FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Γάμος με ξένα κουφέτα

Ημερομηνία: 12-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Αν παρακολουθήσεις για καιρό τις αθλητικές δραστηριότητες ενός σχολείου, δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, θα παρατηρήσεις ότι στα ομαδικά αθλήματα, υπάρχουν σχεδόν πάντα κάποια παιδιά, τα οποία είναι πρώτοι στις νίκες και τελευταίοι στις ήττες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όταν η ομάδα τους έχανε, είτε εξαφανίζονταν από τα πηγαδάκια της αυτοκριτικής, είτε στρέφονταν κατά των άλλων για την χαμηλή τους επίδοση. Κι όταν η ομάδα τους κέρδιζε, έβγαιναν δυναμικά στο προσκήνιο των πανηγυρισμών, προκειμένου να δρέψουν τους καρπούς της νίκης, δίνοντας έμφαση σε κάθε ευκαιρία στις σωτήριες ατομικές τους ενέργειες.

Ένα τέτοιο σενάριο βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα στην πολιτική σκηνή της χώρας. Εκείνοι που την χρεοκόπησαν δεν θέλησαν ποτέ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντίθετα κατηγόρησαν τους άλλους, πολίτες και αντιπολίτευση, για το δημοσιονομικό και όχι μόνο αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει η χώρα. Έτσι ο λαός τους γύρισε την πλάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που κάποτε συγκέντρωνε περί το 3% και πάλευε για να κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή, κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Μπορεί να μην έκανε όσα είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό –ποια κυβέρνηση το κάνει;– και δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα σίγουρα δεν εκπλήρωσε την βασική του υπόσχεση, αλλά διάολε, τα κάστανα από την φωτιά τα έβγαλε. Παρέλαβε άδεια ταμεία και τα παρέδωσε γεμάτα. Παρέλαβε μία ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και την κατέβασε σε σημαντικό βαθμό. Παρέλαβε μία χώρα υπό γενική διάλυση και κατάφερε να βάλει μία σχετική τάξη.

Και πάλι όμως ο λαός έκρινε ότι όσα έγιναν δεν ήταν αρκετά. Διάλεξε τη Νέα Δημοκρατία για να κυβερνήσει τον τόπο, παρέχοντας μάλιστα άνετη αυτοδυναμία. Και ίσως μία μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όντως κυβερνήσει, γιατί επί του παρόντος κάνει γάμο με ξένα κουφέτα, κατ’ αντιστοιχίαν της γνωστής παροιμίας που φέρει κάποιους να κάνουν κηδείες με ξένα κόλλυβα. Όσα έχει πει δυο μήνες τώρα, με αποκορύφωμα τη ΔΕΘ, υποδεικνύουν στην κατεύθυνση των επιτευγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην πολιτική είναι κανόνας πως άλλο πράγμα είναι τα αντιπολιτευτικά προγράμματα κι άλλο τα κυβερνητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του υποσχέθηκαν πολλά προεκλογικά και με τη βοήθεια των φιλικών τους ΜΜΕ καλλιέργησαν την εντύπωση ότι την επομένη των εκλογών θα άλλαζαν την εικόνα της χώρας την οποία, κατά τη δική τους άποψη, είχε ζημιώσει σοβαρά -αν όχι καταστρέψει- η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τι αποδείχτηκε στην πράξη; Να δούμε τα βασικά. Η σημερινή κυβέρνηση υπόσχεται ότι δεν θα καταργήσει μέτρα με κοινωνικό αντίκτυπο που είχαν λάβει οι προκάτοχοί της και τα οποία η Ν.Δ. είχε χαρακτηρίσει παροχολογία.

Το χειρότερο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το οικονομικό της πρόγραμμα. Πριν από τις εκλογές η Ν.Δ. υποσχόταν πολλά. Μετά τις εκλογές -με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ- τα πιο σοβαρά μέτρα, με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος, μετατέθηκαν για τον προϋπολογισμό του 2021.

Τότε θα τεθούν, για παράδειγμα, σε πλήρη εφαρμογή η μείωση του ελάχιστου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% και η προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Τότε θα μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ και θα ξεκινήσουν οι μειώσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Μέχρι τότε ο κ. Μητσοτάκης θέλει, λέει, να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών και των αγορών. Μέχρι το 2021 θα δούμε τι πραγματικά θα γίνει. Η κυβέρνηση όμως οφείλει μία απάντηση. Γιατί όλα αυτά δεν τα έλεγε και προεκλογικά;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος