποπνέει.

Και ποιος φταίει γι’ αυτό το μπάχαλο; Γι’ αυτό το χάλι; Γι’ αυτό το αίσχος; Η κλιματική αλλαγή! Το βρήκανε τώρα οι δημοσιολόγοι κι οι γραφιάδες τους, πως για όλα ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Για καθίστε όμως λίγο ρε παιδιά, γιατί δε θα μας τρελάνετε εσείς! Εδώ διοργανώσαμε ολόκληρη συζήτηση για την κλιματική κρίση, γιατί πρόκειται περί κρίσης κι όχι απλώς αλλαγής, και τέλος πάντων είδαμε και ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά εκείνους οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις δριμείες συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και ξανά πάλι στον άνθρωπο. Θέλετε λοιπόν να μας πείτε ότι για τις ταυτόχρονες πολλαπλές εστίες μιας φωτιάς, ή για την ουσιαστική ανεπάρκεια χρηματοδότησης προληπτικών δράσεων ή πυροσβεστικών μέσων, ευθύνεται η κλιματική κρίση; Τοιουτοτρόπως, η κλιματική κρίση ρίχνει σκουπίδια στα φρεάτια και βουλώνουν και μετά δεν αποστραγγίζονται τα νερά;

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Δεν μπορεί, κάθε φορά να λέμε, δεκαετίες τώρα, «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου». Ναι, όταν ρίχνει μέσα σε δύο ώρες όσο νερό θα έριχνε σε δύο μήνες, αυτό είναι κάτι που όντως οφείλεται στην κλιματική κρίση. Κάπου όμως θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι έτσι και χειρότερα θα είναι από εδώ και πέρα. Και κάπου θα πρέπει να πάρουν απόφαση και εκείνοι οι οποίοι πληρώνονται για να κάνουν μία δουλειά, ότι έχουν υποχρέωση να την κάνουν σωστά, αφήνοντας κατά μέρος τις μοιρολατρίες, τις φθηνές, πάμφθηνες πια, δικαιολογίες και τα δραματικά μονόπρακτα. Κουραστήκαμε κυρίες και κύριοι.

Κουραστήκαμε να είμαστε εμείς τύποι και υπογραμμοί στις υποχρεώσεις μας κι εσείς, όποτε έρχεται η ώρα να αντιμετωπίσετε τις ευθύνες σας, να το ρίχνετε στην τρελή.

Και για να σας το πω αλλιώς: Για αυτά που τραβάμε δεν φταίνε μόνο οι «Μπάλλοι», αλλά και οι «άμπαλοι» της εκάστοτε εξουσίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος