FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Η πικρή και αναντίρρητη αλήθεια των αριθμών

Ημερομηνία: 10-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές από την οικονομία. Δεν είναι  όμως λίγοι αυτοί  που προεξοφλούν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη σημερινή κυβέρνηση  – «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πέσει από την οικονομία, θα τον τιμωρήσει η μεσαία τάξη» υποστηρίζουν. Η πολιτική  ανάγνωση άλλωστε, λέει πως η οικονομία θα αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, και δη όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Το εάν αυτές οι προβλέψεις θα επαληθευθούν ή όχι θα το δείξει ο πολιτικός χρόνος, όμως είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να αποκτά δύσκολους, και ανοιχτούς λογαριασμούς με τη μεσαία τάξη..

Είναι μια ανάγνωση που βασίζεται σε τρία δεδομένα: στο γεγονός ότι η εισοδηματική τάξη που υπέστη και τη μεγαλύτερη φορολογική πίεση, εκείνη των 20.000 έως 50.000 ευρώ, δεν πρόκειται να δει τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο καμία ελάφρυνση, στην καθαρή επιλογή της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τα υψηλότερα εισοδήματα με το επιχείρημα της στήριξης των επενδύσεων, και στην εκτίμηση ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη «δεν θα βγουν» – ακόμη και στην πιο συγκρατημένη πλέον εκδοχή του προϋπολογισμού που θέλει το ΑΕΠ να αυξάνεται το 2020 κατά 2,8% έναντι των προεκλογικών διακηρύξεων για ρυθμούς ανάπτυξης 4%.

Οι εν λόγω αριθμοί,  δείχνουν ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι της τάξης από 0 έως 15 ευρώ τον μήνα. Δείχνουν ακόμη ότι από τα 600 εκατομμύρια των συνολικών ελαφρύνσεων που θα έχουν οι επιχειρήσεις, το 80% θα πάει μόλις σε 6.000 επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 2,5% του συνόλου.  Και δείχνουν επίσης ότι από το νέο φορολογικό μοντέλο το 10% των φτωχότερων εισοδημάτων θα έχει όφελος 72 ευρώ κατά κεφαλήν, ενώ οι κατέχοντες -τα εισοδήματα άνω των 80000 ευρώ – θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος