FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Διαβολοβδομάδα

Ημερομηνία: 13-10-2021 | Συντάκτης:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ευθύνες για αδιαφάνεια και σπατάλης δημοσίου χρήματος σχετικά με τις «Λίστες Πέτσα» αλλά και την δημοσκοπική εταιρία Opinion Poll, είναι πιθανό να ψηφιστεί από την Βουλή, παρά το γεγονός ότι δεν προέρχεται από την κυβέρνηση, αλλά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό γιατί έχει πλέον αλλάξει οι προβλέψεις του Συντάγματος σχετικά με τέτοια ζητήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που προκύπτουν μετά από την αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία έγινε το 2019 η σύσταση εξεταστικών επιτροπών δεν είναι υπόθεση μόνον της κυβέρνησης, αλλά σχετική πρωτοβουλία μπορεί να πάρει και η αντιπολίτευση. Μόνη προϋπόθεση είναι αυτή να στηριχθεί από 120 ψήφους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο 68 του Συντάγματος: «Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας». Το «ανεξαρτήτως πλειοψηφίας» σημαίνει ότι η εξεταστική επιτροπή μπορεί να συσταθεί ακόμη και αν οι αρνητικές ψήφοι είναι περισσότεροι από τις 120 θετικές.

Με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική της τρέχουσας σύνθεσης της Βουλής υπέρ της εξεταστικής τάσσονται προφανώς οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και την κατέθεσαν.

Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν και το ΚΙΝ.ΑΛ που διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 22 βουλευτών να στηρίζει κατά πάγια πρακτική την σύσταση της. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφιζε και ψηφίζει όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΟ». Έτσι εφόσον η Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ δεν αποφασίσει κάτι διαφορετικό οι βουλευτές που συγκεντρώνονται υπέρ της εξεταστικής είναι 108.

Θετικά θα ψηφίσει το ΚΚΕ (έχει 15 βουλευτές) αφού σε ανακοίνωση του που εξέδωσε σημειώνει ότι «το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».

Η Ελληνική Λύση φέρεται επίσης να συμφωνεί με την εξεταστική και έτσι αντικειμενικά να αθροίζονται στα «υπέρ» οι 10 βουλευτές της, ενώ την πρόταση θα στηρίξει και το Μέρα 25 (έχει 8 βουλευτές). Πολύ φοβάμαι ότι ξεκίνησε μια διαβολοβδομάδα για την κυβερνητική πλειοψηφία…

…και μια διαβολεμένη σύμπτωση

Ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος στον απόηχο δυο φαινομενικά άσχετων ειδήσεων. Της παραίτησης του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, και της αδιανόητης δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για τις πλημμύρες στην Εύβοια, «μην συνδέουμε τις ζημιές κοντά στην θάλασσα με τα καμένα».

Από την άλλη, αν κατά τον κ. Πέτσα η σύνδεση μεταξύ καμένων και κατολισθήσεων κάπου κλωτσάει, δεν θέλω να φανταστώ τι μπορεί να κάνει εντός του η δίωξη Κουρτς. Το παιδί-θαύμα της αυστριακής πολιτικής σκηνής κατηγορείται ότι το 2016, στην προσπάθειά του να προωθήσει εαυτόν στην εσωκομματική διαδοχή του Λαϊκού Κόμματος, έβγαλε κι έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ σε ενημερωτικό όμιλο με αντάλλαγμα θετικά δημοσιεύματα μα και φτιαχτές δημοσκοπήσεις.

Εντάξει, η λίστα Πέτσα είχε πολύ περισσότερα στόματα να θρέψει –ή να κλείσει, θα συμπλήρωνε κάποιος μικροπρεπής. Από την άλλη, το αληθοφανούτσικο άλλοθι περί χρηματοδότησης των ΜΜΕ ώστε να τρέξουν τις κρατικές ενημερωτικές εκστρατείες για την πανδημία, όσο και να πεις δεν κλωτσάει τόσο όσο μια χειριστική καμπάνια για προσωπική πολιτική ανέλιξη.

Στην τελική, ωστόσο, το αποτέλεσμα μετράει. Και η αλήθεια είναι πως η κάλυψη των μη φιλικών προς την κυβέρνηση ειδήσεων χωλαίνει στα μέρη μας. Και όσο δεν ανοίγει ρουθούνι, τόσο η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πείσει ότι το γυμνό από δέντρα χώμα που με την νεροποντή ήρθε και ξεβράστηκε στα παράλια είναι μια διαολεμένη σύμπτωση…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος