FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Καλοκαιρινά μποφόρ στον δρόμο προς την κανονικότητα

Ημερομηνία: 13-05-2021 | Συντάκτης:

Με ημερομηνίες σταθμούς, με αποφάσεις που αφορούν το σχέδιο «Ελευθερία» και με τον προγραμματισμό των εμβολιασμών αναμένεται να βαδίσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα –τουλάχιστον για ενάμιση μήνα.

Όπως δείχνουν όλα, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «πουλώντας» προσδοκίες και ελπίδα για το αύριο τα πράγματα μπορούν να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα, έτσι τουλάχιστον όπως την θεωρεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι το κλίμα που επικρατεί για την κυβέρνηση στην κοινωνία εξ αιτίας των χειρισμών της στην πανδημία είναι ιδιαίτερα κακό -το έδειξαν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου– και ενώ οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την προοπτική που υπάρχει για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, τα στελέχη της κυβέρνησης αναζητούν τρόπους για να απεγκλωβιστούν από την δύσκολη καθημερινότητα.

Καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να φανούν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, δεδομένου ότι θα αρθούν και όλα τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Η άρση των μέτρων θα φέρει μοιραία και απολύσεις, αφού τίποτα δεν θα δεσμεύει τους επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ πολλά καταστήματα θα κλείσουν αφήνοντας πίσω τους δυσβάσταχτα χρέη .

Ο τουρισμός, παρά τους κυβερνητικούς προγραμματισμούς, για την ώρα δεν δείχνει να βαδίζει σε καλά μονοπάτια. Οι αισιόδοξοι ευελπιστούν από τα μέσα Ιουνίου μπορεί να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι τα νούμερα θα φτάσουν γύρω στο 40% των εσόδων που είχε η χώρα το 2019 .

Μαραθώνιος 50 ημερών

Στις 50 μέρες που ακολουθούν έως τον Ιούλιο, οπότε και παίρνει για τα καλά μπροστά η τουριστική σεζόν, η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει ρυθμούς επιδιώκοντας τους περισσότερους δυνατούς εμβολιασμούς, ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες από την Covid-19 και να σταλεί σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό για την ασφάλεια της χώρας.

Έως σήμερα με μια τουλάχιστον δόση έχουν εμβολιαστεί 2.507.242 άνθρωποι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.277.825 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (με δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό).

Για τον Μάιο αναμένουμε στη χώρα τα εξής σκευάσματα:

  • Pfizer: 2.150.000 δόσεις
  • Moderna: 350.000 δόσεις
  • J&J: 220.000 + 80.000 δόσεις
  • ΑstraΖeneca: 450.000 δόσεις

«Γαλάζια Ελευθερία»

Ειδικότερα, έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μάξιμου ότι τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έως το τέλος του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Όπως έγινε γνωστό, συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

«Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός ».

Υπογραμμίζεται ότι η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί προς τα νησιά, όπου ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας.

Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, τι θα συμβεί εάν κάποιος πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί με άλλο σκεύασμα.

Εξόφθαλμη κοροϊδία των πολιτών η «Γαλάζια Ελευθερία»

Για εμπαιγμό των πολιτών σχετικά τα ποσοστά εμβολιασμού των νησιωτών κατηγορεί την κυβέρνηση η ΠΟΕΔΗΝ, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία νησιών που μάλιστα αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, όπως η Σαντορίνη, τα οποία θα κληθούν να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις, ενόψει έναρξης της τουριστικής περιόδου, με ελλείψεις και εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό.

«Αυτό δεν λέγεται σχεδιασμός για τη τουριστική περίοδο που έρχεται. Ήδη θα έπρεπε να έχουν στελεχωθεί όχι μόνο τα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών, αλλά και οι υγειονομικές μονάδες με προσλήψεις προσωπικού και όχι να πιέζουν οι διοικήσεις το κατακουρασμένο προσωπικό των νοσοκομείων να μετακινηθεί στα νησιά για μία εβδομάδα δήθεν εθελοντικά» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των νησιωτών που επιχειρεί να παρουσιάσει, προσπαθώντας να καταστήσει τη χώρα ασφαλή τουριστικό προορισμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος