FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Το «τελευταίο μίλι» της επιστροφής μας στην κανονικότητα

Ημερομηνία: 23-04-2021 | Συντάκτης:

Με νέο μότο «ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα που θα μας συνοδεύσουν στο «τελευταίο μίλι της επιστροφής μας στη κανονικότητα».

Πάσχα με μέτρα και στο βάθος άνοιγμα του τουρισμού. Στο σύντομο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα ανοίξουν η εστίαση, τα σχολεία και θα αρθούν τα περισσότερα, αν όχι όλα, περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην πολύμηνη καραντίνα που «βύθισε» στην κούραση την κοινωνία και συνακόλουθα την οικονομία. Αυτή είναι η σούμα του χρονοδιαγράμματος που παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

«Στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι» είπε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας όμως ότι «το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο». Εξ ου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς της Covid-19. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα απελευθέρωσης δραστηριοτήτων για αμέσως μετά το Πάσχα με τρεις κομβικούς σταθμούς και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μια νέα έξαρση της πανδημίας. «Έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή “οδικό χάρτη” για το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.

«Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Με υποχρεωτικά self tests στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού» ήταν το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέτρα για να κοπάσει η λαϊκή οργή

Πολλοί πιστεύουν ότι οι αποφάσεις που ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κλίμα έντασης που υπάρχει στην κοινωνία εξ αιτίας του παρατεταμένου lockdown, εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο.

Ισχυρίζονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε με στόχο να εκτονώσει την λαϊκή οργή που υπάρχει στους πολίτες εξ αιτίας της καραντίνας , της οικονομικής αβεβαιότητας αλλά και της παραμονής τους στην πρωτεύουσα αντί να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Έτσι ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει την δήλωση για τα νέα μέτρα προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι τα καλύτερα έρχονται και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κοντά.

Πάντως για τα σχολεία υπάρχει έντονος προβληματισμός στους επιστήμονες καθώς το άνοιγμα των Λυκείων έδειξε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά με τα self test δεδομένου ότι καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων .

Προβληματισμός υπάρχει και για το θέμα της εστίασης καθώς αρκετοί θεωρούν ότι τα μπαρ τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα μπορούσαν να ανοίξουν από την Μεγάλη εβδομάδα με αυστηρά μέτρα και ελέγχους προκειμένου να αποφευχθεί ο αυθαίρετος συνωστισμός στις πλατείες και τα πάρκα.

Με λίγα λόγια ο προγραμματισμός μοιάζει με το εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα , αφού το πολύμηνο lockdown δεν έφερε κανένα σημαντικό αποτέλεσμα παρά μόνο την φυσική κούραση των πολιτών.

Έχουμε δει «success stories» και «success stories» σε τούτη τη χώρα. Έχουμε δει ουκ ολίγες φορές πρωθυπουργούς να κουνούν το ραβδί της εξουσίας και να μεταμορφώνουν την κόλαση σε παράδεισο.

Θα μου πεις, με τέτοια κρίση υγειονομική, οικονομική, κοινωνική και εντέλει πολιτική, υπό την έννοια της έμμεσης έστω αμφισβήτησης του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος και των στοιχειωδών αρχών τα οποία το συνθέτουν, δεν χρειάζεσαι απλά μαγικά, θαύματα χρειάζεσαι.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα θαύματα, κρατούν συνήθως τρεις μόνο μέρες. Και το θαύμα που ανακήρυξε από τηλεοπτικού άμβωνος ο πρωθυπουργός πολύ φοβάμαι ότι θα προσκρούσει οδυνηρά σύντομα στην αμείλικτη πραγματικότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος