FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Ελλάδα 2.0 – Error 404

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:

Διάβασα με προσοχή την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, ο οποίος το περασμένο Σάββατο συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε στον Πύργο το Οικονομικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του «Ελλάδα 2.0». Παρέβλεψα συνειδητά κάποιες ατυχείς δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος περί «φτωχών οι οποίοι δεν έχουν αμάξι» και «περί οσπρίων τα οποία δεν έχουν ανατιμηθεί» παρότι πρόδιδαν σαφώς έναν αβάσταχτο λουδοβικισμό. Λησμόνησα ακόμη το γεγονός ότι  τέτοιες εκδηλώσεις έχουν κατά κανόνα εθιμοτυπικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, εφόσον συνήθως εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.

Αναμενόμενα ο υπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και γενικώς δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το μέλλον, παρά την δυσχερέστατη διεθνή συγκυρία. Εγώ πάλι, δε συμμερίζομαι στο ελάχιστο την αισιοδοξία του και μάλιστα δηλώνω σφόδρα απαισιόδοξος. Δεν ξέρω αν φταίει που έχω διαβάσει πολύ Σοπενάουερ, ή που διαβάζω καθημερινά τα οικονομικά στοιχεία και τις διαπιστώσεις των οικονομικών φορέων. Άραγε να πήρε το μάτι του κ. υπουργού το πρωτοσέλιδο της «Πρωινής» της Παρασκευής, το οποίο έγραφε φαρδιά πλατιά ότι οι καταστηματάρχες δανείζονται για να μένουν ανοιχτοί; Όχι ότι έχει καμία υποχρέωση κοτζάμ υπουργός να ασχολείται με μία τοπική εφημερίδα.

Ακόμη όμως και αν δεν διαβάζει τις εφημερίδες όπου κάνει στάση στις περιοδείες του, οφείλει τουλάχιστον ως υπουργός Οικονομικών να συμβουλεύεται τις μελέτες των ινστιτούτων όπως για παράδειγμα της ΓΣΕΒΕΕ. Σε συνεργασία με την MARC, το ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει ότι 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον. Επιπλέον, πάνω από 1 στις 3 (37,1%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%), ενώ το κόστος λειτουργίας τους συνεχίζει να αυξάνεται καθώς με βάση τα ευρήματα της έρευνας αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος ενέργειας κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. Τέλος αξιολογώντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2022 για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (59,3%) θεωρεί ότι δεν προσέφεραν σχεδόν καμία βοήθεια.

Συνεπώς που είναι η ανάπτυξη; Σε τι ακριβώς δικαιώνονται οι κυβερνητικές πολιτικές για τις οποίες οριακά δεν θριαμβολόγησε ο υπουργός; Πόθεν προκύπτει η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα; Σχεδόν 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας υπέβαλαν αίτηση για το «δελτίο» καυσίμων Fuel Pass II. Και μόνο αυτό αποδεικνύει με ηχηρό τρόπο την τραγική πραγματικότητα την οποία βιώνουν και πόσο δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην οικονομική καθημερινότητα. Λίγο πριν από έναν δύσκολο χειμώνα, η τιμή του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 1,70 με 1,80 ανά λίτρο, τιμή δυσανάλογα μεγάλη για τις στοιχειώδεις ανάγκες θέρμανσης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Ακόμα και το πέλετ έχει πάρει 30% πάνω. Τέλος, παρά την τουριστική σεζόν, η Ελλάδα αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία των νέων μέχρι 25 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στο 28,6% τον Ιούλιο, από 27,4% τον Ιούνιο.

Κλείνοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι το «Ελλάδα 2.0», είναι όρος δανεισμένος από την πληροφορική και υποδηλώνει την αναβάθμιση. Και το «ERROR 404» όμως από την ίδια ορολογία προέρχεται. Σημαίνει ότι δεν βρέθηκε. Η Ελλάδα την οποία μας περιέγραψε ο κ. υπουργός δεν βρέθηκε, μάλλον λόγω… σφάλματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος