FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Φθινοπωρινές αναδομήσεις αρίστων 

Ημερομηνία: 02-09-2021 | Συντάκτης:

H κυβέρνηση  διαχειρίστηκε με ετοιμότητα την πανδημία, ενέπνευσε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας που υποσχέθηκε, ενώ αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις φυσικές καταστροφές, περιορίζοντας υποδειγματικά το εύρος και τις συνέπειες τους…

Στα μέσα του θεάρεστου αυτού έργου της όμως, ανεξήγητα, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους οι αρμόδιοι Υπουργοί, ενώ το άνοιγμα προς το Κέντρο συνεχίζεται με τον τρίτο απόφοιτο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, τον Θάνο Πλεύρη, νέο υπουργό Υγείας. Η άριστη διαχείριση επισφραγίστηκε με τον ανασχηματισμό και την παγκόσμια καινοτομία να ανακοινώνεται Υπουργός που αμέσως δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τη θέση.

Έχουμε λοιπόν μία σοβαρή ρωγμή στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι «τα κάνουμε όλα καλά». Έξι ημέρες μετά, οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, εν μέσω της σωρείας καταγγελιών για ολιγωρίες. Παράλληλα, μαζί με τις εκβιαστικές αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αλλά και λίγες εβδομάδες πριν η πανδημία κυριαρχήσει πάλι σε κοινωνία και επικαιρότητα, απομακρύνεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε κάτι σαν «τιμητική καρατόμηση», καθώς αναλαμβάνει το…φθινοπωρινό υπουργείο Τουρισμού.

Ο μόνος πάντως που καρατομείται ολοκληρωτικά, είναι ο «με τη μάνικα στο χέρι» Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Κατά τ άλλα, ο κατάλογος των επιτυχιών του λαοπρόβλητου στις δημοσκοπήσεις υπουργού είναι όντως μακρύς. Από τη διαφυγή επί μήνες του Χρήστου Παππά, και τους ειδικούς φρουρούς για την προστασία των πανεπιστήμιων, στις δεκάδες υποθέσεις αστυνομικής βίας, στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, στην υπόθεση Φουρθιώτη και τέλος στο 1,2 εκατ. καμένα στρέμματα.

Κερασάκι στην τούρτα, το πρωτοφανές φιάσκο γύρω από την υπουργοποίηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο ανασχηματισμός τορπιλίστηκε από τον ναύαρχο και οι “συμβολισμοί” και τα “μηνύματα” που ήθελε να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χάθηκαν στη σκόνη της άρνησης Αποστολάκη και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που καταργήθηκε πριν συσταθεί. Ακόμα και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα της οποίας το πολιτικό σύστημα δεν προκαλεί το θαυμασμό για τη σοβαρότητά του, η άρνηση του Βαγγέλη Αποστολάκη να αποδεχτεί τον διορισμό του μόλις δυο ώρες μετά την ανακοίνωσή του ως υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αποτελεί ένα τεράστιο φιάσκο για την κυβέρνηση.

Ο ίδιος, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι παγιδεύτηκε. Δηλαδή, είχε θέσει ως όρο για την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης. Ο όρος δεν ικανοποιήθηκε, οπότε ο ίδιος δεν αποδέχτηκε τον διορισμό του.

Όπως αναμενόταν, το Μαξίμου έδωσε διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,  ο κ. Αποστολάκης είχε αποδεχτεί κανονικά την πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά “δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ”.

Όποια εκδοχή και αν ισχύει, ο ανασχηματισμός είναι μια πραγματική καταστροφή για την κυβέρνηση.

Στη δικιά της εκδοχή της ιστορίας, εμπιστεύτηκε ένα κρίσιμο πόστο σε ένα (κατ’ αυτήν) αναξιόπιστο και δειλό πρόσωπο.

Στην εκδοχή Αποστολάκη, είτε οι αξιωματούχοι του Μαξίμου δεν έκαναν τις συνεννοήσεις όπως έπρεπε, είτε επιχείρησαν να παγιδεύσουν τον πρώην υπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικοί χειρισμοί δείχνουν προχειρότητα κι εντυπωσιακή διοικητική ανεπάρκεια.

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο επίλογος της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου: “Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με πιο απλά λόγια, η δημιουργία υπουργείου Πολιτικής Προστασίας παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια μεταρρύθμιση με στόχο την αντιμετώπιση των αυξημένων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά ένα στρατήγημα, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταγραφή Αποστολάκη και να πληγεί ο κομματικός αντίπαλος.

Δυστυχώς η μικροκομματική διαχείριση της κλιματικής κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν αντιλήφθηκαν και πολλά πράγματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και αυτού του καλοκαιριού…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος