FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα: Παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων

Ημερομηνία: 27-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Εδώ και αρκετούς μήνες παρακολουθούμε το ατελείωτο επικοινωνιακό σόου που δίνει ο υπουργός Εργασίας, μέσω εξαγγελιών σε συγκεκριμένες τηλεοπτικές εκπομπές και καθημερινών ανακοινώσεων που δημιούργησαν προσδοκίες στους ταλαιπωρημένους από τις διαρκείς περικοπές συνταξιούχους.

Ο υπουργός υποσχέθηκε τα πάντα: αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, νέο σύστημα ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που δικαίωσε το ΣτΕ. Ταυτόχρονα, απαξίωσε την ενίσχυση που έδωσε ως «13η σύνταξη» η προηγούμενη κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας την αντικατάστασή της από έναν «μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συντάξεων».

Με τη δημοσιοποίηση του περίφημου σχεδίου  για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση  του κου Βρούτση, αποδεικνύεται ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».  Όχι απλώς δεν υπάρχει εγγύηση δημοσιονομικής κάλυψης των εξαγγελιών για τις ισχνές αυξήσεις συντάξεων που έχει υποσχεθεί ο υπουργός, αλλά το σχέδιό του έχει ανοίξει μια χρηματοδοτική τρύπα περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Αλλά, επειδή τα ψέματα και οι αλχημείες με τους αριθμούς κάποτε αποκαλύπτονται, από μια πρώτη ανάγνωση του περιβόητου σχεδίου προκύπτουν τέσσερα πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

-Πρώτον, το μεγάλο ποσοστό της δαπάνης του προϋπολογισμού του 2020 (περίπου 950 εκατ.) θα κατευθυνθεί στις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δηλαδή τα χρήματα της 13ης σύνταξης θα πάνε στο πλουσιότερο 10% των συνταξιούχων.

-Δεύτερον, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2020 είναι κατά 200 εκατ. μικρότερη σε σχέση με το 2019.

-Τρίτον, αν υπολογίσει κανείς την απώλεια από την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019 και τη συγκρίνει με τις (πενιχρές) αυξήσεις στο 10% των συνταξιούχων, θα διαπιστώσει πως η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων (ιδίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι) θα έχει μείωση συνολικά στο ετήσιο εισόδημα από συντάξεις.

-Τέταρτον και σημαντικότερο. Όχι μόνο δεν έχει να δώσει τις αυξήσεις στους λίγους συνταξιούχους ο Γ. Βρούτσης -γι’ αυτόν τον λόγο ζητεί άλλα 550 εκατ. ευρώ από τον Χρ. Σταϊκούρα-, όχι μόνο χρησιμοποιεί τα χρήματα της 13ης σύνταξης για τους λίγους (και πλέον ευκατάστατους) συνταξιούχους, αλλά θα αφήσει και χωρίς ίχνος μερίσματος τους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του 2020!

Και αυτό καθώς στο νομοσχέδιο πλανιέται σαν… «φάντασμα» ένας γενικός και αόριστος μηχανισμός ενίσχυσης ορισμένων μόνο χαμηλοσυνταξιούχων, υποτίθεται σε αντικατάσταση της 13ης σύνταξης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος