FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: …γεννάτε γιατί χανόμαστε

Ημερομηνία: 16-06-2021 | Συντάκτης:
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας

Ο μεγαλύτερος υπονομευτής της οικογένειας, δεν είναι άλλος από τον αχαλίνωτο καπιταλισμό. Όταν οι νέοι πρέπει να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, για να πληρώνονται σε… ρεπό, όπως νομοθετεί ο Χατζηδάκης, όταν είναι αναγκασμένοι να μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 40 ή σε διαμερίσματα τρύπες γιατί τα ενοίκια είναι υψηλότερα από τον μέσο μισθό, πώς θα κάνουν οικογένεια;

Το δημογραφικό πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις της εποχής μας, μετατρέποντας ως επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής μιας αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπισή του,.

Είναι  αναμενόμενο ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου παρουσιάζεται μείωση του οικογενειακού εισοδήματος σε συνδυασμό με τα ψηλά επίπεδα ανεργίας, να επηρεάζεται αρνητικά η δημογραφική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, η στρατηγική και οι δράσεις του κράτους για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Θα πρέπει να στηρίζουν την οικογένεια σε όλα τα στάδιά της. Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι πάρει απόφαση να δημιουργήσει οικογένεια μέχρι και τη στιγμή της ενηλικίωσης, των σπουδών και της επαγγελματικής αποκατάστασης αυτών των παιδιών.

Τη στιγμή που το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται μήνα με τον μήνα περισσότερο, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μειώσει τις παροχές σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Όταν το βασικό μέτρο της επιτυχίας είναι τα λεφτά και ο απόλυτος κριτής, η αγορά, ποιος θα επενδύσει σε «άυλες» αξίες; Και όταν η κυρίαρχη έγκληση είναι απόλαυσε απενοχοποιημένα, κατανάλωνε ασταμάτητα για να «κινηθεί η αγορά», γιατί κάποιος να θυσιάσει την ατομική του βολή για να κάνει παιδιά από τα 25 του; Και αν κάνει, πώς θα τα μεγαλώσει;

Όσα, λοιπόν, συνέδρια για την υπογεννητικότητα και αν οργανώσουν, όσους παπάδες και να επιστρατεύσουν για να φωνάξουν «γεννάτε γιατί χανόμαστε», δεν πρόκειται να πείσουν τους νέους και τις νέες να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Ο στόχος τους είναι να μετατοπίσουν τη συζήτηση μακριά από την αμείλικτη πραγματικότητα για τους εργαζομένους που η ίδιοι δημιουργούν, στο ιδεολογικό γήπεδο που τους βολεύει, αυτό της ατομικής ευθύνης και των προσωπικών επιλογών.

Ενόσω  απορυθμίζουν την αγορά και δημιουργούν συνθήκες ζούγκλας στην εργασία, παρουσιάζουν ως ατομικές αποτυχίες τις διαλυτικές επιπτώσεις του επελαύνοντος καπιταλισμού πάνω στη ζωή των ανθρώπων. Είσαι φτωχός; Δεν έχεις παρά μόνο τον εαυτό σου να κατηγορήσεις. Χρεοκόπησες; Ας πρόσεχες. Είσαι άνεργος; Δεν δόμησες σωστά το βιογραφικό σου ή έχεις παράλογες απαιτήσεις, όπως το να σε πληρώνουν όταν δουλεύεις. Για την δε υπογεννητικότητα φταίνε ο φεμινισμός και η «υπερβολική» ανεξαρτησία των γυναικών που αντί να θέλουν να γίνουν μητέρες, όπως, υποτίθεται, είναι ο προορισμός της γυναίκας, ψάχνονται να κάνουν καριέρα.

Αν όμως το πρόβλημα είναι στις ατομικές συμπεριφορές τότε εκεί πρέπει να εστιάσουν και οι λύσεις. Εδώ επιστρατεύονται ο αυταρχισμός και η καταστολή, μαζί φυσικά με μπόλικο ηθικό πανικό και εθνική υστερία.

Για τους αποτυχημένους της αγοράς έχουμε χιλιάδες ειδικούς φρουρούς με λυμένα τα χέρια για να δέρνουν τους κοινωνικά «απροσάρμοστους» στις πλατείες και τα πανεπιστήμια.

Για τις γυναίκες που δεν κάνουν παιδιά έχουμε ντροπή και κοινωνική απαξίωση: «Πέρασες στο πανεπιστήμιο, βρήκες μια καλή δουλειά, γνώρισες τον άντρα των ονείρων σου, αλλά τώρα που έχεις περάσει τα 40, δεν μπορείς να κάνεις παιδιά.», άρα, εμμέσως πλην σαφώς, είσαι μια αποτυχημένη γυναίκα. Αυτά λέει το σποτ του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και της Γενικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, όπως μετονομάστηκε.

Στόχος του συνεδρίου, όπως διαβάζουμε, ήταν «να αναδειχθεί η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και την εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών… και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά.»

Τελικά σύμφωνα με τους αρσενικού φύλου οργανωτές-μέλη της επιτροπής, όλο το συνέδριο… παρεξηγήθηκε: «Η οργανωτική επιτροπή του 1ου Συνεδρίου […] αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωσή του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα “παρερμηνεύθηκε”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος